Moussaka, Turkse Ovenschotel met Aubergine

Moussaka is een traditionele Turkse ovenschotel met laagjes aubergine en een kruidige gehaktsaus. Het is een smaakvol en voedzaam gerecht dat geschikt is voor alle seizoenen, maar persoonlijk vind ik het vooral heerlijk in de winter. Als je fan bent van de Turkse keuken en de rijke smaken van Turkse kruiden, is dit gerecht echt een aanrader.

Turkse Moussaka

Table of Contents

Wat is Moussaka?

Moussaka, musaqqa, musaka of musakka, maakt niet uit hoe je het noemt, het blijft een heerlijke ovenschotel met aubergine, gehakt en tomatensaus. Het is ontstaan in de Ottomaanse keuken en heeft zich verspreid naar verschillende delen van de wereld. Moussaka is een zeer populair gerecht met talloze variaties. Net als in Turkije wordt het vaak genoten in de Balkan en Arabische landen.

De Griekse moussaka kenmerkt zich door een Franse bechamelsaus erbovenop, terwijl de Bulgaarse versie een topping heeft van yoghurt, ei en meel sausje. In de Arabische versie wordt het zelfs koud geserveerd. Hoe dan ook, moussaka is moussaka en altijd lekker!

Turkse Moussaka

Veel gestelde vragen over Moussaka

Hoe maak je Moussaka?

Het zelf maken van moussaka is eenvoudig en kan in 3 stappen worden gedaan: aubergine bakken, gehakt tomatensaus maken en alles samenstellen om vervolgens in de oven te bakken.

  • Aubergine bakken: Voor moussaka snijd je de aubergines in plakken van 1,5 tot 2 cm dik. Bak ze in olijfolie of zonnebloemolie, wat beide heerlijke resultaten oplevert. Wil je een nog gezondere versie? Besprenkel dan de aubergine plakken met 2 tot 3 eetlepels olijfolie en gril ze in de oven.
  • Kruidige Gehaktsaus maken: Bak de ui, groene pepers en gehakt met Turkse kruiden. Laat deze saus pruttelen op het vuur zodat alle smaken goed samenkomen.
  • Moussaka in de oven bakken: Stel het gerecht samen in een ovenschotel en bak het in een voorverwarmde oven.
Turkse Moussaka met Turkse rijst

Met wat kun je Moussaka serveren?

Moussaka kan worden geserveerd met verschillende bijgerechten om een compleet en smakelijk maaltijd te creëren. Hier zijn enkele suggesties:

Turkse Moussaka

Hoe Kun Je Moussaka Bewaren?

Je kan zelfgemaakte moussaka zeker bewaren in de koelkast. Als je de afgekoelde moussaka in een goed afgesloten, luchtdichte bak in de koelkast plaatst, kun je het meestal 2-3 dagen bewaren zonder dat de kwaliteit sterk achteruitgaat.

Kun Je Moussaka Invriezen?

Moussaka kan prima worden ingevroren, en het verdelen in porties is een handige manier om het gemakkelijk te kunnen ontdooien en opwarmen wanneer je het nodig hebt. Het invriezen van porties helpt ook om de smaak en textuur van het gerecht beter te behouden. Je kunt ingevroren moussaka ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaren.

Andere Turkse Aubergine recepten

Tips

  • Wil je meer groenten toevoegen? Voeg courgette toe aan de ovenschotel, snijd deze op dezelfde manier als de aubergine.
  • Voor een vegetarische moussaka: vervang het gehakt door gekookte groene linzen in de tomaten-kruidensaus.
  • Op zoek naar meer variatie? Bak de aardappelschijfjes op dezelfde manier als de aubergine. Leg de gebakken aardappelschijfjes eerst in de ovenschaal en verdeel vervolgens de plakjes aubergine eroverheen.

Info

Voorbereidingstijd

45 minuten

Kooktijd

45 minuten

Totale bereidingstijd

1 uur 30 minuten

Categorie

Hoofdgerecht

Keuken

Turks

Porties

6

Calorieën

233 kcal per 100 gram

Ingrediënten

  • 3 aubergine
  • 500 gr. rundergehakt
  • 1 ui, fijn gehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijn gehakt
  • 2 lange groene pepers, fijn gesneden
  • 1 rode punt paprika, fijn gesneden
  • 2 tomaten, fijn gesneden
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 eetlepel rode paprika puree
  • Handvol platte peterselie
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 200 ml. olijfolie om aubergine te bakken

Bereidingsinstructies

  1. Pel de aubergines drie keer in de lengte en snijd ze in plakjes van 1,5 tot 2 cm dik. Frituur de plakjes aubergines in olijfolie aan beide zijden tot ze lichtbruin zijn. Leg de gebakken aubergines op keukenpapier.
  2. Snij de ui, knoflook, paprika’s en tomaten fijn.
  3. Bak het gehakt gaar en voeg 4 eetlepels olijfolie, ui, knoflook, rode puntige paprika en lange groene pepers toe. Bak alles goed samen gedurende 5-6 minuten.
  4. Voeg de tomaten en paprikapuree toe en roer alles goed door. Strooi zout, zwarte peper, pul biber, rode paprikapoeder en tomaten erbij. Blijf roeren en laat het gerecht 10 minuten zachtjes sudderen.
  5. Voeg fijngehakte peterselie toe. Roer alles voor de laatste keer en zet het vuur uit.
  6. Verdeel de gebakken aubergines in een ovenschaal. Doe het gehaktmengsel op de aubergines. Leg gesneden tomaten en gebakken aubergine erop ter decoratie.
  7. Bak de Moussaka in een voorverwarmde oven op 180 graden, gedurende 30 minuten.
  8. Serveer de Moussaka warm met Turkse rijst en salade.

Afiyet olsun.

Comments are closed.