Burma Baklava, Turkse Opgerolde Baklava

Burma baklava is een populaire lekkernij in Turkije, vernoemd naar de opgerolde vorm van baklava. Het maken van deze opgerolde versie van baklava is makkelijker dan je denkt. Als je je gasten wilt verrassen met deze Turkse lekkernij, dan kan dat zeker!

Turkse Burma Baklava

Burma baklava met walnoten is een heerlijke variant van de traditionele Turkse baklava. Het bestaat uit dunne laagjes filodeeg, gevuld met een mengsel van gemalen walnoten. Nadat de laagjes zijn opgerold tot kleine cilinders, wordt de baklava gebakken tot het knapperig en goudbruin is. Vervolgens wordt er een zoete siroop van suiker, water en wat citroensap over de baklava gegoten, waardoor het een onweerstaanbare smaak krijgt. Burma baklava met walnoten is een favoriet dessert in Turkije en wordt vaak geserveerd bij speciale gelegenheden of als traktatie bij de thee of koffie. Meer over baklava kan je hier vinden.

Turkse Burma Baklava

Waar kan ik baklava filodeeg vinden?

Baklava filodeeg is verkrijgbaar bij Turkse of Arabische supermarkten en wordt in de koeling bewaard.

Tips

 • Je kunt allerlei soorten noten gebruiken in plaats van alleen walnoten, zoals pistachenoten, hazelnoten en amandelen. Je kunt zelfs een mix van je favoriete noten samenstellen en deze gebruiken om je eigen baklava te maken.
 • Het filodeeg voor baklava bestaat uit uiterst dunne blaadjes, waardoor het snel kan breken. Dit is echter niet erg omdat eventuele beschadigingen tijdens het bakken niet zichtbaar zullen zijn in de uiteindelijke baklava.Om dit te voorkomen, is het raadzaam om de filodeeg vellen te bedekken met een vochtige doek zodat ze niet uitdrogen.
 • Na het openen van het pakje filodeeg kunnen de velletjes snel uitdrogen, waardoor ze uit elkaar kunnen vallen. Om dit te voorkomen, is het raadzaam om de filodeeg vellen te bedekken met een vochtige doek zodat ze niet uitdrogen.
 • Na het smelten van de boter zal het botervet bovenop blijven drijven terwijl de botermelk naar de bodem zakt. We zullen alleen het botervet gebruiken, omdat dit de baklava knapperig maakt.
 • Om de baklava rollen dun te maken, gebruik ik een houten plantenstokje. Dit helpt bij het dun oprollen van de baklava. Je kunt ook twee saté prikkers, houten lepelsteel of breinaalden gebruiken.
 • Wil je meer weten over baklava of een ander Turks baklava recept ontdekken? Je kunt hier meer informatie vinden.
Turkse Burma Baklava

Voorbereidingstijd

30 minuten

Kooktijd

45 minuten

Totale bereidingstijd

1 uur 15 minuten

Categorie

Nagerecht

Keuken

Turkse

Porties

12

Calorieën

173 kcal per stuk

Ingrediënten van de Turkse Burma baklava

Ingrediënten

 • 12 vellen van Baklava filodeeg
 • 150 g boter
 • 2 cup walnoten, fijn gehakt

Voor siroop

 • 400 ml water
 • 400 g kristalsuiker
 • 1 plakje citroen
 • 1 kaneel stokje

Behendigheid

 • Een lange dunne stokje om de vellen te rollen net als een houten plantenstok.

Bereidingsinstructies

 1. Doe de suiker en water in een sauspan en laat het op middelhoog vuur al roerend koken totdat de suiker volledig is opgelost. Voeg dan een paar druppels citroensap, plakje citroen en een kaneelstokje toe, en laat het zachtjes koken gedurende 17 minuten. Laat de suikersiroop afkoelen op het aanrecht.
 2. Smelt ondertussen de boter in een andere sauspan en verwijder het schuim dat zich vormt op het oppervlak van de gesmolten boter.
 3. Leg twee vellen baklava filodeeg op elkaar en bestrijk ze met gesmolten boter. Verdeel vervolgens de fijngehakte walnoten gelijkmatig over het bovenste vel filodeeg.
 4. Verdeel de fijn gehaakte walnoten op de bovenste filodeeg.
 5. Vouw de filodeeg ongeveer 5 cm vanaf de lange kant op en plaats een lange, dunne stok aan het uiteinde. Rol het filodeeg omhoog op met behulp van de stok.
 6. Houd de rol met beide handen vast en druk deze voorzichtig samen, beginnend in het midden en werkend naar de uiteinden toe. Duw de droge uiteinden naar het midden van de rol zodat er een plooi ontstaat. Verwijder dan voorzichtig de stok en plaats de rol in een ingevette ovenschaal.
 7. Herhaal dit proces met de rest van het filodeeg totdat de ovenschaal vol is. Bestrijk de gerolde baklava met gesmolten boter en snijd deze in de lengte in stukken.
 8. Bak de baklava vervolgens 45 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden Celsius, of totdat de baklava knapperig en goudbruin is geworden.
 9. Laat de gebakken baklava 10 minuten rusten op het aanrecht en vervolgens giet de suikersiroop over de warme baklava. Laat de baklava minstens 2 uur rusten zodat de suikersiroop volledig wordt geabsorbeerd.
 10. Serveer de Turkse baklava met walnoten erbovenop en geniet van de zelf gemaakte Turkse lekkernij.

Afiyet olsun.