Borek met witte kaas, Peynirli Borek

Turkse börek met witte kaas, ook bekend als “beyaz peynirli börek,” is een populair en smakelijk gerecht in de Turkse keuken. Het bestaat uit dunne lagen deeg, meestal yufka of filodeeg, gevuld met een mengsel van witte kaas, vaak feta of beyaz peynir genoemd.

De kaasvulling wordt soms gecombineerd met gehakte kruiden zoals peterselie, wat extra smaak toevoegt. Börek met witte kaas kan worden gepresenteerd in verschillende vormen, zoals spiraalvormig, in laagjes gestapeld of als individuele gevulde driehoeken.

Dit hartige gerecht wordt vaak genoten als ontbijt, brunch of als snack. Het is geliefd vanwege de heerlijke combinatie van knapperig deeg en de romige, zoute smaak van de witte kaas. Börek is een veelzijdig gerecht dat zowel warm als op kamertemperatuur kan worden geserveerd. Het is een klassieker die vaak wordt bereid voor speciale gelegenheden of als comfort food in het dagelijks leven.

Waar kunt u “Yufka” vinden?

Voor dit eenvoudige hartige taartje heb je yufka nodig, dat je meestal alleen in de Turkse winkel kunt vinden. In de Turkse keuken wordt yufka vaak gebruikt, daarom heb ik ze altijd in huis. Voor deze börek maak ik gebruik van ‘sac yufka’. In één pakket zitten 3 ronde vellen yufka.

Andere Lekkere Turkse Borek Recepten

  • Sigara Borek; Deze hartige borek staat bekend om zijn unieke combinatie van knapperigheid en smaak. Het gebruik van dunne lagen filodeeg of yufka, die zorgvuldig worden opgerold en gefrituurd, resulteert in een extreem knapperige textuur. 
  • Sariyer Borek;  Een knapperige Turkse street food snack, dun deeg blad gevuld met gehakt, pijnboompitten en krenten.
  • Roos Borek;  Een lekkere en simpele krokante börek, gemaakt en gevuld met spinazie en feta.. We noemen deze börek ook wel ‘De Roos Börek’ in Turkije, omdat de gerolde börek de vorm van een roos heeft.
  • Roos Borek met aardappel; De Turkse roos borek met aardappel is gemaakt met de dunne laagjes filodeeg. Tussen de laagjes smeer je een melk sausje en als vulling doe je een lekkere aardappel met kruiden.
  • Borek met kaas; Eenvoudige, knapperige, gerolde borek met witte kaas erin.

 

Yufka
Sac Yufka
Ronde Sac Yufka
Ronde Sac Yufka 
 

Voorbereidingstijd

15 minuten

Kooktijd

45 minuten

Totale bereidingstijd

60 minuten

Categorie

Keuken

Turks

Porties

6

Calorieën

400 kcal per portie

 

 
 

Ingrediënten

    • 3  yufka bladen
    • 400 ml melk
    • 2 eieren
    • 3 eetlepels yoghurt
    • 100 g gesmolten roomboter
    • 150 g witte kaas
    • Handvol peterselie
    • Een bakje geraspte kaas
 

Bereidingsinstructies

  1. Haal het filodeeg (yufka) uit de verpakking en laat het ongeveer 5 minuten luchten.
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  3. Scheur het deeg met je handen in stukjes.
  4. Prak de kaas met een vork.
  5. Meng in een grote kom eieren, melk, kaas, gesmolten roomboter en yoghurt en roer de massa goed door.
  6. Vet een grote ovenschaal in met zonnebloemolie.
  7. Voeg de stukjes yufka toe aan de massa en laat ze even intrekken.
  8. Haal de doordrenkte yufka-stukjes eruit en leg ze één voor één in de ovenschaal.
  9. Als je ongeveer 1,5 yufka hebt toegevoegd, strooi dan peterselie over de vochtige stukjes yufka.
  10. Blijf yufka-stukjes toevoegen totdat ze op zijn.
  11. Giet de overgebleven saus over de börek in de schaal.
  12. Bestrooi de börek met geraspte kaas om het af te maken.
  13. Bak de börek in de voorverwarmde oven op 180 graden Celsius gedurende ongeveer 40 minuten.

Afiyet olsun.

 
  
 

 

 
 

 

 
  
 
 
 

One Reply to “Borek met witte kaas, Peynirli Borek”

  1. Hoi.. Hoeveel ml gaat in 1 glas. En hoeveel kaas bedoel je? Wat versta je onder bakje?

Comments are closed.