Zeytinyagli Pirasa, Turkse Prei in Olijfolie

Zeytinyağlı pırasa is een traditioneel Turks gerecht dat bestaat uit prei en wortels gekookt in olijfolie. Het wordt meestal op smaak gebracht met citroensap, suiker, en soms tomaten of rijst. Dit gerecht wordt vaak koud geserveerd als onderdeel van een meze (een verzameling kleine hapjes) of als bijgerecht. Het is licht, gezond en vol van smaak dankzij de eenvoud en de kwaliteit van de gebruikte ingrediënten, met olijfolie die zorgt voor een rijke en zachte textuur.

Prei in olijfolie

Andere Turkse olijfolie gerechten

 

Ingrediënten;

  • 3 Prei
  • 2 uien of 1 groot ui
  • 2 wortels
  • 2 eetlepels witte rijst
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2-3 eetlepels witte azijn
  • 150 ml. hete water
  • Sap van 1/2 citroen
  • Sap van 1 sinaasappel
  • Zout op eigen smaak

Bereidingsinstructies

  1. Snij de prei in 2 cm. dikte. Doe ze in water en controleer goed voor vissigheid die tussen ziet. Doe ze daarna in schone water en giet azijn daarin. Laat staan ongeveer 15 minuten.
  2. Doe de rijst in de hete water en laat staan ongeveer 10 minuten.
  3. Snij de wortels in 1 cm dikte.
  4. Snij de uien in 4 stukjes.
  5. Bak de uien en wortels met zonnebloemolie.
  6. Bak ook de uitgelekte prei.
  7. Doe de gewassen en uitgelekte rijst erop.
  8. Doe de sinaasappelsap, citroensap, hete water en zout erop.
  9. Kook de prei met deksel op in een lage vuur ongeveer 20 minuten.
  10. Na 20 minuten, kijk of de rijst zacht is. Schud de pan ipv. roeren met een lepel.
  11. Kook nog 5 minuten met zacht vuur. 12- Na 5 minuten, zet de vuur uit en doe olijfolie erop en laat hem afkoelen.
  12. Serveer met citroen.

Afiyet olsun.