Turkse Kip met Bulgur, Tavuk Kapama

Turkse kip met bulgur is een heerlijke ovenschotel bereid met malse kippendijen en smaakvolle Turkse bulgur als basis. Deze gezonde maaltijd is een feest voor zowel familie als vrienden, en kan in slechts anderhalve uur worden bereid. Met zijn rijke smaken en voedzame ingrediënten is het een perfecte keuze voor een gezellig diner bij jou thuis.

Wat betekent Tavuk Kapama?

Tavuk” betekent “kip” in het Turks. En “kapama” is afgeleid van het Turkse werkwoord “kapatmak”, wat “bedekken” betekent. In dit gerecht bedekken we de bulgur rijst met de kip. Daroom noemen we dit gerecht “Tavuk kapama”.

Welke bulgur moet ik gebruiken voor de Turkse kip met bulgur?

Voor dit gerecht wordt grove bulgur gebruikt, die zoals jullie weten, kan worden bereid als bulgur rijst. Jullie kunnen meer informatie over bulgur hier vinden.

Hoe kan ik de Turkse kip met bulgur serveren?

Serveer de Turkse kip met bulgur met de frisse Turkse Coban salade of met rode biet meze.

Tips

  • Je kunt dit gerecht volledig in de pan bereiden.
  • Vervang de bulgur door witte rijst.
  • Je kunt ook kippenbouten of lamsvlees gebruiken in plaats van kippendijen.
  • Voeg extra groenten toe, zoals courgette of sperziebonen.
  • Voeg bouillonwater toe in plaats van gewoon water.

Voorbereidingstijd

30 minuten

Kooktijd

1 uur

Totale bereidingstijd

1 uur 30 minuten

Categorie

Hoofdgerecht

Keuken

Balkan

Porties

4

Calorieën

355 kcal p.p.

Ingrediënten

  • 750 g kippendijen
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode punt paprika
  • 1,5 cup bulgur, ongeveer 250 g
  • 600 ml heet water
  • 2 eetlepels rode paprika puree of tomatenpuree
  • 100 g diepvries doperwten en wortel mix
  • 1 tomaat
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1/2 theelepel oregano
  • 1 theelepel rode paprika poeder
  • 1/2 theelepel pul biber
  • 1/4 theelepel komijn
  • 1/2 theelepel gedroogde munt
  • 1 theelepel zout
  • 1/4 zwarte peper
  • Platte peterselie om te garneren

Bereidingsinstructies

  1. Verhit een ovenbestendige pan op middelhoog vuur en voeg een scheutje olijfolie toe. Bak de kippen dijen om en om tot ze licht bruin zijn. Haal ze uit de pan en leg ze apart in een kom.
  2. Snijd de knoflook, ui en rode puntpaprika grof en bak ze in dezelfde pan gedurende 5 minuten in het achtergebleven vocht en olie van de kip.
  3. Voeg de paprikapuree, oregano, komijn, pul biber, gerookt paprikapoeder, gedroogde munt, zout en zwarte peper toe aan de pan. Roer alles goed door.
  4. Voeg de bulgur toe aan de pan en meng alles goed.
  5. Voeg de bevroren erwten en wortel mix toe aan de bulgur.
  6. Giet 600 ml heet water in de pan en leg de kippen dijen terug in de pan.
  7. Snijd de tomaat in 4-5 stukken en verdeel ze over de pan.
  8. Laat het gerecht 5 minuten pruttelen op het fornuis. En zet het vuur af.
  9. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Plaats de pan in de voorverwarmde oven en bak nog eens 30 minuten totdat het vocht is geabsorbeerd door de bulgur.
  10. Serveer de Turkse kip met bulgur en garneer met verse peterselie.

Afiyet olsun