Turkse Kippensoep

Thuis een heerlijke gezonde soep maken is makkelijker dan je denkt. Romige Turkse kippensoep met vermicelli is een van mijn favoriete soepen. Je maakt een zelf gemaakte kippenbouillon uit een kip met botten. Daarnaast heb je groentes nodig voor vitamientjes. Voor lekkere smaak nog zwarte peper korreltjes. Een smaakvolle warme soep voor winterse dagen is echt een aanrader als maaltijd soep of als voorgerecht.

“Terbiyeli tavuk corbasi” is een bekende Turkse kippensoep, gebonden met yoghurt, bloem en citroensap. Met mals kippenvlees en vermicelli is het mijn favoriete soep, vooral in de winter. Soep is onmisbaar als voorafje in de Turkse keuken. In de koude winters wordt een warme voedzame maaltijd soep zelfs gegeten als ontbijt. De zure smaak van de yoghurt maakt deze soep romiger maar zonder room. Wil je nog meer Turkse soep proberen. Kijk ook eens naar rode linzen soep yoghurt soep of tomaten vermicelli soep.

Wat is “Suzme yoghurt” ?

“Suzme” betekent in Turks: geconcentreerd of uitgelekt. Suzme yoghurt heeft een machtigere smaak dan normale yoghurt. Het wordt veel in de Turkse keuken gebruikt, bijvoorbeeld voor andere soepgerechten als yoghurtsoep , voor mezzes net als haydari of in salades zoals wortel salade.

Je kan ook suzme yoghurt zelf maken. Leg een paar laagjes keuken papieren op een zeef. Doe de gewone Turkse of Griekse yoghurt op het papier . Zet een bakje onder de zeef zodat het vocht in de bak lekt. Laat de yoghurt in de zeef wachten voor tenminste een uur. De meer het vocht lekt, de meer je yoghurt dikker en machtiger wordt.

Tips

  • Wil je glutenvrij kippensoep maken? Vervang bloem met rijstebloem. En vervang vermicelli met rijst.
  • Wil je meer vitamines in de soep? Voeg aan de soep fijne soep groente toe zo als selderij, en prei.

Hoe kan ik Kippensoep bewaren?

Je kan de afgekoelde Turkse kippensoep 2 dagen in de koelkast bewaren.

Kan ik Turkse kippensoep in de vriezer bewaren?

Je kan afgekoelde Turkse kippensoep in de vriezer bewaren voor 1,5 tot 2 maanden.

Voorbereidingstijd

10 minuten

Kooktijd

1 uur 15 minuten

Totale bereidingstijd

1 uur 30 minuten

Categorie

Soep

Keuken

Turks

Porties

4

Calorieën

132 kcal per 100 gram

Ingrediënten

Voor Kippenbouillon

  • 1 kippenbout
  • 1 ui
  • 5-6 stuks zwarte peper korreltjes
  • 2 laurier blaadjes
  • 1,2 ml. heet water
  • 1 theelepel zout

Voor soep

  • 700 ml. kippenbouillon
  • 300 ml. heet water
  • 1/2 wortel
  • 2 eetlepels vermicelli

Om te binden

  • 3 eetlepels yoghurt
  • 2 eetlepels bloem
  • 1/2 citroen sap
  • 150 ml. koud water

Bereidingsinstructies

  1. Snij de ui grof in stukken. Spoel de kippenbout onder de kraan. Leg die in de soeppan. Giet 1,2 ml. heet water, laurier blaadjes, zout in de pan. Laat de kip koken minstens een uur totdat de kip mals wordt.
  2. Vis de kippenbout en de groentes uit de pan. Laat de kippenbouillon water in dezelfde pan. Leg de kip in een zeef om af te koelen. Haal de vlees van de bout af en snij de kippen vlees in kleine stukjes.
  3. Om de soep te binden, meng yoghurt, bloem en citroensap met koud water. Klop het mengsel goed met een gaarde. Let op dat er geen bloem klontjes in blijven.
  4. Haal een klein schepje hete kippenbouillon uit de pan en meng die met het koude yoghurt mengsel. Meng daarna nog een schepje kippenbouillon. Meng die met hetzelfde mengsel. Zo voorkom je klontjes bloem in de soep.
  5. Giet nu het yoghurt mengsel en 300 ml. heet water in de soeppan met de kippenbouillon. Roer goed en laat het koken.
  6. Als de soep suddert doe het gare kippenvlees, de fijne gesneden wortels en vermicelli in de pan. Laat het koken voor ongeveer 10 minuten totdat de vermicelli en worteltjes zacht worden.
  7. Serveer de Turkse kippensoep warm met Turks bood.

Afiyet olsun.