Turkse Rijst

Turkse rijst pilav is een eenvoudig bijgerecht en je kan hem serveren bij bijna elk gerecht. Je hebt alleen 3 ingrediënten nodig om deze smaakvolle rijst te maken en het is al klaar in minder dan 45 minuten.

Rijst heeft een belangrijke plek in het Turkse keuken. Dit simpele, heerlijke bijgerecht wordt bijna iedere dag gegeten en past bij alle Turkse gerechten. Rijst is makkelijk te maken als je een paar stappen volgt. En je zal het zien dat het een onmisbaar bijgerecht wordt in je keuken.

Table of Contents

Welke soort rijst is het beste voor Turkse rijst?

Baldo is een soort rijst, die verbouwd wordt in Turkije. Het is de meest geschikte rijst soort vanwege het absorberend vermogen. Zo kunnen de lekkere en romige smaken van andere gerechten in de korreltjes worden vast gehouden. De rijst is kort, korrelig en behoud zijn vorm tijdens het koken.

Tosya rijst is ook heerlijke witte zacht kokende rijst en het is ook geschikt voor het maken van Turkse pilav.

Waar koop je Turkse rijst?

Bij Turkse en Arabische supermarkten kan je Baldo of Tosya rijst vinden om Turkse pilav te maken. ook bij bijvoorbeeld Albert Hein en Jumbo supermarkten is Tosya rijst te koop.

Tosya rijst in Jumbo

Wat is ‘tane tane pilav’?

Als je een goede Turkse rijst kan maken, kan je alle Turkse gerechten maken. Dat zeggen ze in Turkije. Met een paar stapjes kan je ook ‘tane tane pilav’ maken. De luchtige rijst korreltjes die los van elkaar zijn, noemen we ‘tane tane’ oftewel ‘een voor een’.

De verhouding van de rijst en water

De verhouding van de rijst en water is belangrijk tijdens koken. Rijst moet precies goed gaar zijn. Met te veel water, wordt het plakkerig en papperig. Met weinig water blijven de korreltjes hard en zijn niet te eten. Als het de eerste keer is dat je deze rijst maakt, begin dan met met 1 kopje rijst op anderhalf kopje heet water. Als je de rijst voor de tweede keer maakt, dan weet je ongeveer of je meer of minder water moet gebruiken.

Bijvoorbeeld: voor het koken van het 75 gram rijst, heb je ongeveer 125 ml. heet water nodig.

Hoe kan ik het beste de Turkse rijst serveren?

Je kan de Turkse rijst serveren als bijgerecht. Meestal eten we Turkse pilav naast vlees gerechten, als kip, kofte, inegol kofte, etc.. De Turkse pilav is ook heerlijk met groente gerechten, zoals bijvoorbeeld snijbonen gerecht, sperziebonen gerecht, doperwten gerecht, moussaka karniyarik (gevoelde aubergine) en aubergine kebab.

Deze luchtige pilav wordt ook wel als hoofdgerecht gegeten. Met toevoeging van kikkererwten, bonen en kippenvlees wordt de Turkse rijst een rijk en smaakvol hoofdgerecht.

In welke pan kan ik het beste de Turkse rijst koken?

Gebruik een ondiepe, wijde pan met een deksel voor Turkse rijst. Als de deksel van glas is, dan kan je goed zien hoe het gaat met je gerecht. In Turkije heeft iedereen zo’n pan. En die wordt ‘pilav tenceresi’ (rijstpan) genoemd. Deze rijstpan wordt gebruikt, zodat elk korreltje gelijkmatig gaar kan worden.

Hoe bewaar ik de Turkse rijst?

Gekookte Turkse pilav bewaar je altijd in de koelkast met een deksel erop Zo blijft het goed voor nog 2 dagen.

Kan ik Turkse rijst invriezen?

Je kan Turkse rijst natuurlijk invriezen. De afgekoelde rijst doe je in een luchtdicht bakje. Zo blijft het 3 maanden goed.

Hoe kan ik Turkse rijst opwarmen?

Je kan de Turkse rijst de andere dag gerust eten. Om op te warmen heb je alleen een paar theelepels lauw water nodig. Roer een keertje zachtjes zodat het water verdeeld wordt. Op een laag vuur kan je de rijst zachtjes opwarmen met de deksel erop. Na 5-6 minuten kan je een stukje boter toevoegen voor de smaak. Roer de opgewarmde rijst door voordat je hem serveert.

Wat doe ik met overgebleven Turkse rijst?

Heb je een klein beetje Turkse rijst over en wil je de andere dag iets anders maken? Je kan daarvan heerlijke Kadinbudu kofte maken. Of misschien wil je een heerlijke Turkse pudding, sutlac maken (recept volgt).

Of je maakt een lekkere soep met rijst en yoghurt, Yayla corbasi.

Waarom wordt mijn Turkse rijst plakkerig en papperig?

Je hebt de rijst niet goed afgespoeld. Rijst bevat maizena en dat zorgt ervoor dat rijst papperig wordt.

Je hebt de rijst niet goed gebakken. Daardoor komt vocht naar buiten en dat maakt de rijst plakkerig en papperig.

Je hebt waarschijnlijk te veel water in de pan gedaan. Ik zou aanraden om te beginnen met een standaard verhouding tussen rijst en water van een kopje rijst op anderhalf kopje water.

Waarom wordt mijn Turkse rijst droog en hard?

Je hebt te weinig water in de pan gedaan. De rijst is daarom niet gaar geworden. Doe een paar eetlepels heet water in de pan. Verdeel het water al roerend zodat elk rijstkorreltje water krijgt. Zet de vuur lager en kook de rijst verder voor 5 minuten met de deksel op.

Zo maakt je Turkse Rijst

 • Laat de rijstkorreltjes in lauw water weken. Verwijder de maizena op de rijst met water. Laat het water goed uitlekken .
 • Bak de rijst roerend met olijfolie en boter.
 • Voeg heet water toe aan de pan.
 • Doe wat zout erin en laat de rijst zachtjes koken.
 • Na het koken, laat je de rijst rusten met deksel op.

Nog meer Turkse rijst recepten

Rijst is in het Turks: pilav. In Turkije eten we ook vaak bulgur pilav. Dit is ook een soort ‘rijst’. Maar als je het in Turkije over pilav, ofwel rijst hebt, dan is het zeker deze stijl van Turkse rijst. We noemen dat ook “Sade pirinc pilavi” oftewel “gewoon rijst pilav”. Je kan Turkse rijst met orzo of vermicelli maken. Orzo is een soort pasta net als vermicelli . Zo kan je extra smaakvolle rijst hebt en het ziet er aantrekker eruit.

Tips

 • Zet het vuur laag als de rijst aan het koken is. Het moet heel zachtjes en langzaam koken.
 • Vervang heet water met bouillon voor nog meer verrijking van de smaak in de rijst. Kip, vlees of groente bouillon blokje kan je ook gebruiken voor een extra lekkere smaak. Bouillon blokjes bevatten veel zout dus houdt er rekening mee met de hoeveelheid zout die je gebruikt in het gerecht.
 • Haal de deksel er niet af tijdens het koken en roeren ook niet meer.
 • Wil je een witte kleur pilav? Voeg dan een paar druppels citroen sap aan het hete water toe in de pan. Dat helpt ook om de korreltjes niet aan elkaar te laten plakken na het koken.
 • Laat de gekookte rijst met het vuur uit rusten in de pan voor ongeveer 15 minuten zodat je rijst met de stoom luchtiger wordt.

Info

Voorbereidingstijd

10 minuten

Kooktijd

18 minuten

Totale bereidingstijd

40 minuten

Categorie

Bijgerecht, Rijst

Keuken

Turks

Porties

4

Calorieën

345 kcal per 100 gram

YouTube video van Turkse rijst

Voorbereiding voor Turkse pilav

Je begint met meten van je rijst. Gebruik voor een persoon 75 gram rijst. Voor 4 personen heb je dus 300 gram rijst nodig.

De rijst korreltjes moeten 10 minuten in lauwe water weken. De maizena op de rijst moet verwijderd worden. Na 10 minuten was je de rijst onder de lopende kraan zodat alle maizena los komt. Laat daarna in een zeef het water uitlekken. Door de maizena plakken de rijst korreltjes aan elkaar tijdens en na het koken en dat willen we niet.

Ingrediënten

 • 300 gram Turkse baldo rijst
 • 3 eetlepels olijfolie
 • 1 eetlepel boter
 • 450 ml. heet water
 • 3 theelepels zout

Bereidingsinstructies

 1. Week de rijst in lauw water voor ongeveer 10 minuten met een theelepel zout erin.
 2. Was de rijst onder de lopende kraan, wrijf de korreltjes met je vingers totdat de maizena verwijderd is. Laat de rijst in de zeef uitlekken.
 3. Bak de uitgelekte rijst roerend 3 minuten met olijfolie en boter.
 4. Giet het hete water over de gebakken rijst. Doe 2 eetlepels zout erin en roer laatste keer.
 5. Zet het vuur laag en kook de rijst 15 minuten zachtjes.
 6. Als de rijst gaar wordt, laat het rusten voor nog 15 minuten met deksel op.
 7. Roer de rijst voordat je serveert.

Afiyet olsun.

Comments are closed.