Borek met Spinazie en Feta

Dit recept is een lekkere en simpele krokante börek, gemaakt en gevuld met spinazie en feta.. We noemen deze börek ook wel ‘De Roos Börek’ in Turkije, omdat de gerolde börek de vorm van een roos heeft.

Je maakt deze börek met een paar ingrediënten. Als basis van de börek heb je baklava filodeeg nodig. Voor de vulling heb ik spinazie en witte kaas gebruikt.

Het is heerlijk als hapje, lunch of maaltijd.

Table of Contents

Veel gestelde vragen over Borek met spinazie en feta kaas

Wat is Baklava Filodeeg?

Baklava filodeeg kan je vinden bij Turkse of Arabische supermarkten. Het is verpakt in pakketjes van ongeveer 15 deegbladen. Ze moet in de koelkast bewaard worden. Zo blijven ze vers.

Als het pakketje open is, probeer ze dan zo snel mogelijk te gebruiken. Ze worden namelijk snel droog en zijn dan makkelijk breekbaar. Ik raad aan de open filodeeg te bedekken met een vochtige keukendoek. Zodat ze in ieder geval soepel en zacht blijven.

Je kan naast borek ook baklava maken met dit soort filodeeg. Het wordt super knapperig en lekker. Baklava maken is dus niet meer moeilijk als je dit bladerdeeg hebt.

Ook kan je met dit soort deeg heel lekkere “Turkse gozleme” maken met witte kaas. Super makkelijk in de koekenpan. Heerlijk!

Wil je iets anders dan spinazie als vulling? Doe dan alleen witte kaas, of feta kaas erin. Deze Borek met kaas” is zo knapperig en zalig. Het is zeker de moeite waard om een keertje te proberen.

Is börek glutenvrij?

Baklava filodeeg bevat tarwebloem. Het is niet glutenvrij.

Waar kan ik filodeeg kopen?

Je kan filodeeg in Turkse en Arabische supermarkten vinden. Ze liggen in de koelkast. 

Hoe lang kan ik gekookte börek bewaren?

Je kan börek 3 dagen in de koelkast en 2 maanden in de vriezer bewaren. Daarnaast kan je börek al van tevoren klaar maken, zonder ei topping en zonder te bakken. Je kan de voorbereide börek bewaren in de vriezer voor ongeveer 6 maanden bewaren. Als je ze wil gaan eten dan aal je de börek uit vriezer, doe je de ei en sesamzaad topping erop en bak je ze.

(Hoe) kan ik spinazie feta börek opwarmen?

Je kan börek de andere dag, in de pan of in de oven opwarmen. Warm ze echter niet te lang op, want dat is niet goed voor de spinazie en let op dat de borek niet opdroogt.

Tips

borek

Info

Voorbereidingstijd

25 minuten

Kooktijd

35 minuten

Totale bereidingstijd

60 minuten

Categorie

Vegetarisch, Deeg

Keuken

Turks

Porties

6

Calorieën

240 kcal per portie

Ingrediënten

  • Baklava deeg, 14 laagjes
  • 300 g witte kaas of feta kaas
  • 400 g spinazie, gewassen
  • 3 lente uien
  • 1 theelepel rode paprika vlokken, pul biber

Voor Saus

  • 125 ml. melk
  • 125 ml. zonnebloemolie
  • 125 ml. water
  • Zout

Om te smeren

  • 1 eigeel
  • 5 eetlepels olie mengsel (zie bereidingsinstructies punt 6)
  • sesamzaadjes
https://www.youtube.com/watch?v=0iSJeftOBoE

Bereidingsinstructies

  1. Snij de lente uien fijn en bak ze met 3 eetlepels zonnebloemolie.
  2. Snij de gewassen spinazie fijn en bak ze 2 minuten. Verwarm de pan en zet het vuur uit zodra je de spinazie in de pan doet.
  3. Prak de witte kaas met een vork en voeg die aan de spinazie toe.
  4. Doe rode paprika vlokken, zwarte peper en een klein beetje zout erbij.
  5. Roer het spinazie mengsel goed en laat het afkoelen.
  6. Maak een mengsel van water, melk, zonnebloemolie en een beetje zout.
  7. Open het pak met de baklava deegbladen en pak 2 baklava bladen. Leg een theedoek over het pak, zodat het niet snel droogt.
  8. Leg de 2 baklava deegbladen op elkaar en smeer ze in met mengsel uit stap 6.
  9. Leg de spinazie aan de lange rand van het blad.
  10. Rol ze op en maak een rondje net als een roos. (Kijk naar de video om te zien hoe ik dat doe. ☝️)
  11. Leg de börek roosjes op een ovenschaal.
  12. Klop het eigeel met 5 eetlepels olie mengsel (van stap 6) en smeer die op de börek.
  13. Strooi sesamzaadjes op de börek en bak ze goudbruin in een voorverwarmde oven op 175 C voor ongeveer 35 minuten.

Afiyet Olsun.