Izmir Kofte, Ovenschotel met Turkse Gehaktballen en Aardappelen

Home » vleesgerecht » Izmir Kofte, Ovenschotel met Turkse Gehaktballen en Aardappelen

Izmir köfte is een traditioneel gerecht uit de Egeïsche regio van Turkije, vernoemd naar de stad Izmir. Het is een heerlijke ovenschotel Turkse gehaktballen met aardappelen, tomaten en pepers. Het gerecht wordt meestal bereid met rundergehakt, hoewel het ook met lamsvlees kan worden gemaakt. De gehaktballetjes en groenten worden kort gebakken en daarna in de oven geroosterd met een smakelijke tomatensaus. Zo blijven de kruidige köfte’s sappig en vol van smaak. Izmir köfte kun je in heel Turkije vinden, vooral in de lokale restaurants, de zogenaamde ‘lokanta’s’

Kofte- Patates

Izmir Köfte is een van mijn favoriete gerechten en roept prachtige herinneringen op aan mijn jeugd in Istanbul. Mijn moeder maakte deze heerlijke köfte-schotel regelmatig voor ons, altijd met verse ingrediënten van de markt. De geur van gekruide köfte en goudbruine aardappelen vulde het hele huis en zorgde voor pure gezelligheid. Met “Köfte – Patates”, oftewel köfte en aardappelen, maak je iedereen blij! Het is een simpel, maar hartverwarmend gerecht dat perfect is om te delen met familie en vrienden. Serveer het met een frisse salade en wat knapperig brood, en je hebt een maaltijd die iedereen zal waarderen!

Andere Kofte recepten

In Turkije zijn we dol op köfte. We voegen verschillende kruiden toe, koken ze in saus, bakken ze met rijst, en nog veel meer. Wil je andere Turkse köfte-recepten proberen? Hieronder vind je mijn andere köfte-recepten.

Kan ik Izmir kofte van tevoren klaar maken?

Ja, Izmir köfte kun je zeker van tevoren klaarmaken. Je kunt de köfte en groenten alvast bakken en in de ovenschaal plaatsen. Een half uur voor het eten voeg je de saus toe en zet je de Izmir köfte in de oven.

Hoe kan ik Izmir kofte serveren?

Je kunt İzmir köfte serveren met Turkse rijst of Bulgur pilav, yoghurt en Çoban-salade. Ook de Turkse yoghurtdrank Ayran is er heerlijk bij.

Tips

  • Als je tijd hebt, zet de gehaktmassa in de koelkast zodat de kruiden goed kunnen intrekken.
  • Bak de köfte en groenten kort, ongeveer 7 minuten om en om, zodat er een korstje ontstaat terwijl de binnenkant zacht blijft. Het gerecht zal later in de oven verder garen.
  • Gebruik grote aardappelen voor dit recept en snijd ze in dikke plakken. Zo blijven ze stevig en smelten ze niet tijdens het bakken in de oven.
  • Let op de bakvolgorde van dit recept: eerst de aardappelen, daarna de gehaktballetjes en als laatste de pepers. Zodat de smaken goed behouden blijven.
  • Tijdens het bakken hoef je de ovenschotel niet te bedekken.

Voorbereidingstijd

40 minuten

Kooktijd

30 minuten

Totale bereidingstijd

1 uur 10 minuten

Categorie

Hoofdgerecht

Keuken

Turks

Porties

4

Calorieën

343 kcal per portie

Ingrediënten

  • 4 grote aardappelen
  • 1 tomaat
  • 3 lange puntige pepers
  • 200 ml olijfolie

Voor kofte

  • 500 g rundergehakt
  • 1 ui, fijn gehakt
  • 1 ei
  • 4 eetlepels paneermeel
  • Handvol peterselie, fijn gehakt
  • 1/2 theelepel komijn
  • 1 theelepel oregano
  • 1 theelepel pulbiber
  • 1/2 theelepel knoflook poeder
  • 1/2 theelepel zwaartepeper
  • 1 theelepel zout

Voor tomatensaus

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 4 tomaten, gepureerd
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/2 theelepel oregano
  • 300 ml hete water

Bereidingsinstructies

  1. Plaats de köfte-ingrediënten in een schaal en meng de gehaktmassa gedurende 6 minuten. Vorm 13 platte lange gehaktballen en laat de köfte’s ondertussen in de koelkast rusten.
  2. Snijd de aardappels in grote, lange plakken. Bak de aardappels in een pan met olijfolie om en om gedurende 7 minuten. Leg de kort gebakken aardappelen op een schaal met keukenpapier.
  3. Bak de köfte’s kort in dezelfde pan, om en om, ongeveer 8 minuten.
  4. Prik de pepers met een mes zodat ze niet spetteren en bak ze ook kort.
  5. Leg de köfte’s en aardappels op een rij in een ovenschaal. Leg ook de pepers en stukjes tomaat ertussen.
  6. Om de tomatensaus te maken, verwarm de olie in een sauspan. Bak de tomatenpuree, fijngesneden knoflook en de kruiden 3 minuten. Voeg de geraspte tomaten toe en roer goed door. Voeg het hete water toe en laat de saus 10 minuten zachtjes koken.
  7. Giet de tomatensaus over de ovenschaal. Bak de İzmir köfte 30 minuten in een voorverwarmde oven op 190 graden.
  8. Serveer İzmir köfte met çoban salade en ayran.

Afiyet olsun.

Hatice Tromp
Privacy Overzicht

Deze website maakt gebruik van cookies zodat we u de best mogelijke gebruikerservaring kunnen bieden. Cookie-informatie wordt opgeslagen in uw browser en voert functies uit zoals het herkennen van u wanneer u terugkeert naar onze website en het helpen van ons team om te begrijpen welke delen van de website u het meest interessant en nuttig vindt.