Zelfgemaakte Turkse kip döner kebab is een heerlijke en hartverwarmende comfort food. De marinade van Turkse yoghurt, ui, citroensap en authentieke kruiden geeft een sappige en kruidige smaak aan het vlees. Geserveerd in een pita of wrap, samen met een frisse uien-sumak salade en romige Turkse knoflooksaus, creëert het een perfect gebalanceerde en verrukkelijke maaltijd. Met dit recept wil ik laten zien hoe eenvoudig het is om dit thuis te maken. Geniet van deze smakelijke kip kebab en voeg een gezellige avond met een Turkse twist toe aan je diner.
Hoeveel uren moet ik de kip marineren voor kip döner kebab?
Je kunt de kip minstens 2 uur tot 24 uur marineren. Hoe langer de kip marineert, hoe lekkerder je kip döner zal worden.
Hoe kan ik Kip döner kebab serveren?
- De beste gebruikelijke manier is om doner kebab in een warme pita of in een wrap te stoppen en het te vullen met sumak uien salade en wat Turkse knoflooksaus of hummus.
- Je kan kip döner serveren met Turkse pilav of met Bulgur rijst, Cacik en frisse rode kool salade.
- Je kunt het serveren naast een salade, zoals Turkse bulgur salade “kisir” , Coban salade of tomatensalade.
- Een verfrissende yoghurtdrank, zoals ‘Ayran‘, past perfect bij kip döner. Heerlijk genieten!
Kan ik de kip van te voren klaar maken?
Om tijd te besparen kun je de kip van tevoren marineren. Bewaar de gemarineerde kip in de koelkast en de volgende dag kun je de kip döner kebab in de oven roosteren.
Kan ik de gemarineerde kip in de vriezer bewaren?
Ja, je kunt de kip marineren, in een afgesloten zakje doen en tot 4 maanden in de vriezer bewaren. Wanneer je de kip wilt gebruiken, moet je deze eerst ontdooien voordat je hem grilt.
Kan ik kip döner kebab bewaren?
Je kan de gare kip döner bewaren in een afgesloten bakje in de koelkast. Zo kan je het 4 dagen bewaren. Daarna kan je de kip in de pan met een beetje olijfolie roerend 5-6 minuten opwarmen.
Kan ik de kip döner kebab invriezen?
Je kunt de gare kip döner kebab invriezen in een luchtdicht bakje tot 4 maanden. Daarna de kip ontdooien en opwarmen in de pan terwijl je roert.
Andere Turkse kip recepten
- Turkse kip met bulgur, Tavuk Kapama; Turkse kip met bulgur is een heerlijke ovenschotel bereid met malse kippendijen en smaakvolle Turkse bulgur als basis.
- Börek met kip; Het is een makkelijke Turkse kip börek van bladerdeeg. Heel eenvoudig te maken met kip, ui, doperwten, wortels uit blik en komijn als kruid. Als topping smeer je het met eigeel en strooi je sesamzaadjes erover als je wilt.
- Kip Shish Kebab; Deze bekende gerecht komt uit Turkije. Shish zoals “şiş” gezegd in Turks en het betekent zwaard. Kebab is genoemd naar vlees die gegrild en geserveerd in een pita of lavash brood.
Tips
- In plaats van knoflook poeder kan je ook verse knoflook gebruiken.
- Je kan ook houten saté prikker gebruiken in plaats van metalen prikkers. Niet vergeten de houten saté prikkers 30 minuten in de water weken.
- Heb je geen saté prikkers in huis? Geen probleem! Je kunt de gemarineerde kip gewoon in een ovenbestendige schaal leggen. Op deze manier kun je de kip roosteren tot hij gaar is.
- Je kunt de kip döner in de pan bakken. Bak de kip in de pan om en om totdat de kip gaar wordt.
Voorbereidingstijd
15 minuten
Kooktijd
1 uur
Totale bereidingstijd
2 uur 15 minuten
Categorie
Hoofdgerecht
Keuken
Turks
Porties
5
Calorieën
355 kcal per portie
Ingrediënten
- 1400 g kippen dijen
- 6 metalen prikkers
Om te marineren
- 2 eetlepels yoghurt
- 1 ui
- Sap van 1/2 citroen
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel boter
- 1 eetlepel tomaten puree
- 1 eetlepel peper puree
- 1 theelepel knoflook poeder
- 1 theelepel komijn
- 1 theelepel oregano
- 1 theelepel paprika poeder
- 1 theelepel pul biber
- 1 theelepel zout
- 1/2 theelepel zwarte peper
Bereidingsinstructies
- Rasp de ui en verwijder de vocht van de ui.
- Meng de geraspte ui met yoghurt, citroensap, tomatenpuree, paprikapuree, boter, olijfolie en alle kruiden om een marinade te maken.
- Leg de kippendijen in de marinade en zorg ervoor dat ze goed bedekt zijn. Dek de kom af met folie en laat de kip minstens 2 uur rusten in de koelkast.
- Plaats 2 metalen spiesjes naast elkaar. Vouw de kippendijen en rol elke gemarineerde kip op en schuif deze op beide spiesjes. Herhaal dit proces met de overige kippendijen.
- Bedek een diepe ovenbestendige bakplaat met aluminiumfolie en leg de gemarineerde kippendijen erop. Zorg ervoor dat de uiteinden van de spiesjes uitsteken buiten de bakplaat, zodat de kippen niet plat op de bakplaat liggen maar rechtop staan.
- Rooster de kip in een voorverwarmde oven op 200 graden Celsius gedurende 30 minuten. Draai de kippendijen vervolgens om en laat de andere kant nog eens 30 minuten garen.
- Snijd de gare kippendijen in dunne plakjes en serveer je zelfgemaakte kipdoner kebab met pita of in een wrap.
Afiyet olsun.