Knolselderijsalade met Appel

Vandaag heb ik mijn meest favoriete salade gemaakt: Knolselderijsalade met appel. Ik ben dol op knolselderij en ik kook regelmatig deze winterse groente. Ik kook ook wel eens een variatie: knolselderij met wortels en sinaasappelsap.

Deze salade is ook lekker als bijgerecht naast vlees gerechten. Ook als mezze, heerlijk op een toastje, of op brood.

Turkse yoghurt of Süzme Yoğurt

Ik maak deze salade altijd zelf met verse ingrediënten. Ik gebruik volle Turkse yoghurt. Als je tijd hebt, kan je ook  “Süzme Yoğurt ” maken. Dit is Turkse yoghurt waarvan het vocht uitgelekt is, dus “Uitgelekte Yoghurt’. Het is crème-achtig en nog dikker dan gewone yoghurt. Je kan zelfs ‘Süzme yoghurt’ op je brood smeren.

Verder heb je appel, walnoten, verse dille en knoflook nodig. De hoeveelheden kan je zelf bepalen naar eigen smaak. Doe extra knoflook erin of juist minder als je dat niet lekker vindt. 

Knolselderij
Knolselderij

Hoe snij je knolselderij?

Voordat je de knolselderij gaat raspen, zal je hem in stukken moeten snijden. Het snijden van de knolselderij is het meeste werk. De knolselderij is groot en hard. Neem daarom een groot keukenmes. Snij eerst de kop en de wortels eraf. Snij daarna de zijkanten zijwaarts schuin weg. Vervolgens snij je de harde schil weg tot je de witte binnenkant van de knolselderij ziet.

Voorbereidingstijd

15 minuten

Kooktijd

Geen

Totale bereidingstijd

20 minuten

Categorie

Meze / Salade

Keuken

Turks

Porties

6

Calorieën

25 kcal per portie

Ingrediënten

  • 1 knolselderij, ongeveer 400 gr.
  • 6 eetlepels volle Turkse yoghurt 
  • Een eetlepel olijfolie
  • 2 eetlepels mayonaise 
  • 1 frisse groene appel
  • 1 teentje knoflook
  • Verse dille, een paar takken
  • Walnoten, half handvol 
  • Zout, op eigen smaak 
  • Een halve citroen

Bereidingsinstructies

  1. Snij de knolselderij zoals boven beschreven en schil alle harde stukjes. Snij de knol in een paar stukjes om het makkelijker te maken om te raspen.
  2. Doe sap van een halve citroen op de knolselderij om te voorkomen dat het zwart wordt.
  3. Rasp vervolgens de knolselderij in een grote schaal.
  4. Schil de appel en rasp die ook in de zelfde schaal met knolselderij. 
  5. Rasp de schil van een half citroen in de schaal met de geraspte knolselderij en appel. Roer alles goed om.
  6. Voor de saus meng je yoghurt met mayonaise en een beetje geraspte knoflook. Doe wat zout erbij en klop alles goed door.
  7. Voeg de yoghurt saus toe aan de geraspte knolselderij en appel. Roer alles goed.
  8. Doe wat verse dille en walnoten erin. Roer nog een keer goed.
  9. Serveer de Knolselderij Salade met verse dille, wat walnoten en olijfolie erop.

Afiyet olsun.