Advertentie

Turkse Baklava met walnoten en pistache

Baklava is een van de allerbekendste desserts uit Turkije. Je hebt er vast wel van gehoord, of het misschien wel gegeten. Het is onmisbaar in de Turkse cultuur. In Nederland breng je bloemen als je op visite gaat. In Turkije brengen wij baklava. Het is het beste wat je kan meenemen naar je vrienden en familie als cadeau. Turken vieren feestdagen met baklava. Het heilige Ramadan feest noemen we ook wel Suikerfeest omdat we o.a. zoveel baklava eten tijdens die feestdagen. En ook tijdens het Slacht feest worden er allerlei soorten zelfgemaakte baklava uitgedeeld en gegeten.

Iedereen kan thuis baklava maken met een paar ingrediënten. Het is makkelijker dan je denkt. Als je het zelf maakt, is het altijd lekkerder. Verder hieronder volgt het recept. Ik raad aan om eerst de video te bekijken. Dit verduidelijkt het recept tot in detail.

Baklava recept Youtube video

Table of Contents

Veel gestelde vragen over Turkse Baklava

Wat is baklava?

Baklava is een zoet gerecht. Het bestaat uit veel laagjes filodeeg die heel dun zijn. De laagjes filodeeg besmeer je een voor een met gesmolten boter. Dat zorg voor de knapperigheid. Daar tussenin doe je een notenvulling. Het kunnen walnoten, hazelnoten of pistachenoten zijn. Na het bakken, giet je er suikersiroop op. Dit maakt het mierzoet.

Hoe maak je Baklava deeg?

Zelfgemaakte Baklava deeg maakt je van bloem, ei, water en zout. Je maakt een stevig deeg. Van het deeg maak je ongeveer 40 balletjes en die rol je heel dun. Zo dun dat je er doorheen kunt kijken. Dit is dan vak apart!

Kan ik Baklava in de vriezer bewaren?

Je kan baklava in de vriezer bewaren voor 3 maanden in een afgesloten trommel. Ik zou je aanraden gebakken baklava in de vriezer te bewaren zonder suikersiroop. Wanneer je wilt, kan je baklava uit vriezer halen en in de koelkast leggen. Zodra het ontdooit is, warm je het 15-20 minuten in de oven op en giet je er verse suikersiroop over. Zo wordt het als of het net is gemaakt.

Advertentie
Baklava in Turkije

Hoe bewaar ik Baklava?

Baklava kan je best bewaren op kamer temperatuur in de keuken. Sluit het goed af met een folie er omheen of doe het in een bakje met een deksel erop. Zo kan je baklava 4 – 5 dagen bewaren. Ik kan niet aanraden baklava in koelkast te bewaren. Dan worden de suiker en boter erin hard. Dan zal de suikersiroop niet zo lekker kleverig zijn en droog worden.

Is Baklava gezond?

Het is geen geheim dat baklava een caloriebom is. 1 stukje baklava bevat ongeveer 130 kcal. Maar ja, deze zoete lekkernij eten we niet elke dag. En als we het eten, dan eten we ook maar 2 of 3 stukjes. En niet vergeten, thuis gemaakte baklava kan zeker gezonder zijn, dan die buiten gekocht is. Je kan namelijk zelf bepalen om bijvoorbeeld wat minder suiker toe te voegen.

Andere Baklava Recept

Burma baklava met walnoten is een heerlijke variant van de traditionele Turkse baklava. Het bestaat uit dunne laagjes filodeeg, gevuld met een mengsel van gemalen walnoten. Nadat de laagjes zijn opgerold tot kleine cilinders, wordt de baklava gebakken tot het knapperig en goudbruin is. Vervolgens wordt er een zoete siroop van suiker, water en wat citroensap over de baklava gegoten, waardoor het een onweerstaanbare smaak krijgt. Het recept kan hier vinden.

Tips

  • Baklava filodeeg is heel dun en kwetsbaar. Leg meteen een vochtige thee doekje erop nadat je het uit de verpakking hebt gehaald. Zo drogen de velletjes niet uit. Tijdens gebruiken van de velletjes, kunnen ze scheuren of aan elkaar plakken. Geen paniek! Na het bakken van de baklava merk je niks van scheurtjes in de filodeeg bladen.
  • Nadat je de gebakken baklava uit oven haalt, laat het even 10 minuten rusten op het aanrecht. Zo is het niet gloeiend heet als je de siroop er overheen giet.
  • De siroop moet niet waterig maar dik zijn. Dat zorgt voor de kleverigheid van deze lekkernij.
  • De bereiding van de baklava begint met het klaar maken van de suikersiroop. Als de siroop aan het afkoelen is, kan je beginnen met smelten van de boter. Vervolgens leg je een voor een filodeeg bladeren op elkaar. Zodra de baklava uit de oven is, zal de suikersiroop precies mooi afgekoeld zijn.
  • Nadat je de siroop over de baklava hebt gegoten, laat het dan rusten op het aanrecht zodat de baklava de siroop goed absorbeert.
  • Serveer baklava met vanille ijs en strooi pistache erover heen.

Info

Voorbereidingstijd

20 minuten

Kooktijd

50 minuten

Advertentie

Totale bereidingstijd

1 uur 10 minuten

Categorie

Nagerecht

Keuken

Turks

Porties

10

Calorieën

129 kcal per 1 stuk

Advertentie

Ingrediënten

  • 15 baklava filodeeg bladen
  • 200 gr. boter
  • 100 gr. pistachenoten
  • 220 gr. walnoten

Voor Siroop

  • 400 ml. water
  • 400 gr. suiker
  • 4 druppels van citroen sap

Bereidingsinstructies

  1. Begin met siroop te maken. Kook water met suiker erin. Al roerend laat je de suiker smelten. Als het water begint te koken, doe dan 4 druppels van citroensap erin. Laat de siroop 15 minuten zachtjes koken totdat de siroop dik wordt. Laat siroop daarna afkoelen.
  2. Hak de walnoten en pistachenoten fijn in de keukenmachine.
  3. Smelt de boter in een pan. Verwijder het schuim wat daarop staat.
  4. Snij de 15 filodeeg bladen in tweeën. Nu heb je 30 vellen. Snij eventueel de vellen filodeeg zodat ze precies in de ovenschaal passen.
  5. Smeer de gesmolten boter op de bodem van de ovenschaal. Leg de 2 vellen erin en bestrijk met gesmolten boter erop. En herhaal het totdat je 18 vellen hebt liggen in de ovenschaal. Bestrooi het 18de vel filodeeg met walnoten. Daarna doe je nog 2 filodeeg vellen erop. Bestrijk met boter. En herhaal dit tot er 12 vellen filodeeg in liggen. Smeer geen boter op het bovenste vel.
  6. Snij nu de baklava in stukken. Het kan in ruitjes vorm of gewoon vierkantjes. Gooi de resterende gesmolten boter op de baklava.
  7. Bak de baklava circa 50 minuten in voorverwarmde oven op 180C graden.
  8. Haal baklava uit de oven en laat die even 10 minuten rusten.
  9. Giet de lauwe suikersiroop over de gebakken baklava. Verdeel de siroop gelijkmatig op de baklava tot het bovenste velletje. Laat de baklava de siroop absorberen op het aanrecht.
  10. Garneer de baklava met pistachenoten.

Afiyet olsun.

Comments are closed.