Advertentie

Ramadan Pide

Ramadan Pide is een traditioneel brood wat wordt gegeten tijdens de Ramadan maand. In deze heilige maand wordt er gevast en bij de iftar tafel, wanneer het vasten gebroken wordt, hoort zeker pide. Alle bakkerijen in Turkije verkopen speciale Ramadan pide. Er staan dan lange rijen met mensen, die wachten voor een vers gebakken pide om mee te nemen om hun vasten te breken.

Ramadan Pide is een rond, plat brood met een ruiten vorm erop. De vorm maak je met je handen. En als topping besprenkel sesam zaadjes en nigella zaadjes erop. ik bak mijn brood bij ramadan een keer per week. Ik vind dat het hoort bij deze heilige maand. Het geeft ook de herinneringen van vroeger van Istanbul en mijn familie.

Je kan ook thuis zelf dit brood bakken. Daar zit bloem, gist, melk, olijfolie, water, zout en suiker in. In het eerste deel, maak je een plakkerige deeg en laat je die een uur rijzen. In het tweede deel, geef je de deeg een diamanten vorm met je handen en vingers. Daarna laat je het nog eens 15 minuten rijzen. In het derde deel, druk je nog een keer de vorm in het deeg met je vingers. Daarna bak je de pide in de oven voor ongeveer 25 minuten. Dan heb je je zelf gebakken Ramadan Pide, vers uit de oven.

Tips

 • Tijdens bakken van je brood, zet een gekookte water in een kleine oven bestendige kom onder in de oven. Zodat je brood nog knapperige korst krijgt.
 • Hou je van brood bakken? Probeer dan ook makkelijke lavash recept.

Voorbereidingstijd

90 minuten

Advertentie

Kooktijd

25 minuten

Totale bereidingstijd

115 minuten

Categorie

Deeg, Bijgerecht

Keuken

Turks

Porties

8

Advertentie

Calorieën

260 kcal per portie

Turkse Ramadan Pide

Ingrediënten

 • 400 gr. bloem
 • 1,5 theelepel gist
 • 1,5 theelepel suiker
 • 1,5 theelepel zout
 • 150 ml. lauw water
 • 50 ml. melk
 • 2 eetlepel olijfolie

Om te smeren

 • 1 eetlepel olijfolie
 • 3 eetlepel melk
 • 1 ei geel

Als topping

 • Sesam zaadjes
 • Nigella zaadjes

Bereidingsinstructies

 1. Om het deeg te maken, doe de helft van de bloem, gist, suiker, melk en water in een kom en meng alles goed. Doe daarna de rest van de bloem, zout en 1 eetlepel olijfolie bij elkaar en kneed het voor ongeveer 15 minuten tot een soepel plakkerig deeg. Vet de kom met 1 eetlepel olijfolie en dek deze af met een folie. Laat het deeg rijzen voor ongeveer 1 uur op een warme plekje zoals bijvoorbeeld de vensterbank of boven de verwarming.
 2. Na een uur leg je het deeg op het aanrecht en kneed je het nog 2-3 minuten door. Snij het deeg in tweeën. Leg de ene helft op de oven schaal met een oven papier.
 3. Voor topping doe 1 eetlepel olijfolie, melk en ei geel in een kom en klop alles goed.
 4. Verwarm de oven voor op 220 graden. Leg een oven papier op een oven schaal.
 5. Doe de deegbal op de ovenschaal. Smeer de top met een ei topping en rol het deeg rond en plat uit met je handen tot ongeveer 5 cm dikte. Druk stevig met je vingers rond de pide en maak een pide / ruit vorm met je vingers. Dek de pide deeg af met een theedoekje. En laat hem 15 minuten rijzen.
 6. Na de tweede keer rijzen, druk nog een paar keer met je vingers de zelfde ruit vorm in de pide. Bestrijk de pide / deeg met ei topping en bestrooi het met sesam en nigella zaadjes.
 7. Bak de pide deeg voor ongeveer 25 minuten, in een voorverwarmde oven op 220 graden.
 8. Na het bakken, leg de pide op een rooster. Dek de warme pide af met een thee doek. Laat hem even rusten voor ongeveer 10 minuten.

Afiyet olsun.

Turkse Ramadan Pide met Sesam en Nigella Zaadjes