Lahmacun is een populaire Turkse streetfood en een geliefd gerecht in de Turkse keuken. Het staat ook bekend als de Turkse pizza. Het bestaat uit dun uitgerolde deeg, vergelijkbaar met pizza, en wordt rijkelijk belegd met een smaakvolle vulling. De traditionele vulling bestaat uit gehakt (meestal lams- of rundvlees), tomaten, uien, knoflook en diverse kruiden zoals komijn, en pulbiber.
Het deeg heeft een lichte en luchtige textuur. Na het beleggen wordt lahmacun kort gebakken in een hete oven, waardoor het deeg knapperig wordt en de smaken van de vulling intenser worden.
Table of Contents
- Veel gestelde vragen over Turkse pizza, Lahmacun
- Wat is het verschil tussen Lahmacun en Turkse pizza?
- Lahmacun bakken in de steenoven
- Kan ik Lahmacun maken met tortilla wraps?
- Is thuis Turkse pizza, Lahmacun maken gemakkelijk?
- Hoe kan ik Turkse pizza, Lahmacun serveren?
- Hoe bewaar ik de Turkse pizza, lahmacun?
- Kan ik de Turkse pizza, lahmacun invriezen?
- Hoe verwarm ik Turkse pizza, lahmacun op?”
- Info
- Ingrediënten
- Bereidingsinstructies
Veel gestelde vragen over Turkse pizza, Lahmacun
Wat is het verschil tussen Lahmacun en Turkse pizza?
Lahmacun is een populair streetfood in Turkije. Het betreft een dunne deegflap met daarop gekruid vlees en groenten. Lahmacun wordt vaak geserveerd met uien, sumac salade en peterselie erop. In Nederland staat een vergelijkbaar gerecht bekend als ‘Turkse pizza’, vanwege de overeenkomst met de ronde vorm van de deegflap en de belegging, die doet denken aan pizza. In Nederland wordt Turkse pizza vaak geserveerd met knoflooksaus en salade erin.
Lahmacun bakken in de steenoven
De echte authenticiteit van lahmacun wordt bereikt door het bakken in een Turkse steenoven. Deze ovens bereiken hoge temperaturen en zorgen voor een snelle en gelijkmatige gaartijd. De intense hitte draagt bij aan het knapperig maken van het deeg terwijl de smaken van de vulling zich ontwikkelen.
Kan ik Lahmacun maken met tortilla wraps?
Heb je geen tijd om zelf deeg te maken? Je kunt ook eenvoudige lahmacun met tortillawraps bereiden. Bereid de gehaktvulling voor en verdeel deze over de tortillawraps. Bak ze vervolgens kort in de oven of in de pan, eventueel afgedekt met een deksel.
Is thuis Turkse pizza, Lahmacun maken gemakkelijk?
Lahmacun wordt traditioneel gebakken in een steenoven, wat het zijn kenmerkende smaak geeft en het tot een onmisbaar gerecht in de Turkse keuken maakt. Het is echter ook mogelijk om het thuis te maken.
- Deeg bereiding; Je maakt een deeg met bloem, zout en lauwe water. Daarna laat je de deeg rusten een uur.
- Gehakt vulling; De gehakt mengsel bestaat uit, lams of runder gehakt, ui, tomaat, tomaten puree, paprika puree, peterselie en kruiden netals komijn en pul biber.
- Deeg uitrollen; Het deeg wordt dun uitgerold op een met bloem bestoven oppervlak. Het is belangrijk dat het deeg niet te dik is, zodat het tijdens het bakken knapperig wordt.
- Beleggen; De gehakt mengsel wordt belegd op de uitgerolde deeg.
- Bakken; Lahmacun bak je in de hoog temparetuur in de oven totdat de lahmacun knapperig wordt.
Hoe kan ik Turkse pizza, Lahmacun serveren?
Lahmacun wordt geserveerd met sumac uien salade en met verse groenten zoals tomaten, komkommers, sla en peterselie en het is gebruikelijk om er wat citroensap over te druppelen. Het wordt vaak opgerold en met de hand gegeten, vergelijkbaar met een wrap.
Lahmacun kan je ook serveren met zelfgemaakte knoflooksaus en salade, zoals in Nederland gegeten wordt.
Hoe bewaar ik de Turkse pizza, lahmacun?
Je kunt de Turkse pizza bewaren in een afgesloten bakje in de koelkast. Het is belangrijk dat ze al zijn afgekoeld. Je kunt deze ook in aluminiumfolie wikkelen. Op deze manier kun je de lahmacun 3 dagen lang in de koelkast bewaren.
Kan ik de Turkse pizza, lahmacun invriezen?
Je kunt de Turkse pizza zeker invriezen. De afgekoelde Turkse pizza kun je in een gesloten bakje bewaren, tot wel 3 maanden.
Hoe verwarm ik Turkse pizza, lahmacun op?”
Je kunt zelfgemaakte lahmacun opwarmen in de oven. Plaats de lahmacun met gehaktvulling met de bovenkant naar boven en besprenkel deze licht met water zodat de gehaktvulling niet droog wordt. Verwarm de lahmacun in de bovenste oven stand op 200 graden gedurende ongeveer 5 minuten.
Info
Voorbereidingstijd
30 minuten
Kooktijd
1 uur 15 minuten
Totale bereidingstijd
1 uur 45 minuten
Categorie
Deeg
Keuken
Turks
Porties
5
Calorieën
177 kcal per stuk
Ingrediënten
Deeg ingrediënten
- 400 g bloem
- 220 ml lauw water
- 1 theelepel zout
Gehakt mengsel ingrediënten
- 300 g gehakt
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 tomaat
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 1 eetlepel paprikapuree
- 100 ml water
- 1 handvol platte peterselie
- 1/4 komijn
- 1/2 theelepel zout
- 1/4 theelepel peper
- 1/2 theelepel pul biber
Bereidingsinstructies
- Maak een deeg met bloem, lauw water, zout. Kneed de deeg gedurende 8 minuten. Laat het een half uur rusten.
- Plaats ui, knoflook, tomaat. peterselie en olijfolie in de mixer.
- Voeg gehakt, tomatenpuree, paprikapuree, water, het uienmengsel en kruiden toe en meng alles goed door elkaar.
- Verdeel het deeg in 10 gelijke stukken.
- Rol het deeg dun en plat met een deegroller tot het de vorm van een bord heeft.
- Verdeel het gehaktmengsel over het deeg en spreid het gelijkmatig uit.
- Leg de lahmacun op de bak papier en bak de Turkse pizza’s gedurende 15 minuten op 220 graden in de voorverwarmde oven.
- Leg de warme lahmacuns op elkaar en bedek ze met een keukendoek om ze warm te houden.
- Serveer de lahmacun met sumac salade en peterselie.
Afiyet olsun.