Traditionele Turkse Gözleme Recept

Turkse traditionele gözleme met spinazie en feta is werkelijk een verrukkelijk gerecht. Het deeg voor gözleme wordt met de hand gemaakt en vervolgens uitgerold tot dunne vellen, waarna de vulling erop wordt gelegd en de gözleme worden gevouwen en gebakken tot ze goudbruin en knapperig zijn.

Bijna iedereen heeft wel eens gözleme geproefd tijdens een vakantie in Turkije. Het is opmerkelijk dat voornamelijk vrouwen deze lekkernij bereiden, bakken en warm serveren voor liefhebbers. Gözleme is niet alleen een perfecte hartige snack, maar ook zo vullend dat het gemakkelijk kan dienen als hoofdgerecht. Tussen de dunne deegpannenkoeken bevindt zich een smakelijke vulling van spinazie en feta, wat het gerecht voedzaam en uiterst bevredigend maakt.

“Gozleme” LekkerTurkseten

Table of Contents

Veel gestelde vragen over Gözleme?

Wat is Gözleme?

“Gözleme” is een soort Turkse snack die wordt bereid door dun uitgerold deeg te vullen met verschillende ingrediënten en vervolgens te bakken op een bakplaat boven open vuur.

Wat betekent Gözleme?

Tijdens de periode van de Seltsjoeken (Selcuklular) was “Közmen” een term die werd gebruikt om brood te beschrijven dat op kolen werd gebakken, en het was de eerste term die werd gebruikt om “gözleme” te betekenen. Na verloop van tijd, door de evolutie van de spreektaal en verschillende lokale dialecten, veranderde het en nam het de naam “gözleme” aan.

Wat ziet er in de Turkse gozleme deeg?

In gözleme deeg worden bloem, water, zout en olijfolie gebruikt.

Welke vullingen kan ik gebruiken voor de gözleme?

Spinazie en feta zijn een klassieke combinatie voor gözleme vulling. De spinazie voegt een frisse, groene smaak toe en is rijk aan voedingsstoffen, terwijl de feta een zoute, romige smaak toevoegt die goed samengaat met de spinazie. Samen creëren ze een heerlijke balans van smaken.

Naast spinazie en feta kunnen gözleme ook worden gevuld met andere ingrediënten zoals gehakt, aardappels, kaas, of verschillende groenten, afhankelijk van persoonlijke voorkeur en regionale variaties.

Hoe maak ik de aardappel vulling voor Gozleme?

Voor de aardappelvulling heb je 8 middelgrote gekookte aardappelen nodig, fijngehakte ui, 1 eetlepel tomatenpuree, een handvol gehakte peterselie, 1 theelepel zout, 1 theelepel zwarte peper, 1/2 theelepel pul biber (rode peper vlokken) en 3 eetlepels olijfolie. Begin met het zachtjes bakken van de ui in olijfolie in een pan. Voeg vervolgens de kruiden en tomatenpuree toe, roer alles goed door en zet het vuur uit. Meng dit tomatenmengsel met de gekookte aardappelen en roer alles grondig door elkaar voor een smakelijke aardappelvulling.

Kan ik de gözleme met kant en klaar bladerdeeg (yufka) maken?

Ja natuurlijk. Je kan met kant en klaar bladerdeeg gozleme maken. “Yufka” kan je vinden bij Turkse en Arabische supermarkten vinden.

Hoe wordt de gözleme gebakken in Turkije?

In Turkije wordt gözleme traditioneel gebakken op een ‘sac’. Een Turkse bakplaat “sac” (satsj) , is een grote metalen plaat of schaal die meestal van gietijzer of staal is gemaakt. Het heeft een plat oppervlak en wordt gebruikt om verschillende gerechten te koken vooral op open vuur of hete kolen. In de stad is het niet altijd mogelijk om een traditionele sac te gebruiken. Daarom zijn er ook sács die op elektriciteit werken. Hieronder zie je in de video hoe mijn moeder tahini platbroden bakt op zo’n sac.

Turkse “sac”

Serveertips voor de gözleme

Met deze serveertips kun je jouw gözleme maaltijd compleet maken en van een authentieke Turkse eet ervaring genieten

  • Serveer Turkse gözleme met een verfrissende Coban salade van tomaten, peterselie, pepers en komkommers.
  • Combineer Turkse gözleme met ayran, een traditionele Turkse yoghurtdrank.
  • Serveer Turkse gözleme met cacik, de Turkse yoghurt saus met knoflook en komkommer.
  • Geniet van Turkse gözleme met een heerlijke Turkse knoflook saus, voor extra smaak.
  • Begeleid Turkse gözleme met een warme kop Turkse thee.
  • Voor een romige smaak, besmeer de gözleme met boter.

Hoe kan ik de gözleme bewaren?

Wikkel de afgekoelde gözleme individueel in plasticfolie of aluminiumfolie. Zorg ervoor dat ze goed zijn afgedekt om uitdroging te voorkomen. Zo kan je de gözleme bewaren in de koelkast. Ze kunnen tot 2-3 dagen worden bewaard. Als je ze langer wilt bewaren, kun je ze invriezen.

Hoe kan ik de gözleme opwarmen?

Je kan de gözleme de volgende dag opwarmen in een pan of in de oven voordat je ze serveert.

Tips

  • Gebruik bloem tijdens het uitrollen van het gözleme deeg. Dit zal helpen om het deeg groter en dunner te maken.
  • Voordat je de gözleme in de pan bakt, schud het deeg om overtollige bloem te verwijderen. Overtollige bloem in de pan kan verbranden.
  • Gözleme bak je zonder olie, dus een pan met een dikke bodem en een anti-aanbaklaag is het beste.
  • Je kan 2 gözleme tegelijk in een pan bakken. Dit zal je veel tijd besparen.

Info

Voorbereidingstijd

40 minuten

Kooktijd

40 minuten

Totale bereidingstijd

1 uur 20 minuten minuten

Categorie

Deeg

Keuken

Turks

Porties

10 stuk per persoon

Calorieën

183 kcal per 100 g

Gozleme deeg en spinazie feta kaas vulling

Ingrediënten

Gözleme deeg

  • 450 g bloem, (3 cups)
  • 220 ml lauw water, (1 cup)
  • 1 theelepel zout
  • 2 eetlepels olijfolie

Spinazie en feta kaas vulling

  • 200 g gewassen spinazie
  • 1 ui
  • 200 g feta kaas
  • 1 theelepel pul biber
  • 1/2 theelepel zwarte peper
  • 3 eetlepels olijfolie

Bereidingsinstructies

  1. Kneed het deeg van bloem, lauw water, zout en olijfolie gedurende 10 minuten. Bedek het deeg met een keukendoek en laat het 20 minuten rusten.
  2. Snipper de ui fijn en bak deze met olijfolie tot de uien zacht worden.
  3. Snijd de gewassen spinazie grof en kneed deze met je handen zodat de spinazie zachter en kleiner wordt.
  4. Verkruimel de feta kaas met een vork. Meng de ui, feta kaas, pul biber en zwarte peper door de spinazie en kneed alles goed door zodat alle smaken goed vermengd zijn.
  5. Verdeel het rustte deeg in 10 delen en vorm er mooie balletjes van ter grootte van mandarijnen. Bestrooi de deegballetjes met bloem zodat ze niet aan elkaar plakken. Bedek de deegballetjes met een keukendoek om uitdroging te voorkomen.
  6. Bestuif het werkblad met bloem en rol een deegbal uit tot een dunne plak met behulp van een deegroller. Zorg ervoor dat je voldoende bloem gebruikt om te voorkomen dat het deeg aan de deegroller blijft plakken.
  7. Leg twee eetlepels spinazievulling op de ene helft van het deeg.
  8. Vouw de gözleme dicht en druk met je handen zodat de vulling gelijkmatig verdeeld wordt en het deeg goed sluit. Druk met je vingers de randen stevig dicht zodat de gozleme niet open gaat tijdens het bakken. Snijd eventueel de randen bij met een pizzames voor een nette afwerking.
  9. Bak de gözleme aan beide kanten gaar in een koekenpan zonder olie.
  10. Leg de gebakken gözleme op een ruim bord en dek af met een doek om warm en zacht te blijven.
  11. Bestrijk de gözleme met boter voor een zachtere en smeuïgere textuur.
  12. Serveer de gözleme met ayran of een warme Turkse thee.

Afiyet olsun.

Andere Turkse deeg recepten

Comments are closed.