Traditional Turkse Bulgursalade, Kisir

Kısır is een populaire Turkse bulgursalade die bekend staat om zijn levendige smaken en verfrissende karakter. Het gerecht wordt vaak geserveerd als een lichte maaltijd, bijgerecht of als onderdeel van mezze, de Turkse variant van tapas.

Net als veel andere Turkse gerechten, heeft kısır een sociaal karakter. Het wordt vaak gedeeld tijdens familiebijeenkomsten, picknicks en andere informele gelegenheden.

Wat is Kisir, de Turkse Bulgursalade?

Kısır bevat fijne bulgur als basis. Naast bulgur omvat het recept vaak ingrediënten zoals tomatenpuree, olijfolie, citroensap, granaatappelmelasse en een mix van kruiden zoals komijn, munt en peterselie.

Wat kısır echt kenmerkt, is de lichte en verfrissende smaak. Citroensap en granaatappelmelasse voegen een aangename zuurgraad toe, terwijl de bulgur zorgt voor een bevredigende textuur.

Waar kan ik bulgur vinden?

Bulgur kan je makkelijk vinden bij Turkse en Arabische supermarkten. Bij de supermarkt zijn er twee soorten bulgur verkrijgbaar. Met de grove variant maak je Turkse bulgur pilav, De fijne bulgur gebruik ik voor het bereiden van koftes en het maken van koude salades.

Ingrediënten

  • 300 g fijne bulgur ( koftelik bulgur)
  • 1 blikje gepelde tomaat, 200 g
  • 1 eetlepel paprikapuree ( biber salcasi)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 eetlepels granaatappel saus ( nar eksisi)
  • 1/2 handvol verse munt
  • Handvol platte peterselie
  • 3 takken lente ui
  • Zout op smaak
  • Peper op smaak
  • 1/2 theelepel komijn
  • 1/2 theelepel pul biber

Bereidingsinstructies

  1. Pureer de tomaat met de blender.
  2. Doe de bulgur in een grote schaal en voeg de tomaten puree en 1 eetlepel paprika paste erin.
  3. Roer alles goed door elkaar en doe de deksel erop. Laat staan wachten 30 minuten tot de bulgur korreltjes zachter worden door de vocht van tomaten,
  4. Na 30 minuten, roer de bulgur goed door,
  5. Doe de olijfolie, granaatappel saus en al de kruiden op je smaak, roerend in de salade,
  6. Voeg de fijn gesneden peterselie, lente ui en verse munt in de kisir,
  7. Roer nu alles door elkaar.
  8. Serve de Turkse Bulgursalade met issbersla en citoensap.

Afiyet olsun.