Deze voedzame salade zit boordevol eiwitten en smaak! De romige, nootachtige toets van tahin maakt de salade onweerstaanbaar zacht en rijk van smaak. Perfect als fris en vullend bijgerecht — vooral naast sappige köftes. Een echte mediterrane klassieker die je tafel meteen zonniger maakt!

Wat is Antalya-stijl Piyaz?
Antalya-stijl piyaz is een wittebonensalade (of meze) uit de Turkse keuken. Zoals de naam al zegt, komt dit gerecht uit de stad Antalya. De bijzondere smaak komt van de tahinsaus, die wordt gemaakt met citroensap, azijn, knoflook en zout. Het is een lichte en verfrissende salade, boordevol eiwitten.
Hoe eet je bij Antalya-stijl Piyaz?
In Turkije wordt piyaz vaak geserveerd bij köfte – sappige, gekruide gehaktballetjes. De combinatie van köfte en piyaz is een echte klassieker en mag niet ontbreken op een traditionele Turkse tafel.
Piyaz is bovendien een voedzame salade, rijk aan vitaminen en eiwitten. Je kunt het ook eten met brood als een lichte lunch, of serveren als een van de meze op een Turkse mezetafel.
Andere Turkse salade / meze recepten
- Piyaz, Turse wittebonensalade; Piyaz is een populaire Turkse salade die vaak wordt geserveerd als een bijgerecht of als hoofdgerecht. Het recept kan variëren, maar het basisidee is om witte bonen te combineren met uien, eieren, tomaten, sumak en olijfolie. Vindt het recept hier.
- Linzensalade; De combinatie van groene linzen, geroosterde paprika, granaatappelsaus, komijn, peterselie en dille geeft deze salade een onweerstaanbare mediterrane smaak, met subtiele Turkse invloeden. Ontdekt recept hier.
- Coban salade; Coban salade is een lichte en verfrissende salade die erg populair is in Turkije. Met verse tomaten, komkommer, groene paprika en ui kun je in slechts 5 minuten een gezonde en betaalbare salade bereiden. Vindt het recept hier.
- Uien salade; Sumac uien salade is ook kebab salade genoemd. Sumak is een essentieel kruid in deze salade. Die rode kleurige sumak heeft een citroenachtige smaak.Het recept is hier te vinden.
Tips
- Gebruik witte ui in plaats van rode ui.
- Om de bitterheid van de rauwe ui te verminderen, wrijf de gesneden ui met een beetje zout. Zo worden de uien zachter en krijgen ze een mildere, aangenamere smaak.
- Tahin kun je tegenwoordig eenvoudig vinden bij de meeste supermarkten.
- Voeg ook wat zwarte olijven toe voor een rijkere en vollere smaak.
- Er bestaan ook andere soorten piyaz, bijvoorbeeld met olijfolie, azijn en sumak in plaats van tahin. Elk recept heeft zijn eigen regionale twist – maar allemaal zijn ze fris, voedzaam en vol van smaak. Ontdekt het recept hier.


Voorbereidingstijd
10 minuten
Kooktijd
Geen
Totale bereidingstijd
15 minuten
Categorie
Bijgerecht / Salade
Keuken
Turks
Porties
6 portie per persoon
Calorieën
220 kcal per 100 g


Ingrediënten
- 500 g witte bonen uit de pot
- 1 rode ui
- Handvol platte peterselie
- 3 cherrytomaten
- 2 eieren
Voor de Tahin saus
- 3 eetlepels van gekookte witte bonen
- 100 g tahin
- Een teentje knoflook
- Sap van 1 citroen
- 1 eetlepel azijn
- 2 eetlepels olijfolie
- 2-3 eetlepels water
- 1 theelepel zout
- 1/2 theelepel zwart peper
- 1/2 theelepel pulbiber









Bereidingsinstructies
- Kook de eieren 8 minuten lang hard. Laat die afkoelen en daarna pellen.
- Snij de ui lang dun ringetjes. Doe een half theelepel zout en wrijf met je hand zodat ze zachter worden.
- Snij de peterselie fijn en de tomaten in blokjes.
- Lek de gekookte witte bonen goed. Plaats die in een ruime salade kom. Doe de ui, tomaten en peterselie erop.
- Voor de tahin saus; Pers een teentje knoflook en doe dit samen met alle ingrediënten voor de saus in een kom. Klop het geheel tot een romige, gladde en licht vloeibare saus ontstaat.
- Giet de tahin saus over de witte bonen en meng alles goed door elkaar, zodat de saus de bonen mooi bedekt.
- Serveer de piyaz met hardgekookte eieren en geniet van je zelfgemaakte mediterrane salade.
Afiyet olsun.


