Advertentie

Ramadan Pide

Ramadan Pide is een traditioneel brood wat wordt gegeten tijdens de Ramadan maand. In deze heilige maand wordt er gevast en bij de iftar tafel, wanneer het vasten gebroken wordt, hoort zeker pide. Alle bakkerijen in Turkije verkopen speciale Ramadan pide. Er staan dan lange rijen met mensen, die wachten voor een vers gebakken pide om mee te nemen om hun vasten te breken.

Ramadan Pide is een rond, plat brood met een ruiten vorm erop. De vorm maak je met je handen. En als topping besprenkel sesam zaadjes en nigella zaadjes erop. ik bak mijn brood bij ramadan een keer per week. Ik vind dat het hoort bij deze heilige maand. Het geeft ook de herinneringen van vroeger van Istanbul en mijn familie.

Je kan ook thuis zelf dit brood bakken. Daar zit bloem, gist, melk, olijfolie, water, zout en suiker in. In het eerste deel, maak je een plakkerige deeg en laat je die een uur rijzen. In het tweede deel, geef je de deeg een diamanten vorm met je handen en vingers. Daarna laat je het nog eens 15 minuten rijzen. In het derde deel, druk je nog een keer de vorm in het deeg met je vingers. Daarna bak je de pide in de oven voor ongeveer 25 minuten. Dan heb je je 2 zelf gebakken Ramadan Pide, vers uit de oven.

YouTube video van Turkse ramadan pide

Tips

 • Tijdens bakken van je brood, zet een gekookte water in een kleine oven bestendige kom onder in de oven. Zodat je brood nog knapperige korst krijgt.
 • Hou je van brood bakken? Probeer dan ook makkelijke lavash recept of Turkse gozleme met spinazie en feta.

Voorbereidingstijd

90 minuten

Kooktijd

25 minuten

Advertentie

Totale bereidingstijd

115 minuten

Categorie

Deeg, Brood

Keuken

Turks

Porties

10 p.p.

Calorieën

260 kcal per portie

Advertentie
Turkse Ramadan Pide

Ingrediënten

 • 400 g bloem
 • 1,5 theelepel gist
 • 1,5 theelepel suiker
 • 1,5 theelepel zout
 • 150 ml. lauw water
 • 50 ml. melk
 • 2 eetlepel olijfolie

Om te smeren

 • 1 eetlepel olijfolie
 • 3 eetlepel melk
 • 1 ei geel

Als topping

 • Sesam zaadjes
 • Nigella zaadjes

Bereidingsinstructies

 1. Om het deeg te maken, meng eerst de helft van de bloem, gist, suiker, melk en water in een kom tot alles goed gemengd is. Voeg vervolgens de rest van de bloem, zout en 1 eetlepel olijfolie toe aan de mix en kneed het geheel gedurende ongeveer 15 minuten tot een soepel en plakkerig deeg.
 2. Om het deeg te maken, meng eerst de helft van de bloem, gist, suiker, melk en water in een kom tot alles goed gemengd is. Voeg vervolgens de rest van de bloem, zout en 1 eetlepel olijfolie toe aan de mix en kneed het geheel gedurende ongeveer 15 minuten tot een soepel en plakkerig deeg.
 3. Snijd het gerezen deeg in twee gelijke delen. Leg een helft op een bakplaat bekleed met bakpapier.
 4. Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.
 5. Voor de topping, meng 1 eetlepel olijfolie, melk en het eigeel in een kom en klop alles goed door.
 6. Bestrijk de bovenkant van de deeg met de ei mengsel en gebruik je handen om het deeg plat te drukken en in een ovale vorm te vormen. Druk stevig met je vingers rondom de pide en maak met je vingers een ruitvorm in het deeg. Dek de pide af met een theedoek en laat het nog eens 15 minuten rijzen. Herhaal hetzelfde proces met de andere helft van het deeg.
 7. Druk nogmaals met je vingers de ruitvorm in het deeg. Bestrijk de pide opnieuw met de ei mengsel en strooi er sesam- en nigellazaden overheen.
 8. Bak de pide in een voorverwarmde oven gedurende ongeveer 25 minuten, tot ze goudbruin zijn.
 9. Na het bakken, plaats de pide op een rooster en dek deze af met een theedoek. Laat het even rusten gedurende ongeveer 10 minuten alvorens te serveren.

Afiyet olsun.

Turkse Ramadan Pide met Sesam en Nigella Zaadjes