Advertentie

Sigara böreği, Gevulde Rolletjes Bladerdeeg

Sigara börek is een van de populairste snacks of hapjes (appetizers) in Turkije. Deze hartige borek staat bekend om zijn unieke combinatie van knapperigheid en smaak. Het gebruik van dunne lagen filodeeg of yufka, die zorgvuldig worden opgerold en gefrituurd, resulteert in een extreem knapperige textuur. 

YouTube video van Sigara boregi

Wat is Sigara Borek?

Sigara böreği staat bekend om zijn unieke combinatie van knapperigheid en smaak. Het gebruik van dunne lagen filodeeg of yufka, die zorgvuldig worden opgerold en gefrituurd, resulteert in een extreem knapperige textuur. 

In de rijke verzameling hartige gerechten van de Turkse keuken schittert een lekkernij die zowel verfijnd als verrukkelijk is – de Turkse sigara börek. Deze culinaire creatie, geworteld in de Ottomaanse keuken, heeft de tand des tijds doorstaan en blijft een favoriet onder fijnproevers wereldwijd.

De naam “sigara börek” verwijst naar de opgerolde vorm van deze delicatesse, die sterk lijkt op een sigaar. Het geheim ligt in het flinterdunne deeg dat wordt gebruikt, meestal yufka- of filodeeg genoemd. Dit deeg wordt zorgvuldig uitgerold tot de perfecte textuur is bereikt, waardoor elke hap een knapperige ervaring wordt.

Advertentie

Vulling van Sigara Borek

De vulling van sigara börek kan variëren, maar een veelvoorkomende en geliefde optie is een mengsel van feta- of witte kaas, peterselie en soms aardappelen. Het zoute aroma van de kaas combineert perfect met de frisse smaak van peterselie, terwijl de aardappelen zorgen voor een bevredigende textuur.

Sigara Borek Maken

Het bereidingsproces van sigara börek is een kunst op zich. Het deeg wordt zorgvuldig gevuld met het smakelijke mengsel, vervolgens opgerold en gebakken tot goudbruin. Het resultaat is een reeks knapperige, licht gefrituurde rolletjes die zowel visueel aantrekkelijk als culinair bevredigend zijn.

Waarom wordt Sigara borek vernoemd naar “Sigaar”?

“Sigara börek” is genoemd naar de vorm van een sigaar omdat het deeg en de vulling opgerold zijn en lijken op een sigaar. De term “sigara” betekent “sigaret” in het Turks, en “börek” verwijst naar een soort deeggerecht. Dus, “sigara börek” kan vrij vertaald worden als “sigarettenbroodje” vanwege de vorm, hoewel het niets te maken heeft met echte sigaretten. 

Sigara börek is niet alleen een traktatie voor de smaakpapillen, maar ook een sociale ervaring. Het wordt vaak geserveerd bij speciale gelegenheden, feesten en familiebijeenkomsten. De kleine, opgerolde sigaretten van smaakvolle verrukking worden gedeeld onder vrienden en familie, waardoor een gevoel van samenzijn en gezelligheid ontstaat.

 

Advertentie

Hoe kun je ” Sigara Börek ” bewaren?

Plaats de sigara börek die je hebt voorbereid in een vriezer bakje en sluit deze goed af. Vervolgens kun je ze in de diepvriezer bewaren. Op deze manier kun je sigara borek  1 jaar bewaren. Op elk gewenst moment kun je ze uit de vriezer halen en direct in hete olie bakken, zonder te laten ontdooien.

Je kan de gebakken börek ook goed bewaren in de vriezer. Laat de gebakken börek afkoelen op kamertemperatuur. Plaats ze in bewaardozen zonder dat ze elkaar raken. Als je wilt, kun je ze ook opstapelen en in een koeltas leggen. Sluit de zak luchtdicht af. Op deze manier kun je sigara börek ongeveer 2 maanden goed bewaren

Tips

 • De verhoudingen van de ingrediënten kunnen worden aangepast aan individuele smaakvoorkeuren. Sommige recepten kunnen ook kruiden, peper, of andere ingrediënten bevatten om de smaak te verrijken.
 
 

Gevulde rolletjes bladerdeeg, Sigara boregi

 • Peterselie of Maydanos, dit is een peterselie en is groter, platter en minder overheersend in smaak. Ook te vinden bij supermarkten.
 • Bladerdeeg of yufka is een driehoekig bladerdeeg en het is te vinden bij Turkse of Arabische supermarkten.
 • Sigara börek wordt gemaakt van driehoekig bladerdeeg. Als je rond bladerdeeg hebt, kun je deze op elkaar vouwen en in de vorm van een driehoek snijden.
 • Je kunt in plaats van olijfolie ,zonnebloemolie gebruiken om te frituren.
 • In plaats van witte kaas / feta kan je ook geraspte Nederlandse kaas of gekookte aardappels als vulling gebruiken.

Voorbereidingstijd

Advertentie

20 minuten

Kooktijd

30 minuten

Totale bereidingstijd

50 minuten

Advertentie

Categorie

Borek, Bladerdeeg

Keuken

Turks

Porties

Advertentie

8

Calorieën

Ingrediënten

 • Driehoekige vorm bladerderdeeg, ucgen yufka, stuk of 15
 • 200 gr. witte kaas of feta kaas
 • Handvol platte peterselie
 • 2 takken lente ui
 • 200 ml. olijfolie om te frituuren
 • Een glaasje water om het deeg te sluiten

Bereidingsinstructies

 1. Voor de vulling; Kruimel de witte kaas of feta met een vork, hak de peterselie en lente ui fijn. Meng ze samen in een kom.
 2. Leg de vulling aan een rand (van de driehoek) van het bladerdeeg. Vouw de overige randen met de puntjes naar binnen en rol de vulling nu in het bladerdeeg.
 3. Het laatste puntje kan je dichtplakken met water, zodat de inhoud niet eruit komt tijdens het frituren. Gebruik je hand of een kwastje om te plakken.
 4. Als je klaar bent met rollen, kan je zonnebloemolie in een diepe pan doen. De olie moet heet zijn. Frituur nu de sigara boregi tot die lekker knapperig zijn aan alle kanten. Let op dat ze niet aanbranden.
 5. Leg de sigara boregi op papieren servetten, zodat die de overtollige olie absorberen.

Afiyet olsun.

Advertentie