Zelfgemaakte Turkse Knoflooksaus

Zelfgemaakte Turkse knoflooksaus is een heerlijke romige saus met Turkse yoghurt, mayonaise en verse knoflook. Het is onmisbaar bij een Turkse pizza, shoarma, kapsalon, Turkse döner kebab of Griekse gyros. Deze smaakvolle frisse saus is ook lekker bij gegrild vlees, falafel of aardappelen.

Turkse knoflooksaus

Meeste mensen kopen deze saus kant en klaar maar dat is echt niet nodig. Geloof me het is super makkelijk zelf thuis te maken. Met verse ingrediënten is in 5 minuten je knoflooksaus klaar. En het is veel te gezonder en lekkerder dan die in de winkels.

Turkse knoflooksaus

Table of Contents

Veel gestelde vragen over de Turkse Knoflooksaus

Serveertips voor de Turkse knoflooksaus

  • Serveer de Turkse knoflooksaus bij de traditionele Turkse gözleme.
  • Serveer de Turkse knoflooksaus bij de Turkse lahmacun, ook wel bekend als Turkse pizza.

Hoe kan je Turkse Knoflooksaus bewaren?

De Turkse knoflooksaus kan je in de ochtend maken en bewaren in de koelkast tot het avondeten. Dat is prima. Ik zelf bewaar deze saus niet voor de andere dag, ook niet in de koelkast. Ik maak altijd dezelfde hoeveelheid en die maken we dezelfde dag nog op.

Wat helpt tegen de knoflook geur in je mond?

Turkse yoghurtsaus is wel heel lekker maar wat doe je de andere dag met de knoflook geur in je mond? Mijn oplossing is kruidnagel. Je leg een kruisnagel in je mond en zuigt erop. Peterselie helpt ook tegen knoflook smaak. Een peterselie blaadje bijten en zuigen zal ook goed helpen.

Tips

  • Gebruik Turkse of Griekse yoghurt voor dit recept. Want die zijn dikker dan normale volle yoghurt. Zo wordt je saus steviger.
  • In plaats van raspen of fijn hakken van de knoflook, maak een knoflook puree door de knoflook te snijden en te stampen bijvoorbeeld met een breed mes. Zo zal de verse scherpe smaak van knoflook snel in de yoghurt absorberen. Het vermijdt ook grote knoflook klontjes in je Turkse knoflooksaus.
  • Je kan in de knoflooksaus de verse kruiden gebruiken die je wilt. Denk aan kruiden als peterselie, dille, koriander, munt of bieslook.
  • Deze dip saus is anders dan “Cacik“. De basisingrediënten van cacik zijn yoghurt, komkommer en knoflook.
  • In Turkse keuken zijn er veel meer lekkere yoghurt knoflook basis recepten net als Haydari of yoghurt-tahin dip.
Turkse Knoflooksaus

Info

Voorbereidingstijd

5 minuten

Kooktijd

Geen

Totale bereidingstijd

5 minuten

Categorie

Bijgerecht / Saus

Keuken

Turks

Porties

4

Calorieën

45 kcal per 15 ml

Ingrediënten

  • 6 eetlepels Turkse yoghurt
  • 4 eetlepels mayonaise
  • 1/2 eetlepel citroensap
  • 3 teentjes knoflook
  • 1/2 handvol platte peterselie
  • 1/2 theelepel zout

Bereidingsinstructies

  1. Maak een knoflook puree met een scheutje zout en knoflook. Pers met je mes op de knoflook zodat die zacht als een puree wordt.
  2. Meng de yoghurt, mayonaise, citroensap, zout, knoflook puree en fijn gehaakte peterselie in een kom. Roer goed door elkaar. Voeg nog zout toe op je smaak.
  3. Garneer je zelfgemaakte Turkse yoghurtsaus met peterselie.

Afiyet olsun.

Comments are closed.