Piyaz, Turkse Bonensalade

Piyaz is een populaire Turkse salade die vaak wordt geserveerd als een bijgerecht of als hoofdgerecht. Het recept kan variëren, maar het basisidee is om witte bonen te combineren met uien, eieren, tomaten, sumak en olijfolie.

Tips

  • De eieren dienen goed hardgekookt te zijn. Kook de eieren zeker 9 minuten lang.
  • Je kunt ook groene of zwarte olijven aan de piyaz salade toevoegen.
  • Sumak geeft de salade een lichtzure smaak en een mooie kleur.
  • Om de uien smakvoller te maken, kun je met zout worden wreven. Dat neutraliseert ook de bitterheid van de ui.
  • Laat de witte bonen 15 minuten weken in 200 ml azijn, zodat de bonen de heerlijke zure smaak kunnen opnemen.
  • Laat de salade een tijdje rusten zodat de smaken zich goed kunnen ontwikkelen.
Piyaz, Witte Bonensalade

Hoe kun je Piyaz Serveren

Meer Turkse Salade Recepten

  • Linzensalade: Linzensalade is een voedzame en gezonde salade, boordevol groene linzen en verse ingrediënten. De combinatie van groene linzen, geroosterde paprika, granaatappelsaus, komijn, peterselie en dille geeft deze salade een onweerstaanbare mediterrane smaak, met subtiele Turkse invloeden. Ondekt het recept hier: Linzensalade
  • Mediterraanse kikkererwtensalade: Deze 
     salade
     is simpel en echt zomers. Het kan als lunch of diner worden gegeten. De 
     kikkererwten
     in blik, de komkommers en de tomaten maken deze salade fris en smeuïg. Kijk het recept hier: Kikkererwtensalade
  • Kisir, Turkse Bulgursalade: Kısır is een populaire Turkse bulgursalade die bekend staat om zijn levendige smaken en verfrissende karakter. Het gerecht wordt vaak geserveerd als een lichte maaltijd, bijgerecht of als onderdeel van mezze, de Turkse variant van tapas. Probeer het recept hier: Kisir

Voorbereidingstijd

10 minuten

Kooktijd

9 minuten

Totale bereidingstijd

10 minuten

Categorie

Bijgerecht / Salade

Keuken

Turks

Porties

4

Calorieën

135 kcal per portie

Cacik bij barbecue
Piyaz / Witte bonen salade

Ingrediënten

  • 480 g witte bonen, gekookt, gewassen, uitgelekt
  • 1 rode ui, half maan gesneden
  • 1 eetlepel sumak
  • 2 tomaten, in kleine blokjes vorm gesneden
  • Een handvol platte peterselie, fijn gehakt
  • 1/2 handvol verse munt, fijn gehakt
  • 2 eieren, 9 minuten hard gekookt
  • 100 ml azijn

Salade saus

  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel appel azijn
  • Sap van een halve citroen
  • 1 theelepel sumak
  • Zout naar smaak
  • Zwarte peper naar smaak
  • 1/2 theelepel rode paprika vlokken, pul biber
  • 2 eetlepels granaatappel saus ( optioneel)

Bereidingsinstructies

  1. Kook de eieren 9 minuten hard.
  2. Spoel de witte bonen af en laat ze 15 minuten weken in 100 ml azijn.
  3. Snijd de uien in halve ringen en wrijf ze in met een theelepel zout.
  4. Voeg de witte bonen, ui, peterselie, tomaten en verse munt toe aan de saladeschaal.
  5. Bereid de saladedressing en giet deze over de salade.
  6. Leg de hardgekookte en in plakjes gesneden eieren bovenop de salade.
  7. Serveer Piyaz als bijgerecht bij vleesgerechten.

Afiyet Olsun.