Domatesli Pilav, Turkse Tomatenrijst

Pilav, oftewel rijst, speelt een belangrijke rol in de Turkse keuken. Domatesli pilav is een van de lekkerste varianten. De combinatie van rode, rijpe, zoete tomaten en rijst zorgt voor een smaakvol en zomers bijgerecht. Als je volop tomaten in de tuin hebt, moet je dit Turkse recept zeker proberen.

Dit rijstrecept wordt op de Turkse manier gemaakt. Eerst worden de gezeefde tomaten gekookt tot het water is verdampt en vervolgens in een andere kom geplaatst. In dezelfde pan bak je de gewassen rijst met boter. Daarna voeg je de tomaten toe aan de rijst en kook je alles 20 minuten met water totdat de rijst gaar is. De gare rijst moet 15 minuten rusten met een theedoek en deksel erop, zodat de doek alle overtollige vocht opneemt. Dit proces wordt “demleme” genoemd in Turkije. Demeleme/ demlemek betekent in het Nederlands “laten stomen” of ” laten rusten’ Het is een proces waarbij de rijst na het koken rust onder een doek en deksel om overtollig vocht te absorberen en de rijst nog zachter en smaakvoller te maken. Meer over de Turkse pilav kan je hier vinden.

Andere Turkse rijst recepten

Serveertips

  • Kebab of gegerilde vlees; Serveer de tomatenrijst als bijgerecht bij kebabs, zoals kip– of lamskebab.
  • Vis; Het combineert ook goed met gegrilde vis.
  • Kofte; Serveer de Turkse tomatenrijst met kofte.
  • Salades; Een frisse bonensalade, piyaz of een traditionele Turkse çoban salatası (herderssalade) of een simpele gemengde salade, vormt een verfrissende aanvulling.
  • Groentegerechten; Combineer de rijst met gestoofde groenten, zoals gevulde paprika’s (dolma), auberginegerechten, imam bayıldı of sperziebonen in tomatensaus.
  • Yoghurt; Serveer de rijst met een yoghurtsaus met knoflook en komkommer cacık of een eenvoudige yoghurt met munt. De romige en verfrissende smaken passen goed bij de rijke tomatenrijst.
  • Aan de mezetafel; Zet een schaal met meze, gemengde olijven en wat fetakaas op tafel voor extra smaak en variatie.

Tips

  • Voor deze rijst gebruik je de rijpste, meest smaakvolle zomertomaten. Als je die niet kunt vinden, gebruik dan tomaten uit blik, net zoals ik. Het wordt net zo lekker als met verse tomaten.
  • Het is essentieel dat de rijst zachtjes kookt en dat je de rijst laat rusten na het koken. Meer informatie over het koken van Turkse pilav kun je hier vinden.
  • Je kunt in plaats van baldo-rijst ook arborio- of jasmijnrijst gebruiken.

Voorbereidingstijd

15 minuten

Kooktijd

40 minuten

Totale bereidingstijd

55 minuten

Categorie

rijst / bijgerecht

Keuken

Turks

Porties

4

Calorieën

241 kcal per portie

Ingrediënten

  • 400 g bloktomaten uit blik of 4 rijpe tomaten
  • 260 g baldo rijst, ietsje meer dan 1 cup
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 50 g boter
  • 300 ml heet water
  • 1 theelepel suiker
  • 1/2 theelepel zout

Bereidingsinstructies

  1. Week de rijst 15 minuten in warm water. Spoel de rijst daarna goed af met koud water om het zetmeel te verwijderen. Laat de rijst uitlekken in een zeef.
  2. Verhit olijfolie in een pan en voeg de geraspte tomaten of tomatenblokjes uit blik toe. Voeg suiker toe aan de tomaten en laat ze 20-25 minuten koken, terwijl je regelmatig roert, totdat het water is verdampt en je een dikke tomatenpuree overhoudt. Haal de tomaten uit de pan en zet ze apart in een kom.
  3. Verhit boter in dezelfde pan en voeg de uitgelekte rijst toe. Bak de rijst al roerend gedurende 5 minuten. Voeg zout naar smaak toe.
  4. Voeg de dikke tomatenpuree toe aan de rijst en roer alles nog een minuut goed door.
  5. Voeg heet water toe aan de pan en laat de rijst 20 minuten zachtjes koken met het deksel op de pan.
  6. Haal de pan van het vuur en roer de rijst om. Leg een stuk keukenpapier tussen de pan en het deksel. Laat de tomatenrijst 15 minuten rusten voordat je serveert.
  7. Garneer de Turkse tomatenrijst met peterselie en citroenschijfjes.

Afiyet olsun.