Ayva Tatlisi, Turkse Kweeperen Dessert

Als je niet bekend bent met kweepeer, het is een vrucht die lijkt op een grote, logge peer qua uiterlijk. Kweepeer heeft een goudgele kleurige vrucht met een hard-korrelige steenvruchtstructuur. In Turkije wordt kweepeer veel gegeten in de vorm van jam, verwerkt in stoofvleesgerechten of als dessert.

In Turkije zie je vaak kweeperen die perfect in zoete siroop zijn gehalveerd en gekookt, geserveerd met kaymak (Turkse gekookte room) en gehakte pistachenoten. Een van mijn favoriete winter traktaties!

Ayva Tatlisi, Kweeperen Dessert

Inhoudsopgave

Veel gestelde vragen over Turkse Kweeperen dessert

Waar komt de kweepeer vandaan?

Kweepeer komt oorspronkelijk uit de regio rond de Kaspische Zee. Het wordt veel gegeten in Turkije en mediterrane landen.

Waar kun je kweepeer kopen?

Kweeperen zijn in reguliere supermarkten moeilijk te vinden, maar je kunt ze zeker krijgen bij Turkse of Arabische supermarkten.

Kweeperen

Turkse kweeperen dessert maken

Het maken van een Turks kweeperen dessert is heel eenvoudig. Snijd eerst de kweeperen doormidden en leg ze met kruiden en water in een stoofpan. Laat de kweeperen ongeveer 1 uur sudderen in een suikersiroop totdat ze zacht worden.

Hoe kun je Turkse kweeperen dessert serveren?

Traditioneel wordt Turkse kweeperen dessert geserveerd met een royale topping van “kaymak” en gehakte of gemalen pistachenoten. Als je niet kaymak hebt, vanille-ijs is ook een goede alternatief. Je kunt het ook, net als ik, met slagroom serveren.

Wat is “Turkse kaymak”?

Turkse kaymak is een rijke, romige zuivelproduct, vergelijkbaar met clotted cream. Het wordt gemaakt door rauwe melk langzaam te verwarmen en de room die boven komt drijven af te scheppen. Vervolgens wordt deze room langzaam gekookt totdat het dik en romig wordt. Kaymak heeft een boterachtige smaak en wordt vaak gebruikt als een decadente toevoeging aan zoete gerechten, zoals desserts, gebak, en zelfs bij het serveren van fruit. Het is een populaire delicatesse in de Turkse keuken.

Wat is bal – kaymak?

“Bal kaymak” is een heerlijke combinatie van honing en kaymak. Deze combinatie is in de Turkse keuken populair als een smakelijk dessert of een decadente toevoeging aan ontbijtgerechten. De romige textuur van kaymak vormt een mooi contrast met de zoetheid van honing. Vaak wordt het geserveerd met vers fruit, noten of op brood voor een smaakvolle traktatie. Het is een geliefd culinair element in Turkije en andere regio’s waar Turkse gerechten populair zijn.

Hoe kun je Turkse Kweeperen Dessert bewaren?

Deze Turkse nagerecht kan je makkelijk bewaren. In een gesloten bakje kan je gestoofde kweeperen een week in de koelkast bewaren.

Tips

 • Gebruik een wijde en ondiepe pan met een dikke bodem.
 • De dessert heeft een mooie glanzende rode kleur. Dat komt van de pitten en schil van de kweepeer fruit. Ik gebruik nog een paar zoete kersen voor kleur op te vrolijken. Het is helemaal optimaal.
 • Tijdens stoven van de fruit niet prikken met een fork of mes. Dat zal schade geven aan de kweeperen.
 • Na het koken laat je kweeperen niet te lang in de pan wachten. De schillen in de pan zullen plakken naar de gestoofde kweeperen.

Info

Voorbereidingstijd

10 minuten

Kooktijd

1 uur

Totale bereidingstijd

1 uur 10 minuten minuten

Categorie

Nagerecht

Keuken

Turks

Porties

6 stuk per persoon

Calorieën

200 kcal per stuk

Ingrediënten

 • 3 kweeperen
 • 200 ml water
 • 9 eetlepels suiker
 • 1 kaneel stokje
 • 6 kruidnagels
 • 6 zoete kers, bevroren, optimaal

Voor topping

 • Slagroom
 • Pistachenoten

Bereidingsinstructies

 1. Schil de kweeperen en snij ze in twee. Verwijder de witte kleurige center met een lepel. Bewaar de schil en pitten voor later.
 2. Leg de schil van de kweeperen, kruidnagels, pitjes van kweeperen, kaneel stokje en de kersen in een stoofpan.
 3. Doe de kweeperen erop en schep 1,5 eetlepel suiker op elke kweepeer.
 4. Voeg 200 ml water toe in de pan. Zet de vuur aan en breng aan de kook. Daarna zet de vuur laagste en doe de deksel erop.
 5. Laat de kweeperen zachtjes laten stoven op een lage vuur ongeveer 1 uur. In tussen de suikerstroop over de kweeperen schenken zodat de smaak van de sap boven kant van de kweeperen komt.
 6. Plaats de gekookte kweeperen in een andere schaal en laat ze afkoelen.
 7. Serveer het kweeperen dessert met een topping van slagroom en pistachenoten.

Afiyet olsun.