Borek met Gehakt en Krenten, Sariyer Börek

Sariyer Börek is een knapperige Turkse street food snack, dun deeg blad gevuld met gehakt, pijnboompitten en krenten. De naam van deze bekende borek komt vanuit een wijk in Istanboel. Sariyer is een district in de provincie Istanboel, aan de noordelijke Europese kant. In Sariyer wordt deze knapperige snack verkocht als ontbijt of lunch.

Sariyer Borek

Table of Contents

Veel gestelde vragen over Borek met gehakt en rozijnen

is Sariyer Borek makkelijk te maken?

Je kan het deeg zelf maken. Dat kost dan tijd en moeite. Gelukkig kunnen we deze borek ook maken met baklava deeg. Het is dan heel makkelijk te maken. Wat deze borek speciaal maakt is de vulling. Met krenten en kaneel wordt het een knapperige en zoete snack.

In baklava deeg pakje zitten ongeveer 14 of 15 bladen. Voor deze borek kan ik daarmee 3 stuks maken van elk 5 bladen. Eerst bereid je de gehaktvulling. Daarna maak je een saus. Vervolgens leg je de bladeren op elkaar met de saus ertussen. Je rolt de gehaktvulling in het deeg en geef het een U-vorm. Je bakt de borek in de verwarmde oven. Het is een heerlijke verrassing voor je familie of gasten. Iedereen zal ze lekker vinden.

Wat is Baklava Filodeeg?

Baklava filodeeg kan je vinden bij Turkse of Arabische supermarkten. Het is verpakt in pakketjes van ongeveer 15 deegbladen. Ze moet in de koelkast bewaard worden. Zo blijven ze vers.

Als het pakketje open is, probeer ze dan zo snel mogelijk te gebruiken. Ze worden namelijk snel droog en zijn dan makkelijk breekbaar. Ik raad aan de open filodeeg te bedekken met een vochtige keukendoek. Zodat ze in ieder geval soepel en zacht blijven.

Wat kan ik maken met filodeeg?

Je kan naast borek ook baklava maken met dit soort filodeeg. Het wordt super knapperig en lekker. Baklava maken is dus niet meer moeilijk als je dit bladerdeeg hebt.

Ook kan je met dit soort deeg heel lekkere “Turkse gozleme” maken met witte kaas. Super makkelijk in de koekenpan. Heerlijk!

Wil je iets anders dan spinazie als vulling? Doe dan alleen witte kaas, of feta kaas erin. Deze “Borek met kaas” is zo knapperig en zalig. Het is zeker de moeite waard om een keertje te proberen.

Als alternatieve vulling kan je gekookte aardappeltjes of spinazie en feta gebruiken. Die zijn ook lekker!

Waar kan ik filodeeg kopen?

Je kan filodeeg in Turkse en Arabische supermarkten vinden. Ze liggen in de koelkast. 

Wat is Kus uzumu?

We gebruiken “Kus Uzumu” voor dit recept. Dit zijn gedroogde, pitloze kleine druiven.

Waar kan ik kus uzumu vinden?

Kus uzumu is te vinden bij de Turkse of Arabische supermakten. Je kan in plaats kus uzumu ook rozijntjes gebruiken.

Info

Voorbereidingstijd

15 minuten

Kooktijd

45 minuten

Totale bereidingstijd

60 minuten

Categorie

Deeg

Keuken

Turks

Porties

6

Calorieën

240 kcal per portie

Ingrediënten

  • 1 pakje baklava deeg, 14 bladeren
  • 400 gr. gehakt
  • 1 ui
  • 2 eetlepels gedroogde bessen of rozijntjes
  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • Half theelepel kaneel poeder
  • Zout
  • Peper

Voor Saus

  • 1 ei
  • 100 ml. melk
  • 50 ml. olijfolie
Sariyer Borek / Turkse borek met gehakt en krenten

Bereidingsinstructies

  1. Doe de gedroogde bessen in heet water zodat die zachter worden.
  2. Bak het gehakt al roerend in de pan.
  3. Snij de ui fijn en bak die ook met het gehakt.
  4. Voeg pijnboompitten en gedroogde bessen toe aan het gehakt mengsel.
  5. Doe zout, peper en kaneel poeder erbij en roer alles goed door.
  6. Zet het vuur uit en laat het mengsel afkoelen.
  7. Voor de saus, klop het ei met melk en olijfolie.
  8. Leg het eerste deeg blad op het aanrecht. Besprenkel dat blad met saus. Leg het tweede blad erop en herhaal het besprenkelen met het tweede, derde en vierde baklava deegblad.
  9. Leg nu het vijfde blad erop ( Let op!! geen saus op het vijfde laagje) en verdeel het gehakt mengsel aan de brede kant van het deeg.
  10. Rol het deeg voorzichtig naar boven toe. Besprenkel het met saus aan het eind om de borek dicht te plakken.
  11. Geef nu de borek een U-vorm en leg zo alle 3 borek op de oven schaal.
  12. Smeer de overgebleven saus en/of oliifolie over de borek.
  13. Bak de borek in een verwarmde oven op 200C graden, ongeveer 35-40 minuten totdat ze goud bruin worden.
Sariyer Boregi / Turkse Borek met gehakt en krenten
Sariyer Boregi / Turkse Borek met gehakt en krenten