Cacık is een tradionale Turkse saus. Het is ontzettend verfrissend en het past bij elke gerecht. Het wordt bereid met dikke, volle yoghurt en komkommer. Met knoflook, gedroogde munt en verse dille smaakt het nog verfrissender en lekkerder.
In de zomer doe ik extra ijs blokjes erin. Het geeft heerlijke verkoeling. Vooral in zomer is een barbecue verrukelijk en overheerlijk met cacık.
Probeer ook mijn zelfgemaakte Turkse knoflooksaus recept. Het is een dip saus en je kan het heel makkelijk thuis maken. Zo romig en zo lekker!
Serveertips Cacık?
- Cacik kan je naast je lunch of diner eten als een bijgerecht.
- Je kan ook in een pita brood smeren met doner, kebab of kofte.
- Cacik past ook bij andere tradionale gerechten, zoals karniyarik, bulgur pilaf, moussaka en dolmas.
- Je kan cacik ook als meze eten. Zo kan je bijvoorbeeld chipjes of brood erin dippen.
- De frisse en romige textuur van cacık vormt een verfrissend contrast met de warme, hartige smaken van gözleme en lahmacun. Het helpt de smaakpapillen te verfrissen en evenwicht te brengen in de maaltijd.
Hoe serveer je Cacık?
Serveer Cacık altijd in kleine bakjes. Doe wat extra verse dille erop en eventueel ijs blokjes erin. Je kan ook rode peper vlokken ” pul biber ” erop doen, dan word het pittiger van smaak en nog lekkerder vind ik.
Ingrediënten
- 1 komkommer met de zaadjes verwijderd, geraspt en sap eruit gehaald
- 7 eetlepels Turkse of volle yoghurt
- 1 eetlepel gedroogde munt
- 1/4 handvol verse dille
- 2 eetlepels olijfolie
- Zout, op eigen smaak
- Ijs blokjes voor frisheid (optioneel)
Bereidingsinstructies
- Snij de komkommer in twee en verwijder de pitten ervan.
- Rasp de komkommer en pers met je handen het vocht eruit.
- Meng de geraspte knoflook, olijfolie met yoghurt in een kom.
- Voeg de fijn gesneden verse dille en gedroogde munt er ook in. Roer alles goed samen.
- Doe geraspte komkommer bij de yoghurt en roer goed.
- Bedekt de Cacık met een folie en laat in de koelkast om te rusten voor ongeveer 2 uur.
Afiyet olsun.