Een romige dipsaus op basis van yoghurt en tahin is zo lekker dat je er verslaafd aan kunt raken! De lichte bitterheid van de tahin helpt de zuurheid in de yoghurt in evenwicht te brengen, en de toevoeging van citroensap is gewoonweg het beste. Deze verrukkelijke saus is perfect voor alles, van kebab tot simpele rauwe groenten. Echt een aanrader.
- Veel gestelde vragen over yoghurt-tahin dip
- Mijn andere lekkere dip recepten
- Tips
- Info
- Ingrediënten
- Bereidingsinstructies
Veel gestelde vragen over yoghurt-tahin dip
Wat is tahin?
Tahini is een smeuïge pasta gemaakt van geroosterde sesamzaadjes. Het heeft een romige en nootachtige smaak en is onmisbaar in zowel de Midden-Oosterse als de Mediterrane keuken. In Turkije wordt het ook veelvuldig gebruikt. Tahin wordt gebruikt in meze gerechten en salades, in hartige gerechten zoals tahin pannenkoeken. Bovendien wordt het in zoete gerechten verwerkt.
Waar kan ik tahin vinden?
Tahin is gemakkelijk verkrijgbaar bij Turkse of Arabische supermarkten. Tegenwoordig is het ook te vinden in reguliere supermarkten in Nederland.
Op welke gerechten kan ik yoghurt-tahin dip gebruiken?
De yoghurt-tahin dip is veelzijdig en kan op verschillende manieren worden gebruikt:
- Als dressing voor salades, bijvoorbeeld op piyaz, de Turkse bonen salade
- Als saus bij kebab gerechten, bijvoorbeeld kip shish.
- Als dip voor rauwe groenten zoals komkommer, wortels en selderij.
- Als begeleiding bij falafel, heerlijk!
- Als saus bij vis gerechten, bijvoorbeeld zalm uit de oven.
- Als smeersel op je brood of in de sandwiches, smullen!
Hummus en Tahin
Hummus is een populaire dip of spread gemaakt van gepureerde kikkererwten, tahin, olijfolie, knoflook, citroensap en kruiden. Het is een veelzijdige en voedzame lekkernij die vaak wordt genoten met brood, groenten of als bijgerecht bij gerechten uit het Midden-Oosten. Mijn hummus recept is hier te vinden.
Hoe bewaar ik de tahin?
Het moet worden bewaard op een koele, droge plaats, beschermd tegen direct zonlicht. Als het eenmaal open is, bewaar het in de koelkast. Zo kan je de tahin maandenlang bewaren.
Mijn tahin wordt kei hard in de koelkast. Wat moet ik doen?
Tahin in de koelkast wordt erg hard, en de olie komt naar boven drijven terwijl de pasta naar de bodem zakt. Dit is heel normaal. Voordat je het wilt gebruiken, moet je de harde tahin met een vorkje roeren. Steek de vork erin en roer de tahin om totdat de olie en de harde pasta weer een waterige massa vormen.
Hoe bewaar ik de yoghurt- tahin dip?
Bewaar de zelfgemaakte yoghurt-tahin dip in een luchtdicht bakje in de koelkast.
Hoelang blijft de yoghurt-tahin dip goed?
De yoghurt-tahin dip blijft 4-5 dagen vers in de koelkast.
Mijn andere lekkere dip recepten
- Yoghurt-knoflooksaus, Romige saus met yoghurt, mayonaise en knoflook.
- Cacik, Bekende meze op basis van yoghurt en komkommer.
- Haydari, Heerlijke dip met feta, yoghurt en verse kruiden.
Tips
- Bereid de yoghurt-tahin dip een dag van tevoren voor een versterkte smaakervaring.
- Je kunt de knoflook en citroensap naar eigen smaak aanpassen.
- Nadat je een paar eetlepels koud water hebt toegevoegd, kun je de dip gebruiken als saladedressing.
- Voeg sumak en gedroogde munt toe aan de dip voor een extra smaak.
Info
Voorbereidingstijd
5 minuten
Kooktijd
Geen
Totale bereidingstijd
5 minuten
Categorie
Saus / Dip
Keuken
Midden oosterse
Porties
2
Calorieën
35 kcal per 1 eetlepel
Ingrediënten
- 3 royale eetlepels Turkse yoghurt
- 2 eetlepels tahin
- Sap van 1/2 citroen
- 1 teentje knoflook
- 1/4 theelepel sumak om te garneren
- 1/4 theelepel sesam zaadjes om te garneren
Bereidingsinstructies
- Meng de Turkse yoghurt, tahin, citroensap en geraspte knoflook in een kommetje.
- Rooster de sesamzaadjes in een pan tot ze lichtbruin worden, zonder olie toe te voegen.
- Serveer de yoghurt-tahin dip in een schaaltje en bestrooi met geroosterde sesamzaadjes en sumak.
Afiyet olsun.