Piyaz, Turkse Bonensalade

Piyaz is een populaire Turkse salade die vaak wordt geserveerd als een bijgerecht of als hoofdgerecht. Het recept kan variëren, maar het basisidee is om witte bonen te combineren met uien, eieren, tomaten, sumak en olijfolie.

Tips

  • De eieren dienen goed hardgekookt te zijn. Kook de eieren zeker 9 minuten lang.
  • Je kunt ook groene of zwarte olijven aan de piyaz salade toevoegen.
  • Sumak geeft de salade een lichtzure smaak en een mooie kleur.
  • Om de uien smakvoller te maken, kun je met zout worden wreven. Dat neutraliseert ook de bitterheid van de ui.
  • Laat de witte bonen 15 minuten weken in 200 ml azijn, zodat de bonen de heerlijke zure smaak kunnen opnemen.
  • Laat de salade een tijdje rusten zodat de smaken zich goed kunnen ontwikkelen.
Piyaz, Witte Bonen Salade

Hoe kun je Piyaz Serveren

Voorbereidingstijd

10 minuten

Kooktijd

9 minuten

Totale bereidingstijd

10 minuten

Categorie

Bijgerecht / Salade

Keuken

Turks

Porties

4

Calorieën

135 kcal per portie

Cacik bij barbecue
Piyaz / Witte bonen salade

Ingrediënten

  • 480 g witte bonen, gekookt, gewassen, uitgelekt
  • 1 rode ui, half maan gesneden
  • 1 eetlepel sumak
  • 2 tomaten, in kleine blokjes vorm gesneden
  • Een handvol platte peterselie, fijn gehakt
  • 1/2 handvol verse munt, fijn gehakt
  • 2 eieren, 9 minuten hard gekookt
  • 100 ml azijn

Salade saus

  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel appel azijn
  • Sap van een halve citroen
  • 1 theelepel sumak
  • Zout
  • Zwarte peper
  • Rode paprika vlokken, pul biber
  • Granaatappel saus ( optioneel)

Bereidingsinstructies

  1. Kook de eieren hard 9 minuten.
  2. Spoel de witte bonen af en laat de witte bonen 15 minuten weken in 100 ml azijn.
  3. Snijd de uien in halve ringen en wrijf ze in met een theelepel zout.
  4. Voeg witte bonen, de ui, peterselie, tomaten en verse munt toe aan de saladeschaal.
  5. Bereid de saladedressing en giet deze over de salade.
  6. Plaats de hard gekookte en in plakjes gesneden eieren boven op de salade.
  7. Serveer Piyaz als bijgerecht bij vleesgerechten.

Afiyet Olsun.