Advertentie

Kiymali Tepsi Börek, Turkse Borek met Gehakt

Kiymali tepsi börek is een verrukkelijke snack of lunch bereid met gekruid gehakt en groenten, omhuld door lagen ‘yufka’, een Turkse dun bladerdeeg. We bereiden deze börek op een ‘tepsi’ oven bakplaat, vandaar de naam. Dit maakt het mogelijk om in één keer een grote börek te maken, wat het proces gemakkelijker en sneller maakt. De yufka-vellen worden knapperig aan de buitenkant maar blijven heerlijk zacht van binnen dankzij een mengsel van yoghurt en melk. De toevoeging van de zoete vulling met uien en wortels geeft deze börek een extra smaakdimensie.

Over Börek

Börek is een populaire hartige knapperige heerlijke gerecht. Niet allen in Turkije maar ook in de hele Balkan en mediterraanse landen is het alledaagse snack. Börek bestaat uit dunne laagjes deeg, meestal filodeeg of yufka, gevuld met verschillende ingrediënten zoals gehakt, kaas, aardappel of spinazie. Het wordt vaak geserveerd als snack, ontbijt, bijgerecht of zelfs als hoofdgerecht, afhankelijk van de vulling en de grootte van de porties. de knapperige textuur van het deeg in combinatie met de smaakvolle vulling. Börek kan worden gepresenteerd in verschillende vormen, zoals rolletjes, driehoeken of grote bakplaten, en het wordt vaak gegarneerd met sesamzaadjes of maanzaadjes voor extra smaak en textuur.

Andere Turkse börek recepten

  • Borek met spinazie en feta kaas; Dit recept is een lekkere en simpele krokante börek, gemaakt en gevuld met spinazie en feta.. We noemen deze börek ook wel ‘De Roos Börek’ in Turkije, omdat de gerolde börek de vorm van een roos heeft.
  • Borek met aardappel; Turkse roos borek met aardappel is gemaakt met de dunne laagjes filodeeg. Tussen de laagjes smeer je een melk sausje en als vulling doe je een lekkere aardappel met kruiden.
  • Sariyer borek; Sariyer Börek is een knapperige Turkse street food snack, dun deeg blad gevuld met gehakt, pijnboompitten en krenten. De naam van deze bekende börek komt vanuit een wijk in Istanboel. Sariyer is een district in de provincie Istanboel, aan de noordelijke Europese kant.
  • Borek met kip; Het is een makkelijke Turkse kip börek van bladerdeeg. Heel eenvoudig te maken met kip, ui, doperwten, wortels uit blik en komijn als kruid. Als topping smeer je het met eigeel en strooi je sesamzaadjes erover als je wilt.
  • Borek met kaas; Börek met kaas is een van de populairste Turkse snackgerechten. Als je nog nooit börek hebt gemaakt, moet je met dit recept beginnen, want het is heel eenvoudig met slechts een paar ingrediënten. Het resultaat is ongelooflijk lekker, knapperig en zeer vullend.

Tips

  • De vulling kan je vervangen door fetakaas, aardappel of spinazie.
  • De filodeeg bladen in de verpakking zijn meestal droog doordat ze heel makkelijk te breken. Omdat we de bladerdeeg opstapelen voor borek, merk je niks van. Als er een blad gescheurd of er een gaatje word, leg een andere blad erover.
  • Het Turkse bladerdeeg, bekend als ‘yufka’ of ‘sac yufka’, is verkrijgbaar bij Turkse en Arabische supermarkten.

Voorbereidingstijd

15 minuten

Kooktijd

50 minuten

Totale bereidingstijd

65 minuten

Advertentie

Categorie

Lunch

Keuken

Turks

Porties

12 stuk

Calorieën

248 kcal per stuk

Ingrediënten

  • 3 Turkse ronde bladerdeeg ” sac yufka”
  • 300 g rundergehakt
  • 3 uien
  • 2 wortels
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1/2 theelepel komijn
  • 1/2 theelepel pul biber
  • 1/4 theelepel rode paprika poeder
  • 1 eetlepel sesam zaad
  • 1/2 theelepel zout

Börek saus

  • 1 ei
  • 300 ml melk
  • 3 eetlepels yoghurt
  • 50 ml olijfolie

Bereidingsinstructies

  1. Voor de gehaktvulling, snipper de uien fijn en rasp de wortels.
  2. Bak de ui in olijfolie gedurende 4 minuten en voeg dan het gehakt toe. Bak ze samen totdat het gehakt gaar is.
  3. Voeg vervolgens de kruiden en geraspte wortels toe en bak al roerend nog 2 minuten.
  4. Voor de börek saus, meng de eieren, yoghurt, olijfolie en melk in een kom.
  5. Bekleed een ovenschaal met olijfolie.
  6. Leg de eerste laag bladerdeeg erin en laat de buitenste randen van de yufka uitsteken. Smeer er een laagje börek saus op.
  7. Leg de helft van het tweede bladerdeeg in laagjes erbovenop en smeer er ook tussen elke laag börek saus op.
  8. Plaats de gehaktvulling op het filodeeg.
  9. Leg nu de rest anderhalf van het bladerdeeg erop en smeer er tussen elke laag börek saus op.
  10. Vouw de uitstekende randen van het bladerdeegdeeg over de börek en smeer de overgebleven börek saus eroverheen. Laat de börek 10 minuten rusten zodat de saus wordt geabsorbeerd.
  11. Snijd de börek in 12 vierkante stukjes en besprenkel erop met sesamzaadjes.
  12. Bak de börek in een voorverwarmde oven op 180 graden Celsius gedurende 50 minuten totdat de börek van boven en onderkant knapperig word.

Afiyet olsun.

Advertentie