Imam Bayildi Recept, Traditioneel Turks Aubergine Gerecht

İmam bayıldı is een traditioneel Turks gerecht van gestoofde aubergines, gevuld met een mengsel van uien, tomaten, knoflook, en kruiden. Dit zomerse gerecht wordt koud geserveerd en is een klassieker in de Turkse keuken.

Wat betekent “Imam bayildi”?

“Imam bayıldı” betekent letterlijk “de imam viel flauw” in het Turks. Er zijn verschillende verhalen over de oorsprong van deze naam voor het Turkse auberginegerecht. Een van deze verhalen gaat als volgt: In de Ottomaanse tijd had de vrouw van een imam niet veel geld. Ze maakte dit gerecht met veel uien en aubergine. Toen de imam het gerecht proefde, vond hij het zo heerlijk dat hij het niet kon geloven. Het was een eenvoudig en goedkoop gerecht, maar ongelooflijk lekker. Van verbazing en genot viel hij flauw. Daarom wordt het gerecht “Imam bayıldı” genoemd.

Wat is het verschil tussen Imam bayildi en Karniyarik?

Karnıyarık is ook een traditioneel Turks gerecht met gebakken aubergines gevuld met tomatensaus en gehakt. Imam bayıldı daarentegen is een vegetarisch gerecht, gemaakt zonder vlees, met veel uien en olijfolie. Dit gerecht behoort tot de “Zeytinyağlılar” een categorie van Turkse gerechten die in olijfolie worden bereid. Imam bayıldı wordt koud geserveerd en is een klassieker in de Turkse keuken.

Andere Turkse aubergine gerechten

Imam Bayildi serveren

Imam bayıldı kan worden geserveerd als meze op een meze-tafel naast cacik, haydari, acili ezme, rode biet meze of hummus. Het wordt op kamertemperatuur gegeten en kan worden geserveerd met citroensap of yoghurt. Op zomerse dagen genieten we vaak van imam bayıldı met vers Turks brood.

Hoe kan ik Imam bayildi bewaren?

Je kunt imam bayildi 4 dagen in de koelkast bewaren.

Kan ik Imam bayildi invriezen?

Je kunt imam bayildi tot 3 maanden in de vriezer bewaren.

Tips

  • Imam bayildi moet een dag rusten in de koelkast; dan is het nog lekkerder.
  • Imam bayıldı behoort tot de olijfolie gerechten, dus wees niet zuinig met het toevoegen van olijfolie.
  • Het originele recept van imam bayildi, worden aubergines gebakken in de pan met olijfolie. Ik heb de aubergines in de oven gestoofd, dat is dan de gezondere manier maar even lekker.
  • Je kan ook Turkse groene punt pepers toevoegen in de tomatensaus.
  • Nadat je de imam bayildi hebt ingevuld, kun je deze in de oven bakken in plaats van in de pan. Plaats de gevulde imam bayildi in een ovenschaal en bak in de voorverwarmde oven op 200 graden gedurende 30 minuten.

Voorbereidingstijd

15 minuten

Kooktijd

1 uur, 30 minuten

Totale bereidingstijd

1 uur, 45 minuten

Categorie

Vegetarisch / meze

Keuken

Turks

Porties

4

Calorieën

400 kcal per stuk

Ingrediënten

  • 2 aubergine
  • 3 uien
  • 4 tomaat of 1 blik tomatenblokjes
  • 6 teentjes knoflook
  • 10 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 theelepel zout
  • 1/2 handvol platte peterselie

Bereidingsinstructies

  1. Voorbereiden van de aubergines:
    • Snijd de aubergines verticaal in strepen en verwijder de groene uiteinden.
    • Leg de aubergines in een ovenschaal. Wrijf 2-3 eetlepels olijfolie over de aubergines met je handen en bestrooi ze met wat zout.
    • Bak de aubergines 50 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C, tot ze zacht zijn. Keer de aubergines halverwege de baktijd om.
  2. Bereiden van de vulling:
    • Snijd de uien in dunne halve ringen. Hak de tomaten in fijne blokjes of pureer ze. Snijd 4 teentjes knoflook in dunne plakjes.
    • Bak de uien en knoflook, al roerend, in 5 eetlepels olijfolie gedurende 6 minuten. Voeg de suiker en wat zout toe.
    • Voeg de helft van de tomaten toe en laat het geheel 5 minuten zachtjes pruttelen totdat alles gaar is.
    • Voeg de fijngehakte peterselie toe aan de tomatensaus en zet het vuur uit.
  3. Vullen van de aubergines:
    • Smeer 2 eetlepels olijfolie in een ruime pan en leg de stelen van de peterselie erin. Leg de aubergines erbovenop. Maak voorzichtig een verticale spleet in het midden van elke aubergine zodat er een holte ontstaat.
    • Vul de spleten met de tomatensaus. Leg de resterende tomaten op de aubergines en in de pan.
    • Als er een tomatensaus over is, voeg deze ook toe aan de pan. Leg de overige 2 teentjes knoflook boven op de aubergines.
  4. Koken van de Imam Bayildi:
    • Kook de gevulde aubergines 40 minuten op een zacht vuur met een deksel op de pan.
  5. Serveren:
    • Serveer de heerlijke zelfgemaakte Imam Bayildi koud, gegarneerd met wat olijfolie, citroensap en peterselie.

Afiyet olsun.