Advertentie

Sperziebonen met tomatensaus

Yesil fasulye yemegi is een populair Turks vegetarisch gerecht met sperziebonen. Dit heerlijke, gezonde gerecht is makkelijk te bereiden. En het wordt vaak gegeten in de Turkse keuken.

Video van Sperziebonen met tomatensaus recept

We zijn dol op sperziebonen. Ik kook op vele manieren deze gezonde groente. Soms kook ik sperziebonen eenvoudig in heet water. Of ik bak ze met olijfolie en knoflook. Maar meestal kook ik ze met tomatensaus op de Turkse manier, zoals mijn moeder het doet en ook alle andere Turkse moeders dat doen. Ik zal met jullie dit recept delen zodat jullie er net zoveel van kunnen genieten als ik.

Turkse Sperziebonen Gerecht

Tips

  • Je kan de sperziebonen ook vervangen met snijbonen.
  • Serveer het sperziebonen gerecht met Turkse rijst of Turkse rijst met orzo of met bulgur pilav.
  • Je kan dit gerecht ook met zelfgemaakt Turkse brood eten. Het is lekker om te dippen in de tomatensaus.
  • Hou je van pittig eten? Gebruik dan de pikante Turkse paprika puree, ‘aci biber salçasi’ i.p.v. gewone (zoete) paprika puree, ‘tatli biber salcasi’.
  • Vanwege de lange tijd sudderen, raad ik aan om een pan met een dikke bodem te gebruiken, bijvoorbeeld een braadpan.
  • Vergeet tijdens het koken van dit gerecht niet af en toe te roeren. Doe nog een beetje water erbij als het nodig is.
Sperziebonen

Voorbereidingstijd

15 minuten

Kooktijd

45 minuten

Advertentie

Totale bereidingstijd

60 minuten

Categorie

Vegetarisch

Keuken

Turks

Porties

6

Calorieën

53 kcal per portie

Advertentie
Sperziebonen gerecht met Turkse rijst

Ingrediënten

  • 500 gr. sperziebonen
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 eetlepel Turkse (zoete) paprikapuree, ‘tatli biber salcasi’
  • 150 gr. tomaten blokjes ( uit blik )
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 400 ml. warme water
  • 2 theelepels zout
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel ‘pul biber’ (rode vlokken paprika, of eigenlijk rode vlokken peper)
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • Half theelepel zwarte peper
  • 4 kleine aardappels, optioneel

Bereidingsinstructies

  1. Haal de topjes van sperziebonen af en snij ze doormidden.
  2. Snipper de uien in fijne stukken.
  3. Snij de knoflook in dunne plakjes.
  4. Verhit de 4 eetlepels olie in een braadpan op middelhoog vuur .
  5. Bak de ui en knoflook, al roerend voor 5 minuten.
  6. Voeg de tomaten puree en rode peper saus toe in de pan en bak alles roerend.
  7. Doe de gesneden sperziebonen in de pan en roer alles goed.
  8. Breng op smaak met zout, peper, komijnpoeder, pul biber, roer alles goed.
  9. Voeg 150 gr. tomaten uit blik toe.
  10. Doe 400 ml. heet water in dezelfde pan en laat die koken.
  11. Als het begint te pruttelen, doe dan de geschilde aardappelen erin.
  12. Laat het gerecht 45 minuten sudderen op laag vuur met de deksel erop, totdat de sperziebonen en aardappelen gaar zijn.
  13. Doe tussendoor de deksel open en roer het gerecht af en toe. Kijk of er genoeg water in zit. Doe een beetje water erin, als het nodig is.
  14. Zet het vuur na 45 minuten uit en laat het ongeveer 20 minuten rusten met de deksel erop.
  15. Serveer je sperziebonen gerecht met Turkse rijst.

Afiyet olsun.

Comments are closed.