Lavash Recept, Turks Zacht Platbrood

Deze Lavash broodjes zijn makkelijk te maken. De ingrediënten zijn dan ook zo simpel. Met bloem, water, zout en een beetje olijf olie kan je binnen een uur, 8 zelfgemaakte broodjes maken. En je hoeft er geen meester in te zijn om ze te maken. Met mijn recept kan iedereen deze lekkere Lavash maken.

Lavash met kip
Lavash met kip

Table of Contents

Veel gestelde vragen over Turkse lavash

Wat is Lavash?

Lavash is een dun, rond brood die populair is in midden-oosterse keuken. Net als in Armenië en Iran eten we ook in Turkije heel vaak. Wij noemen het ‘ Lavaş’ Het wordt ook wel lawas of lavasi genoemd. Een traditionele Lavash wordt gebakken in een ‘tandoor’. Een tandoor is een steenoven of een houtoven. Thuis bakken we dit brood op een elektrische ‘saj – Tava’. “Sac Tava” in Turks. Maar je kan je zelfgemaakte brood op een non-stick-pan bakken.

Mijn moeder bakt Lavash op een Elektrische ‘sac – tava’

Deze broodjes zijn zacht en klaar om als wrap te gebruiken voor je kebab of kofte. Ook kan ze dippen in je hummus hayadari turkse yoghurt dip. In dit recept zit geen gist. Dus je hoeft niet lang te wachten om je brood te bakken en lekker te eten. Hou je van thuis brood bakken? Bekijk dan ook mijn andere Turkse bazlama en ramadan pide brood recepten.

YouTube video van Lavash Recept

Hoe kan ik Lavash bewaren?

Ik maak Lavash altijd vers. En we eten ze meestal meteen dezelfde dag op. Lavash kan je makkelijk bewaren op kamer temperatuur in de keuken voor 4- 5 dagen. Dek ze altijd af met een theedoekje zodat ze niet uitdrogen. Lavash kan namelijk heel makkelijk droog en hard worden.

Kan ik Lavash in de vriezer bewaren?

Lavash kan je zeker in de vriezer bewaren. Laat ze volledig af koelen, voordat je ze in vriezer doet. In een afgesloten bakje kan je ze bewaren.

Lavash

Hoe kan ik Lavash opwarmen?

Lavash opwarmen is eenvoudig. Ik maak de koekenpan beetje vochtig met water. En bak ik beide kanten om en om 2- 3 minuten, totdat die warm wordt. Je kan Lavash ook in een tosti apparaat of in een broodrooster op warmen. Maar pas op dat dan de temperatuur niet te hoog staat.

Lavash

Wat kan ik maken met de zelfde deeg?

Met lavash deeg kun je ook Turkse gözleme maken. Dit traditionele Turkse gerecht is ook verrukkelijk.

Tips

  • Met dit recept kan je 8 Lavash maken. Dubbel de ingrediënten als je voor meer personen wilt maken.
  • Rol de deeg balletjes zo dun mogelijk. Let op: het hele brood moet even egaal zijn.
  • Als je niet werkt met het deeg, dek het dan af met een theedoekje, zodat het niet uitdroogt.
  • Als je het deeg rolt, probeer dan een ronde vorm te geven.
  • Doe geen extra bloem of water in het deeg. Je zal zien dat met het kneden de structuur beter wordt.
  • Schud het bloem van het brood af voor het bakken. Overtollig bloem zal in de pan aanbranden. Je krijgt dan gebrand zwarte bloem op je brood.
  • Lavash deeg bakken we zonder olie . Doe dus geen olie in de pan.
  • Bak de Lavash in een anti aanbak, keramische of ijzeren koekenpan.
  • Meteen na het bakken van je brood, doe je ze op een grote schaal. Dek ze af met een theedoekje, zodat ze niet drogen.
  • Alle gebakken broden kan je op elkaar leggen. Door de warmte een theedoekje erop blijven ze zacht en warm.

Info

Voorbereidingstijd

15 minuten

Kooktijd

40 minuten

Totale bereidingstijd

1 uur 10 minuten

Categorie

Deeg

Keuken

Midden oost

Porties

4

Calorieën

130 kcal per portie

Ingrediënten

  • 400 gr. bloem
  • 200 ml. lauwe water
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Half eetlepel zout

Bereidingsinstructies

  1. Meng bloem, water oliefolie en zout door elkaar in een grote schaal.
  2. Kneed 10 minuten om een soepel deeg te maken. Deeg moet niet te plakkerig of te stevig zijn.
  3. Maak een mooi rond balletje en bedek het deeg met een folie of een theedoekje. Laat het deeg 10 minuten rusten.
  4. Na rusten van het deeg wordt je deeg nog spoeler. Verdeel het deeg in 8 delen en maak ze mooie ronde balletjes.
  5. Bedek de deegballetjes met een theedoekje zodat ze niet drogen.
  6. Doe een snuifje bloem op het aanrecht. Leg de eerste bal op het bloem. Doe nog een snuifje bloem op de deegbal. Begin het deeg uit te rollen met je deegroller; zo dun mogelijk.
  7. Verhit de koekenpan op een middelhoog vuur. Schud het bloem van de Lavash af. Bak de Lavash in de koekenpan. Draai het brood om de 2 minuten om totdat die opblaast. Keer zeker 5- 6 keer.
  8. Druk op de Lavash met je spatel. Dat helpt wanneer de Lavash opblaast.
  9. Leg de gebakken broden op een platte schaal. Dek die met een theedoekje af zodat de broden zacht en warm blijven.
  10. Bak alle deegballetjes in deze manier en leg ze op elkaar.
  11. Serveer lavash warm met je gerechten.

Afiyet olsun.

Comments are closed.