Turkse Rode Linzen Kofte, Mercimek Koftesi

Mercimek köftesi is een vegetarisch gerecht en wordt vaak geconsumeerd als een gezonde vleesvrije optie. De rode linzen zorgen voor eiwitten, vezels en diverse voedingsstoffen.

Turkse Rode Linzen Kofte Maken

Het gerecht wordt bereid door rode linzen te koken tot ze zacht zijn en ze vervolgens te mengen met fijne bulgur. Dit mengsel wordt op smaak gebracht met kruiden en specerijen en vervolgens gekneed tot kleine balletjes of koekjes.

Ik heb hier Turkse rode linzen gebruikt van Turkse supermarkt. Als je van Nederlandse supermarkt haalt, waarschijnlijk zijn de rode linzen fijner. Dus die kookt sneller. Kook nog fijnere linzen met minder water.

Turkse rode linzen kofte, Mercimek koftesi
Turkse rode linzen kofte, Mercimek koftesi

Voorbereidingstijd

20 minuten

Kooktijd

25

Totale bereidingstijd

45 minuten

Categorie

Vegetarisch

Keuken

Turks

Porties

6

Calorieën

38 kcal per stuk

Ingrediënten

  • 200 gram rode linzen
  • 200 gram fijne bulgur, kısırlık bulgur
  • 850 ml. hete water
  • 1 theelepel zout
  • 4 lente uien
  • 1/2 handvol peterselie
  • Rucola
  • Citroen
  • Granaatappel saus 

Voor saus

  • 125 ml. olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 2 eetlepel rode paprika puree  

Kruiden

  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 1 theelepel sumak
  • 1 theelepel komijn
  • 1 theelepel rode paprika poeder

Bereidingsinstructies

  1. Was de rode linzen goed en kook ze met hete water totdat ze zacht worden. Doe zout erin.
  2. Als de linzen zacht zijn, doe fijne bulgur erin. Doe de deksel erop. Met dezelfde water gaat bulgur ook zacht worden. Dat duurt ongeveer 15 minuten.
  3. Bak de gesneden ui met olijfolie. Doe tomatenpuree en rode paprika puree in. Bak alles goed samen.
  4. Doe de ui mengsel in de linzen mengsel en roer goed met een lepel. Het kan nog heel heet zijn!!! Doe weer deksel op laat staan 10 minuten.
  5. Doe ook de kruiden er in. En kneed met je handen dat alle smaken bij elkaar komen.
  6. Doe ook de gesneden peterselie en lente uien daarin en kneed verder.
  7. Haal ietsje grotere stuks walnoot size van de linzen mengsel en maak een knijp in je handpalm. Of maak gewoon balletjes vorm.
  8. Leg de linzen balletjes op rucola en serveer met citroen of granaatappel saus. 

Afiyet olsun.