Şekerpare is een traditioneel Turks dessert gemaakt van griesmeel en doordrenkt met zoete siroop. Het deeg wordt gevormd tot kleine ronde koekjes en vaak versierd met een noot, zoals een hazelnoot of amandel. Na het bakken worden de griesmeelkoekjes overgoten met siroop. Het resultaat is een smeuïge, zoete lekkernij die populair is in de Turkse keuken, vooral tijdens de Ramadan.. Şekerpare is ook een favoriet van mijn gasten, en ik maak het regelmatig voor hen. Met mijn makkelijke recept kun je ook genieten van dit heerlijke Turkse dessert.
Over Griesmeel
Griesmeel wordt verkregen door het malen van tarwe. Griesmeel heeft een fijne en korrelige structuur. Het wordt vaak gebruikt bij de bereiding van verschillende gerechten zoals desserts, helva’s, melkdesserts en desserts netals Revani. Het is een zeer algemeen ingrediënt in de Turkse keuken. Griesmeel wordt gebruikt om gerechten zowel textuur als smaak te geven. Daarnaast is griesmeel ook zeer voedzaam.
Andere Turkse Griesmeel Recepten
- Revani; Revani is een lekkere, vochtige en heel zoete griesmeel cake. De basis van dit lekkere nagerecht is griesmeel, Turkse yoghurt en sinaasappelschil.
- Griesmeel Helva; ‘Irmik helva’, een traditioneel Turks dessert op basis van griesmeel, wordt vaak genoten tijdens religieuze feesten, familiebijeenkomsten, gedenkdagen en als teken van gastvrijheid in Turkije.
Hoe kan ik Sekerpare bewaren?
Bawaar Sekerpare dessert niet in de koelkast maar op kamer temparatuur een schone, droge en donkere plaats. In de koelkast kunnen ze versuikeren. Zo voorkom je dat je dessert versuikert.
Tips
- Zorg ervoor dat de boter en het ei op kamertemperatuur zijn.
- Laat het griesmeeldeeg 30 minuten rusten in de koelkast. Zo wordt het makkelijker om het deeg tot balletjes te vormen.
- Tijdens het samenvoegen van de siroop en de gebakken koekjes, zorg ervoor dat de siroop is afgekoeld.
Voorbereidingstijd
60 minuten
Kooktijd
30 minuten
Totale bereidingstijd
1 uur, 30 minuten
Categorie
Dessert
Keuken
Turks
Porties
12
Calorieën
136 kcal per stuk
Ingrediënten
- 100 g boter
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 ei
- 220 g bloem
- 40 g poedersuiker
- 60 g griesmeel
- 1 theelepel bakpoeder
- 4 g vanille suiker
- 12 hazelnoten
Voor Siroop
- 350 g suiker
- 550 ml water
- 5-6 druppels van citroensap
Bereidingsinstructies
- Doe de suiker en water in een steelpan en laat al roerend de suiker smelten. Voeg de citroensap toe en laat de siroop 20 minuten zachtjes pruttelen. Haal van het vuur en zet opzij om te afkoelen.
- Voor het maken van de griesmeelkoekjes, meng de eieren, poedersuiker, olijfolie en boter in een kom.
- Zeef de bloem, vanillesuiker, bakpoeder en griesmeel en voeg toe aan het botermengsel. Kneed met je handen tot een zacht deeg ontstaat. Dek het deeg af en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
- Vorm 12 kleine balletjes van het deeg en leg ze op een bakplaat.
- Plaats een hazelnoot op elk koekje en druk deze lichtjes aan zodat de hazelnoot erin blijft zitten.
- Bak de koekjes op 180 graden Celsius gedurende 30 minuten in een voorverwarmde oven.
- Doe de gebakken koekjes in een diepe schaal en schenk de afgekoelde siroop eroverheen.
- Laat de koekjes minstens 4 uur in de siroop trekken zodat ze deze goed opnemen.
- Serveer de şekerpare met Turkse thee geniet van je zelfgemaakte Turkse dessert.
Afiyet olsun.
Comments are closed.