Home » bijgerecht »
De spiraalvormige, vegetarische traktatie bestaat uit dunne, knapperige laagjes filodeeg met een smaakvolle vulling van spinazie en witte kaas. Bestrooid met sesamzaadjes en nigellazaad voor extra crunch en aroma. Deze börek is krokant van buiten, smeuïg van binnen, verrassend vullend en eenvoudig te maken. Verwen je gezin en verras je gasten met deze hartige Turkse klassieker vol smaak!
Inhoudsopgave

Wat is börek?
Börek is een hartig gerecht dat gemaakt wordt met flinterdunne deeglagen en een smakelijke vulling. De deegbladen worden ingesmeerd met boter of een sausje, zodat ze heerlijk knapperig en verrukkelijk worden na het bakken. De vulling van börek kan variëren; denk aan feta, spinazie, aardappel, prei en nog veel meer. Het is een perfecte snack of lunch, maar kan ook prima als hoofdgerecht gegeten worden. Börek is behoorlijk calorierijk en vult goed – ideaal voor een stevige maaltijd!
Wat kan ik serveren bij Börek?
Börek smaakt heerlijk met een beetje yoghurt erbij; vooral de combinatie van spinazie en yoghurt is erg smaakvol. Je kunt het ook serveren met een frisse çoban salade voor een licht en verfrissend bijgerecht.
Waar kan ik filodeeg kopen?
Kant-en-klare filodeeg kun je kopen bij Turkse en Arabische supermarkten. Je vindt het in de koeling, netjes verpakt. Waar je op moet letten bij het werken met filodeeg, lees je hier.


Nog meer Turkse Börek recepten
- Börek met spinazie en feta: Turkse roos börek met spinazie en feta kaas erin.
- Turkse Roos Börek met aardappel: Turkse roos börek met aardappel erin
- Sariyer Börek: Börek met gehakt en krenten.
- Sigara Börek: Börek in sigaar vorm.
- Tepsi Börek: Börek met gehakt
- Borek met kip: Borek met bladerdeeg en heerlijke kipvulling
Tips
- Gebruik voor börek altijd verse spinazie – dat geeft de beste smaak. Diepvries spinazie kan je börek namelijk zompig maken.
- In plaats van witte kaas kun je ook feta gebruiken; beide smaken heerlijk in de vulling.
- Smeer elk vel filodeeg licht in, anders kan het gaan plakken aan het aanrecht of scheuren tijdens het verwerken.
- Vet de ovenschaal in met olijfolie of boter. Je kunt, net als ik, ook een bakplaat met bakpapier gebruiken – dat werkt net zo goed.
- Bestrijk de spiraal met losgeklopt ei, of een mix van yoghurt en olie voor een mooie glans.
- Laat de börek 5-10 minuten afkoelen voor je ‘m snijdt, dan blijft hij mooi stevig en knapperig.


Voorbereidingstijd
20 minuten
Kooktijd
40 minuten
Totale bereidingstijd
1 uur 10 minuten
Categorie
Vegetarisch / Deeg
Keuken
Turks
Porties
6
Calorieën
298 kcal p 100 g
Ingrediënten
- 12 laagjes baklava filodeeg
Voor het botermengsel
- 125 g boter
- 2 eetlepels olijfolie
Voor de vulling
- 400 g verse gewassen spinazie
- 1 ui
- 300 g witte kaas
- 75 g mozzarella (optionaal)
- 1 ei
- 1 theelepel pulbiber
- 1/2 theelepel zwarte peper
- 2 eetlepels olijfolie
Voor de topping
- 1 ei geel
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 theelepel sesam zaadjes
- 1 theelepel nigellazaad


Bereidingsinstructies
- Voor de vulling: Snipper de ui en bak deze 5 minuten in 2 eetlepels olijfolie. Voeg vervolgens de spinazie in delen toe en bak nog 2-3 minuten zonder deksel, tot de spinazie geslonken is. Haal de pan van het vuur en laat de spinazie afkoelen. Meng in een kom de afgekoelde spinazie met verkruimelde witte kaas, geraspte mozzarella, pulbiber, zwarte peper en het ei. Roer het geheel goed door met een lepel.
- Voor het botermengsel: Smelt de boter in een steelpan en laat even afkoelen. Voeg daarna 2 eetlepels olijfolie toe en meng goed.
- Leg 2 vellen bladerdeeg op het aanrecht en bestrijk beide met het botermengsel. Schep ongeveer 2 eetlepels van de spinazievulling over de onderkant de lange zijde van het deeg en rol op naar boven toe. Vouw vervolgens de lange rol licht naar binnen en leg deze in het midden van een ingevette ovenschaal. Dit vormt het midden van de börek.
- Herhaal dit proces: Leg weer 2 vellen bladerdeeg op elkaar, bestrijk met botermengsel, verdeel wat vulling langs de lange zijde, rol op en bevestig de rol aan de rand van de bestaande spiraal in de ovenschaal. Ga zo door tot alle vellen en vulling op zijn. Bestrijk vervolgens de bovenkant en de zijkanten van de börek met het resterende botermengsel.
- Voor de topping: Klop de eidooier met een beetje olijfolie los en bestrijk hiermee de bovenkant van de spiraalbörek. Bestrooi met sesamzaad en nigellazaad.
- Bak de spinazie börek in een voorverwarmde oven op 190 graden, gedurende ongeveer 40 minuten, tot de boven- en onderkant goudbruin zijn.
- Serveer de spiraalvormige spinazie börek warm met yoghurt erbij.
Afiyet olsun.















