Groene Paprika’s in Olijfolie, Zeytinyağlı Biber Dolması

Gevulde Groene Paprika’s met olijfolie en rijst

Over dit gerecht

Dolma betekent ‘gevuld’ in het Turks. In de Turkse keuken zijn er veel gerechten van gevulde groenten. De gevulde paprika is hier een van.
Turkse groene paprika kan je zeker vinden bij de Turkse en Arabische supermarkten, maar steeds vaker ook bij de wat uitgebreidere gewone supermarkt. Ze zijn dunner dan gewone paprika’s. Je kunt ook gewone paprika gebruiken maar vergeet dan niet dat de kooktijd dan wel langer is.
Turkse groene paprika
Turkse groene paprika
Pimento, of piment is een kruid, dat je ook kan ook vinden bij Turkse en Arabische supermarkten. In het Turks noemen we dit Yeni Bahar, ofwel “Nieuwe lente”. Piment is eigenlijk een Jamaicaanse peper, maar ruikt meer kruidig, zoals bijvoorbeeld nootmuskaat. Yeni Bahar wordt in zeer veel Turkse recepten gebruikt.

Voorbereidingstijd

15 minuten

Kooktijd

35 minuten

Totale bereidingstijd

50 minuten

Categorie

Keuken

Turks

Porties

4

Calorieën

120 kcal per dolma. 350 – 400 kcal per portie

Ingrediënten

  • 13 groene paprika’s, Turkse Dolma Paprika’s,
  • 13 eetlepels gewassen rijst
  • 4 grote, fijn gesneden uien
  • 3 eetlepels pijnboompitten
  • 7 Cherry tomaten
  • 1 theelepel kaneel poeder
  • 1 theelepel piment poeder (Yeni bahar)
  • 2 eetlepels suiker
  • 2 eetlepels gedroogde munt
  • Zout
  • Zwarte peper
  • Citroen

Bereidingsinstructies

  1. Doe de gewassen rijst in heet water en laat het staan voor 15 min.
  2. Bak de fijn gesneden uien, uitgelekte rijst en pijnboompitten in olijfolie.
  3. Voeg gedroogde munt, zout en zwarte peper toe. Doe ook 150 ml heet water erin en laat het geheel 15 minuten sudderen tot de rijst half gaar is.
  4. Doe na 15 minuten kaneel en de piment erin. Goed roeren en laat de rijst een beetje afkoelen met deksel op.
  5. Haal de stokjes en zaadjes uit de groene paprika’s. Snij de Cherry tomaten in twee.
  6. Vul de groene paprika’s met het rijst mengsel en doe een halve tomaat erop als een dekseltje.
  7. Leg de paprika’s naast elkaar in een diepe pan en doe citroensap, olijfolie en 150 ml heet water in de pan. Laat het sudderen voor ongeveer 20 minuten.
  8. Leg de Dolma’s in een oven schaal en bak nog in de oven ongeveer 15 minuten.
Serveer de Dolma’s als ze afgekoeld zijn met een beetje citroensap naar smaak.
Afiyet olsun ❤