Piyaz is een populaire Turkse salade die vaak wordt geserveerd als een bijgerecht of als hoofdgerecht. Het recept kan variëren, maar het basisidee is om witte bonen te combineren met uien, eieren, tomaten, sumak en olijfolie.
Tips
- De eieren dienen goed hardgekookt te zijn. Kook de eieren zeker 9 minuten lang.
- Je kunt ook groene of zwarte olijven aan de piyaz salade toevoegen.
- Sumak geeft de salade een lichtzure smaak en een mooie kleur.
- Om de uien smakvoller te maken, kun je met zout worden wreven. Dat neutraliseert ook de bitterheid van de ui.
- Laat de witte bonen 15 minuten weken in 200 ml azijn, zodat de bonen de heerlijke zure smaak kunnen opnemen.
- Laat de salade een tijdje rusten zodat de smaken zich goed kunnen ontwikkelen.
Hoe kun je Piyaz Serveren
- Kofte; Piyaz past goed bij Turkse köfte bijvoorbeeld Turkse gehaktballen. Inegol kofte
- Gegrilde vis; net als gegrilde dorade uit oven.
- Kebab; net als Kip shish kebab.
Meer Turkse Salade Recepten
- Linzensalade: Linzensalade is een voedzame en gezonde salade, boordevol groene linzen en verse ingrediënten. De combinatie van groene linzen, geroosterde paprika, granaatappelsaus, komijn, peterselie en dille geeft deze salade een onweerstaanbare mediterrane smaak, met subtiele Turkse invloeden. Ondekt het recept hier: Linzensalade
- Mediterraanse kikkererwtensalade: Deze
salade is simpel en echt zomers. Het kan als lunch of diner worden gegeten. De
kikkererwten in blik, de komkommers en de tomaten maken deze salade fris en smeuïg. Kijk het recept hier: Kikkererwtensalade - Kisir, Turkse Bulgursalade: Kısır is een populaire Turkse bulgursalade die bekend staat om zijn levendige smaken en verfrissende karakter. Het gerecht wordt vaak geserveerd als een lichte maaltijd, bijgerecht of als onderdeel van mezze, de Turkse variant van tapas. Probeer het recept hier: Kisir
Voorbereidingstijd
10 minuten
Kooktijd
9 minuten
Totale bereidingstijd
10 minuten
Categorie
Bijgerecht / Salade
Keuken
Turks
Porties
4
Calorieën
135 kcal per portie
Ingrediënten
- 480 g witte bonen, gekookt, gewassen, uitgelekt
- 1 rode ui, half maan gesneden
- 1 eetlepel sumak
- 2 tomaten, in kleine blokjes vorm gesneden
- Een handvol platte peterselie, fijn gehakt
- 1/2 handvol verse munt, fijn gehakt
- 2 eieren, 9 minuten hard gekookt
- 100 ml azijn
Salade saus
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel appel azijn
- Sap van een halve citroen
- 1 theelepel sumak
- Zout naar smaak
- Zwarte peper naar smaak
- 1/2 theelepel rode paprika vlokken, pul biber
- 2 eetlepels granaatappel saus ( optioneel)
Bereidingsinstructies
- Kook de eieren 9 minuten hard.
- Spoel de witte bonen af en laat ze 15 minuten weken in 100 ml azijn.
- Snijd de uien in halve ringen en wrijf ze in met een theelepel zout.
- Voeg de witte bonen, ui, peterselie, tomaten en verse munt toe aan de saladeschaal.
- Bereid de saladedressing en giet deze over de salade.
- Leg de hardgekookte en in plakjes gesneden eieren bovenop de salade.
- Serveer Piyaz als bijgerecht bij vleesgerechten.
Afiyet Olsun.