Karniyarik, Turkse Gevulde Aubergine Gerecht

“Karnıyarık” is een klassiek Turks gerecht dat vertaald kan worden als “gespleten buik” of “gespleten buikzijde”. Het is een smakelijk gerecht dat bestaat uit aubergines gevuld met een heerlijk gekruid gehaktmengsel.

Karniyarik Maken

 
  • Aubergines: De aubergines worden in de lengte doorgesneden en vervolgens ingekerfd, waardoor een spleet ontstaat waarin het gehaktmengsel wordt geplaatst.

  • Gehaktmengsel: Meestal wordt lams- of rundergehakt gebruikt, en het wordt op smaak gebracht met uien, knoflook, tomaten, groene paprika, kruiden zoals peterselie en munt, en soms tomatenpuree.

  • Kruiden en Specerijen: Typische kruiden en specerijen die aan het gehaktmengsel worden toegevoegd, zijn onder andere zwarte peper, paprikapoeder en zout.

  • Tomaten: Vaak worden verse tomaten gebruikt, die worden gesneden of gepureerd om over de gevulde aubergines te worden gegoten.

  • Bakken: Het gerecht wordt in de oven gebakken totdat de aubergines zacht zijn en het gehaktmengsel gaar is.

Karniyarik Serveren

Karnıyarık wordt vaak geserveerd met Turkse rijst of brood aan de zijkant. Het is een populair gerecht in de Turkse keuken en staat bekend om zijn smaakvolle combinatie van kruiden en texturen. Het is een hartig en bevredigend gerecht dat genoten wordt in heel Turkije.

 

Voorbereidingstijd

15 minuten

Kooktijd

40 minuten

Totale bereidingstijd

60 minuten

Categorie

Hoofdgerecht

Keuken

Turks

Porties

4

Calorieën

Ingrediënten

 
  • 200 gram rundergehakt
  • 2 aubergine, gehalveerd.
  • 1 ui, fijn gesneden
  • Half groene paprika
  • Half rode paprika
  • 1 tomaat
  • 5 eetlepels tomaten 
  • 2 eetlepels tomaten puree
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • Wat peterselie
  • Zout
  • Zwarte peper
 

Voor Saus;

 
  • 200 ml hete water
  • 1 eetlepel tomaten puree
  • Zout
 

Bereidingsinstructies

 
  1. Bak de gehalveerde aubergines met olijfolie.
  2. Maak saus met gehakt, ui, tomaten, tomatenpuree en paprika’s.
  3. Maak een kuiltje met je vork in de aubergine’s, soort bootjes.
  4. Snij een knoflook in de aubergine en vul de aubergine’s met gehakt saus zoveel het kan.
  5. Leg een plakje tomaat en peper op de karniyarik.
  6. Maak een saus met hete water, tomatenpuree en zout. Giet deze saus over de karniyarik heen.
  7. Bak de karniyarik in de voorverwarmde oven op 200 graden, ongeveer 25 minuten.
  8. Garneer de gare karniyarik met peterselie en serveer met Turkse rijst.
 
 
Afiyet olsun.
YouTube video van Karniyarik