Yayla çorbası is een traditionele voedzame Turkse soep Het wordt gemaakt met yoghurt als basis, wat de soep een romige textuur en smaak geeft. Munt wordt vaak bovenop de soep gestrooid voor extra smaak, en zout wordt gebruikt om de smaak van de soep aan te passen.
Al met al is yoghurtsoep niet alleen een voedzaam en smakelijk gerecht, maar het heeft ook diepe culturele en sociale betekenissen voor de Turkse bevolking. Het speelt een rol bij het in stand houden van tradities en het versterken van sociale banden.
Turkse yoghurtsoep maken
De bereiding van de traditionele Turkse yoghurtsoep, yayla çorbası, is vrij eenvoudig. Over het algemeen wordt de soep gemaakt door yoghurt te mengen met eieren, bloem en eventueel rijst. ei zorgt voor binding en bloem zorgt dat soep dikker wordt. Dit mengsel wordt vervolgens toegevoegd aan kokend water en gekookt totdat de gewenste consistentie is bereikt. Deze eenvoudige stappen resulteren in een heerlijke en verfrissende yoghurtsoep die kenmerkend is voor de Turkse keuken.
- Rijst koken
- Yoghurt mengsel
- Yoghurt mengsel met rijst roeren
- Gebakken munt sausje toevoegen
Nog meer Turkse soep recepten
- Turkse Linzensoep; Traditionele Turkse linzensoep is een lekkere gezonde soep met rode linzen, groentes en Turkse kruiden.
- Turkse Kippensoep; Romige Turkse kippensoep met vermicelli is een van mijn favoriete soepen.
- Turkse Vermicellisoep; Lekkere tomatensoep met vermicelli.
- Turkse soep met Balletjes
;Tips
- Voor de bereiding van ‘Yayla Çorbası’, de Turkse yoghurtsoep, wordt aanbevolen om Turkse suzme yoghurt te gebruiken. “Suzme yoghurt” kun je makkelijk vinden bij de supermarkten.
- Voeg bouillonwater toe om een rijkere smaak te verkrijgen.
- je kunt ook kikkererwten in de soep toevoegen.
Voorbereidingstijd
5 minuten
Kooktijd
20 minuten
Totale bereidingstijd
30 minuten
Categorie
Soep
Keuken
Turks
Porties
6
Calorieën
94 kcal per portie
Ingrediënten
- 1,4 lt heet water
- 5 eetlepels witte rijst
Voor yoghurt mengsel
- 400 ml. Turkse yoghurt
- 1 ei geel
- 1,5 eetlepel bloem
- 1/2 citroensap
- 200 ml koud water
Voor boter saus
- 2 eetlepels boter
- 1 eetlepel gedroogde munt
Bereidingsinstructies
- Was de rijst goed en kook 10 minuten met 1,4 lt water in de soep pan totdat rijst zacht wordt.
- Mix de yoghurt, ei geel, de bloem en 200 ml koud water glad totdat het een smeuïge massa is.
- Neem van de rijst water en mix deze met yoghurt mengsel. Herhaal deze totdat de yoghurt mengsel ook warm wordt net als de rijst water.
- Doe je langzaam roerend de yoghurt-massa erbij in de pan met rijst. Laat de soep koken roerend gedurende 5 minuten door.
- Smelt de boter in een saus pan en voeg de gedroogde munt erin. Bak roeren de gedroogde munt een paar seconden, niet te lang.
- Voeg nu de boter met kruiden toe aan de soep.
- Serveer de yoghurtsoep met Turkse brood.
Afiyet olsun.
Wou je even laten weten dat dit echt een lekker recept is van yayla çorbasi. Woon sinds kort samen met mijn Turkse vriend en moet dus zn moeders kookkunsten zien te overtreffen.(wat natuurlijk niet makkelijk is;) ) Maar toen mijn vriend deze soep proefde durfde hij zelfs te zeggen dat ze lekkerder smaakt dan bij anne. Dat zegt ie natuurlijk nooit in zn leven tegen haar,haha. Elline saglik! 😉
Dankjewel voor je reactie. De liefde van de Turkse man gaat door de maag. Je hebt vast veel van in gedaan. Laat me weten als je nog vragen hebt.