Advertentie

Traditional Turkse Bulgursalade, Kisir

Kısır is een populaire Turkse bulgursalade die bekend staat om zijn levendige smaken en verfrissende karakter. Het gerecht wordt vaak geserveerd als een lichte maaltijd, bijgerecht of als onderdeel van mezze, de Turkse variant van tapas.
Net als veel andere Turkse gerechten, heeft kısır een sociaal karakter. Het wordt vaak gedeeld tijdens familiebijeenkomsten, picknicks en andere informele gelegenheden.

Wat is Kisir, Turkse Bulgursalade?

Kısır bevat  fijne bulgur als basis. Naast bulgur omvat het recept vaak ingrediënten zoals tomatenpuree, olijfolie, citroensap, granaatappel melasse en een mix van kruiden zoals komijn, munt en peterselie.Wat kısır echt kenmerkt, is de lichte en verfrissende smaak. Citroensap en granaatappel melasse voegen een aangename zuurgraad toe, terwijl de bulgur zorgt voor een bevredigende textuur.

In de Turkse markt kan je 2 soorten bulgur. Met de groffe maak ik rijst oftewel pilav. De fijne gebruik ik om koftes te maken en koude salades te maken.

Ingrediënten

  • 1 glas fijne bulgur ( koftelik bulgur)
  • 1 blikje gepelde tomaat, 200 g
  • 1 eetlepel paprikapuree ( biber salcasi)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 eetlepels granaatappel saus ( nar eksisi)
  • 1/2 handvol verse munt
  • Handvol platte peterselie
  • 3 takken lente ui
  • Zout op smaak
  • Peper op smaak
  • 1/2 theelepel komijn
  • 1/2 theelepel pul biber

Bereidingsinstructies

  1. Pureer de tomaat met de blender.
  2. Doe de bulgur in een grote schaal en voeg de tomaten puree en 1 eetlepel paprika paste erin
  3. Roer alles goed doorelkaar en doe de deksel erop. Laat staan wachten 30 minuten tot de bulgur korreltjes zachter worden door de vocht van tomaten,
  4. Na 30 minuten, roer de bulgur goed door,
  5. Doe de olijfolie, granaatappel saus en al de kruiden op je smaak, roerend in de salade,
  6. Voeg de fijn gesneden groene kruiden in de kisir,
  7. Roer nu alles door elkaar.
Afiyet olsun.
Advertentie