Gegrilde Aubergine Salade

Een salade recept met gegrilde aubergine, bekend als “Közlenmiş Patlıcan Salatası”. Deze frisse salade is een van de közleme-gerechten. Aubergines en paprika’s worden op open vuur geroosterd tot de schil zwart wordt en het vruchtvlees zacht wordt. Na het roosteren wordt de schil verwijderd, en de aubergines worden op smaak gebracht met knoflook, citroensap en olijfolie. Of je kunt gewoon de aubergine en paprika in de oven grillen tot dat ze gaar worden.

Over ‘Közleme”

In de Turkse keuken verwijst de term “közleme” naar gegrilde gerechten, met name gegrilde groenten of vlees. Het woord “köz” betekent “houtskool” in het Turks, en “közleme” is afgeleid van het werkwoord “közlemek”, wat “roosteren” of “grillen” betekent.

Gegrilde gerechten zijn populair in de Turkse keuken vanwege de heerlijke rokerige smaak die wordt toegevoegd door het gebruik van houtskool.

Hoe kun je Gegrilde Aubergine Salade Serveren?

Serveer deze frisse gegrilde aubergine salade als bijgerecht bij gegrild vlees, vis, of geniet ervan als lichte maaltijd met vers gebakken brood.

Gegrilde Aubergine Salade

Voorbereidingstijd

10 minuten

Kooktijd

1 uur

Totale bereidingstijd

1 uur 10 minuten

Categorie

Salade

Keuken

Turks

Porties

6

Calorieën

78 kcal per portie

Ingrediënten

  • 3 aubergines, gegrild
  • 2 rode punt paprika’s, gegrild
  • 3 tomaten, in blokjes gesneden
  • 1 rode ui, gesneden
  • Handvol peterselie, fijn gesneden
  • 1 teentje knoflook, geraspt

Voor dressing

  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepels azijn
  • Sap van een half citroen
  • Zout
  • Zwarte peper

Bereidingsinstructies

  1. Was en droog de aubergine’s en rode punt paprika’s. Maak enkele sneden met de punt van een mes in de aubergines. Plaats de aubergines en paprika’s in de oven en laat ze ongeveer 30 minuten grillen op 210 graden.
  2. Na 30 minuten zijn de paprika’s zacht genoeg. Plaats ze in een kom en bedek ze met plastic folie gedurende ongeveer 15 minuten om het verwijderen van de schil te vergemakkelijken.
  3. Verwijder de schil en zaadjes van de paprikas.
  4. Keer de aubergines na 30 minuten om en laat ze nog 30 minuten zacht worden
  5. Maak een snee door de lengte bij aubergine’s en laat de vlees uithalen met een lepel.
  6. Doe zout en geraspte knoflook op de aubergine. Meng alles met een mes. Zodat alle smaken bij elkaar komen.
  7. Doe de blokjes gesneden tomaten, fijn gesneden peterselie, gesneden rode ui, gesneden paprika’s en aubergine’s met knoflook in een grote schaal en roer alles goed.
  8. Doe olijfolie, azijn, citroensap, zout en zwarte peper daarop. Roer alles goed.
  9. Laat de salade even rusten zodat de smaken goed kunnen intrekken.
  10. Serveer de gegrilde aubergine- en paprikasalade als bijgerecht bij gegrild vlees, vis of als een verfrissende lichte maaltijd op zichzelf.

Afiyet Olsun.