Arpa Şehriyeli Pilav is een traditioneel rijst gerecht in de Turkse keuken. De gebruikte orzo “arpa şehriye”, oftewel gerstvermicelli, voegt een bijzondere dimensie toe aan de pilav. De delicaat geroosterde smaak van de orzo geeft het gerecht een lichte nootachtige smaak, terwijl de pilav zelf een zachte en licht pluizige textuur krijgt.
Inhoudsopgave
Turkse Rijst met Orzo Maken
Turkse pilav met orzo maken is heel envoudig. In paar stappen kan je in een 30 minuten lekker pilav maken.
- Orzo bakken; Om te beginnen bak je de orzo in olijfolie. In een paar korte minuten verandert de lichte gele kleur van de orzo in bruin. Loop dus niet weg, anders worden ze te donker. Je zult ook meteen de heerlijke nootachtige geur van orzo opmerken. Deze verrukkelijke geur verspreidt zich door het hele huis.
- Rijst bakken; Nadat de rijst is gespoeld en uitgelekt, bak je deze samen met de orzo. Voeg een klontje boter toe voor een romige smaak.
- Water toevoegen en koken; Voeg heet water toe aan de pan, zodat de rijst en orzo het water kunnen absorberen. Laat het zachtjes koken op laag vuur totdat alle rijstkorrels zacht en luchtig zijn geworden.
Veel gestelde vragen over Orzo
Hoe kan ik Turkse rijst met orzo serveren?
De pilav wordt vaak geserveerd als bijgerecht bij verschillende hoofdgerechten, waardoor het een veelzijdige en geliefde keuze is in de Turkse culinaire traditie. Het eenvoudige, maar smaakvolle karakter van Arpa Şehriye Pilav maakt het een aantrekkelijke aanvulling op diverse maaltijden.
Hier zijn een paar recepten voor Turkse hoofdgerechten met vlees of groenten die je kunt serveren met deze luchtige Turkse pilav;
- Moussaka; Turkse ovenschotel met aubergine.
- Snijbonen Gerecht; Turkse vegetarische snijbonen gerecht.
- Sperziebonen Gerecht; Turkse vegetarische sperziebonen gerecht.
- Inegol Kofte; Bekende Turkse gehaktballen.
- Doperwten Gerecht; Turkse vegetarische doperwten gerecht.
- Aubergine Kebab; Turkse kebab gerecht met aubergine en gehaktballetjes.
- Kip Shish Kebab; Bekende Turkse shish kebab gerecht met kip.
- Karniyarik ; Turkse traditional aubergine gerecht met gehaktsaus.
Wat is Orzo?
Orzo, “Arpa Şehriye” in het Turks, is een soort pasta. Het is half bereid voedingsproduct dat wordt verkregen door fijn tarwegries te mengen met water, het naar wens te vormen en vervolgens te laten drogen. Orzo heeft een minder zetmeelrijke textuur, wat resulteert in een kortere kooktijd. Net als vermicelli wordt het gebruikt in soepen, salades en pilav in de Turkse keuken.
Waar kan ik de orzo kopen?
Je kunt orzo gewoon bij de meeste supermarkten vinden.
Hoe kan ik de Turkse rijst met orzo bewaren?
Je kan de pilav het beste in de koelkast bewaren. In de koelkast de Turkse pilav blijft 2-3 dagen goed.
Hoe warm ik de Turkse rijst met orzo op?
Als je pilav in de koelkast bewaart, kan het uitdrogen. De rijst op te warmen, voeg dan een paar eetlepels heet water toe aan de pan. Dit geeft de pilav vocht en maakt het weer luchtig. Verwarm de pilav 5 minuten op een laag vuur met de deksel erop. Voeg, als het warm is, een stukje boter toe voor een romige pilav.
Kan ik de Turkse rijst met orzo invriezen?
Ja, je kan de Turkse rijst met orzo invriezen. Je kan de Turkse rijst in een afgesloten bakje ongeveer 6 maanden in de vriezer bewaren.
Tips
- Een vleugje citroensap maakt je pilav witter. Je proeft niets van de zure smaak van de citroen.
- Het is belangrijk om Turkse rijst te laten rusten. Tijdens het koken en rusten moet je de rijst niet roeren. Houd de deksel ook gesloten tijdens het koken en rusten.
- Vervang de helft van het water door kippen- of groentebouillon.
- In plaats van orzo kun je ook vermicelli gebruiken. Houd er rekening mee dat vermicelli fijner is dan orzo, waardoor het minder water en een kortere kooktijd nodig heeft.
- Voor meer tips en informatie over het koken van Turkse rijst, kun je mijn website raadplegen.
Info
Voorbereidingstijd
10 minuten
Kooktijd
20 minuten
Totale bereidingstijd
30 minuten
Categorie
Bijgerecht / Pilav
Keuken
Turks
Porties
4
Calorieën
447 kcal per portie
Ingrediënten
- 1,5 cup rijst
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel boter
- 4 eetlepels orzo, arpa sehriye
- 1,75 cup heet water, 400 ml
- 1 eetlepel zout
- Een paar druppeltjes citroensap
Bereidingsinstructies
- Spoel de rijst grondig af totdat de maizena eraf spoelt. Laat de rijst vervolgens goed uitlekken.
- Verhit 4 eetlepels olijfolie in een pan en bak de orzo totdat deze bruin is.
- Voeg de uitgelekte rijst, een theelepel zout en een klontje boter toe aan de orzo.
- Voeg 400 ml heet water en een paar druppels citroensap toe aan de rijst. Roer alles goed door elkaar.
- Zet het vuur laag en laat de rijst met de deksel op de pan, 20 minuten zachtjes koken.
- Als de rijstkorrels zacht zijn, zet het vuur uit en laat het geheel nog 15 minuten rusten met de deksel op de pan.
- Serveer de Turkse rijst als bijgerecht.
Afiyet olsun.
Comments are closed.