Pompoen Dessert, Kabak Tatlisi

Het Turkse nagerecht met pompoen en walnoten is een heerlijk herfstig gerecht. Pompoen wordt bereid met suiker tot het zacht is, vervolgens bestrooid met walnoten. Dit dessert kan op smaak gebracht worden met ijs, slagroom of in sommige regio’s met tahin. Het is eenvoudig, smaakvol en een traditionele lekkernij die vaak wordt genoten tijdens de herfst in Turkije.

Overal zie je nu pompoenen in allerlei kleuren en maten. Ze zijn niet alleen leuke decoraties voor thuis, maar ook heerlijk om te eten. In mijn moeders pompoendessert herkenden we altijd dat de herfst was begonnen. Mijn vader hield van walnoten erop, dus aten we het altijd met walnoten. Je kunt het ook heerlijk combineren met ijs of slagroom. In Antalya wordt het geserveerd met tahin en walnoten. Het is echt simpel; je hebt alleen pompoen en suiker nodig, en misschien nog een leuke topping.”

Ingrediënten

  • 1 pompoen
  • Suiker
  • Walnoten

Bereidingsinstructies

  1. Was de pompoen en snijd deze in blokjes.
  2. Verwijder de schil en zaadjes, en doe de vierkante of driehoekige stukjes vruchtvlees in de pan.
  3. Strooi 1 eetlepel suiker over de pompoenblokjes.
  4. Laat de pompoen ongeveer een uur staan, zodat de suiker in de pompoen trekt en het vocht vrijkomt. Zet vervolgens de pan met pompoen op een laag vuur, laat het sudderen met de deksel erop gedurende ongeveer 15 minuten.

  5. Verwijder de deksel, verhoog het vuur en schep met een lepel het vrijgekomen vocht over de pompoen. Hierdoor krijg je glanzende en zachte pompoenstukjes. Met een hoog vuur en zonder deksel verdampt het vocht.

  6. Prik met een vork in de pompoen; als het zacht is, is het klaar. Laat het afkoelen.

  7. Serveer de pompoen met gehakte walnoten.

Afiyet olsun.