Turkse Roos Borek met Aardappel

Turkse roos borek met aardappel is gemaakt met de dunne laagjes filodeeg. Tussen de laagjes smeer je een melk sausje en als vulling doe je een lekkere aardappel met kruiden. Deze borek lijkt op een roos. Daarom heet het “Roos Borek”. Het is een heel lekkere knapperige lunch of snack. Het wordt ook gegeten als een bijgerecht.

Turkse Roos Borek met Aardappel

Table of Contents

Veel gestelde vragen over Borek met aardappels

Hoe kan ik aardappels het beste koken?

Aardappelen kan je best in de snelkookpan koken. Het is de snelste en gezondste manier. Ik kook ze in de schil voor de vitamientjes. Met een theelepel zout en lauw water kook ik in ongeveer 5 – 10 minuten de aardappeltjes zacht. Gekookte aardappelen leg ik in een zeef om af te koelen. Daarna verwijder ik de schil. Zo proef ik de smaak van aardappel het beste.

In een gewone pan kan je ook aardappels koken in de schil. Dat duurt dan ongeveer 30-40 minuten. In de pan doe je genoeg water en een theelepel zout.

Je kan ook de aardappels schillen en in blokjes snijden. Zo kan je ook in de pan met water met zout de aardappels koken. Dat duurt dan ongeveer 10 minuten.

Nog meer Turkse Borek Recepten

In de Turkse keuken maken we in alle soorten börek met veel varianten vulling erin. Ik maak regelmatig börek thuis met verschillende vullingen om mee te nemen naar werk of school. Voor mijn gasten maak ik altijd borek, ze vinden het verrukkelijk! Mijn roos borek met spinazie en feta recept is al een favoriet op Lekker Turks Eten. Sariyer Borek met gehakt en krenten is ook een aanrader. En dit knapperige borek met kaas recept is een van de makkelijkste om te maken.

YouTube video van Roos Borek met spinazie en feta kaas

Hoe bewaar ik Borek?

Borek is heel makkelijk te bewaren in de koel kast of in de vriezer. Gebakken borek kan je in de koelkast 2- 3 dagen bewaren in een afgesloten bakje. Je kan het opwarmen in een pan in 5 minuten op een laag vuur. je kan ze ook in een afgesloten bakje in de vriezer bewaren voor 1 of 2 maanden.

Kan ik Borek bewaren zonder het te bakken?

Börek kan je ook bewaren zonder het te bakken. Je kan börek klaar maken zonder het melk sausje erop. Je kan op deze manier börek bewaren in de vriezer voor wel 3 of 4 maanden. Als je de börek later wilt bakken, leg dan de bevroren börek even een half uurtje om te ontdooien en besmeer het met een eigeel. Je kan dan de borek gewoon bakken in de oven.

Tips

  • Filodeeg heeft hele fijne en dunne bladeren. Met een beetje boter erop worden ze lekker knapperig. Met een melk sausje worden ze lekker zacht van binnen en worden ze knapperig van buiten. Daarom is het ideaal om ermee borek te maken. Werken met filodeeg is niet moeilijk. Je moet wel opletten dat de bladeren niet droog worden tijdens de voorbereidingsfase. Doordat ze droog worden, zullen de bladeren makkelijk scheuren. na het openen van de pakje filodeeg, bedekt je de bladeren met een keuken doek of een folie om uitdrogen te voorkomen.
  • Met deze filodeeg kan je hartige en ook zoete gerechten maken. Baklava maak ik ook met deze dunne bladeren. Super eenvoudig te maken en natuurlijk onwijs lekker.
  • Filodeeg vind je bij de Turkse / Arabische winkels in het koelvak.
Filodeeg

Info

Voorbereidingstijd

20 minuten

Kooktijd

1 uur

Totale bereidingstijd

1 uur 30 minuten

Categorie

Deeg

Keuken

Turks

Porties

7 stuks

Calorieën

540 kcal

Turkse Roos Borek met aardappel
ingrediënten voor Borek met aardappel

Ingrediënten

  • 1 pakje filodeeg, 14 blaadjes filodeeg

Voor de vulling

  • 8 aardappel, midden groot
  • 1 ui
  • 1 eetlepel tomaten puree
  • Handvol peterselie
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 1/2 theelepel pul biber (rode peper vlokken)
  • 3 eetlepels olijf olie

Voor de Saus

  • 100 ml. melk
  • 100 ml. olijf olie
  • 100 ml. water
  • Snufje zout

Om te smeren

  • 1 eigeel
  • 5 eetlepel van de melk saus die jij gemaakt hebt
  • Sesam zaadjes
  • Nigella zaadjes

Bereidingsinstructies

  1. Kook de aardappelen met een snufje zout totdat die zacht worden. Kruimel de gekookte aardappelen met een vork of een stamper.
  2. Hak de ui fijn en bak ze in de pan met olijfolie. Doe zout, zwarte peper, pul biber, en een tomaten puree erin. Bak roerend geheel nog 2- 3 minuten. Voeg fijn gehaakte peterselie toe. Roer alles goed en zet het vuur uit.
  3. Meng het tomatenmengsel met de gekookte aardappelen. Roer de aardappelvulling goed door elkaar.
  4. Voor de melk saus, meng de melk, olijfolie, water en snufje zout in een kom.
  5. Leg 2 blaadjes filodeeg op elkaar en druppel het melk sausje met een kwast over alle twee blaadjes heen. Na druppellen kan je het sausje zachtjes verdelen.
  6. Neem anderhalf lepeltje van de vulling en leg die aan de lange kant van het filodeeg.
  7. Rol de filodeeg naar boven toe met je handen.
  8. Nu rol de borek naar binnen toe in het spiraal vorm. Leg de roos borek op de oven schaal.
  9. Meng eigeel met 5 eetlepels van de melk saus door elkaar in een andere kom. Smeer het eigeel mengsel op de borek. Strooi sesam zaadjes en nigella zaadjes erop.
  10. Bak de borek in de voorverwarmde oven op 190 graden ongeveer 30 minuten totdat de borek goud bruin wordt.
  11. Serveer de roos börek lekker warm en geniet ervan.

Afiyet olsun.

Comments are closed.