Advertentie

Acuka, Rode Paprika en Walnoten Dip

Acuka is een van de lekkerste dips en spreads van Turkije. Het is een rode kleur spread met paprikapuree en walnoten. Het is een soort van Muhammara die uit Mediterrane – Midden Oosten. Acuka spreek je uit als  “A-jew-ka . ’ In Turkije eten we “Acuka” bij het ontbijt. We smeren lekker op een verse brood. Ook in sandwich kan je acuka smeren als broodbeleg.

Je hebt een paar ingrediënten nodig voor deze meze recept. Het is belangrijk dat je goede kwaliteit paprikapuree  ‘biber salcasi’ gebruikt. Ik koop mijn paprikapuree van Turkse of Arabische supermarkten. Het is nog lekkerder als je homemade paprikapuree vindt.

Hoe kan je Acuka bewaren?

Je kan acuka in de koelkast bewaren. Doe acuka in een bakje of in een potje en bedek acuka met een laagje olijfolie. Doe de deksel erop en bewaar het in de koelkast voor een week. Olijfolie zorgt ervoor dat er geen lucht binnenkomt en de acuka niet beschimmeld wordt. 

acuka

Turkse knoflooksaus is ook super lekker en heel makkelijk thuis te maken. Het is een heerlijk dip saus bij hapjes en gourmette net als acuka.

Hoe kan je Acuka eten?

  • Smeer op een geroosterde brood bij ontbijt of bij lunch.
  • Het is lekker om te dippen met net gebakken brood of pita brood.
  • Je kan Acuka als basis van je sandwich gebruiken i.p.v. bijvoorbeeld pesto.
  • Je kan Acuka bij het Turkse ontbijt toevoegen.
  • Serveer Acuka bij gezellige borrels of feesten als mezze.
  • Het is lekker als bijgerecht met vleesgerechten en kebabs.
  • Het is onmisbaar bij een barbecue.
  • Acuka is heerlijk als dip met crackers en chips.
Tosti met acuka

Voorbereidingstijd

10 minuten

Advertentie

Kooktijd

Geen

Totale bereidingstijd

10 minuten

Categorie

Vegetarisch, Mezze, Bijgerecht

Keuken

Turks

Porties

8

Advertentie

Calorieën

260 kcal per portie

Ingrediënten

  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 2 eetlepels rode paprikapuree
  • 1 snee geroosterde brood, 
  • 1 teentje knoflook
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 1 handvol walnoten
  • Half theelepel gedroogde oregano
  • Half theelepel rode paprika vlokken oftewel pul biber
  • Half theelepel rode paprika poeder
  • Half theelepel sumak
  • Half theelepel zout
  • Snufje zwarte peper

Voor versieren

  • 1 takje lente ui
  • Half eetlepel olijfolie
Acuka

Bereidingsinstructies

  1. Doe de geroosterde brood in de keukenmachine fine kruimel.
  2. Plaats alle ingrediënten en spijzen behalve walnoten in de keukenmachine en maak alles crème-achtige massa.
  3. Maak de walnoten fijn met een mes op een snijplank en voeg die ook in paprika mengsel.
  4. Plaats de rode acuka in een andere bak en roer alles goed.
  5. Serveer met snijden lente ui en olijfolie erop.

Afiyet olsun.