Spinaziegerecht is een van de meest geliefde gerechten tijdens de wintermaanden. Wanneer dit heerlijke, goed gekruide spinaziegerecht wordt geserveerd met yoghurt, ontstaat er een geweldige smaakharmonie.
In het algemeen staat de Turkse keuken bekend om het gebruik van olijfolie, knoflook, uien, tomaten en kruiden zoals komijn, pul biber, paprika. Deze ingrediënten kunnen allemaal aanwezig zijn in een Turks spinaziegerecht, waardoor het een specifieke smaak krijgt die zich onderscheidt van andere spinaziegerechten.
Turkse Spinaziegerecht Maken
Turkse spinaziegerecht met rijst, tomatenpuree en knoflookyoghurt staat bekend om zijn heerlijke combinatie van smaken. In dit gerecht wordt spinazie vaak sautéed met uien en knoflook, waarna rijst, tomatenpuree en kruiden zoals zout en peper worden toegevoegd. Het gerecht wordt vervolgens gaar gestoofd tot alle smaken goed vermengd zijn en de rijst gaar is.
Turkse Spinaziegerecht Serveren
Bij het serveren wordt vaak een knoflookyoghurtsaus bovenop het gerecht geserveerd. Deze saus wordt gemaakt door yoghurt te mengen met fijngehakte knoflook en soms ook een snufje zout. De frisheid van de yoghurt en de scherpte van de knoflook vormen een heerlijke aanvulling op de rijke smaken van de spinazie en rijst.
Je kunt spinaziegerecht met brood eten. Je kunt brood in de saus met tomatenpuree en yoghurt dopen. Het is erg lekker.
Spinazie in Turkse Keuken
We gebruiken veel spinazie in onze Turkse keuken. Ik heb nog meer spinazie-recepten voor liefhebbers van spinazie. Kijk ook eens naar;
- Borek met spinazie en feta: Dit recept is een lekkere en simpele krokante börek, gemaakt en gevuld met spinazie en feta.. We noemen deze börek ook wel ‘De Roos Börek’ in Turkije, omdat de gerolde börek de vorm van een roos heeft.
- Spinazie met ei: Verse spinazie wordt gecombineerd met op smaak gebrachte eieren, resulterend in een heerlijke en voedzame maaltijd.
Tips
- Je kan ook spinazie uit de diepvries gebruiken. Dat bevat veel vocht. Pak de spinazie in je handen en knijp al de water er uit, voor dat je in de pan toevoegt.
- Ik zou aanraden om gewassen spinazie te kopen. Ik spoel deze zeker twee keer af onder de kraan en daarna maak ik ze droog.
- Als je ongewassen spinazie hebt, laat deze dan weken in water met één eetlepel azijn. Spoel de spinazie daarna grondig af met water.
- Misschien lijkt 600 g spinazie te veel in het begin. Wanneer ze in de pan koken, worden ze kleiner. Na het garen is de hoeveelheid spinazie precies genoeg voor 4 personen.
- Spinazie slinkt snel op hoog vuur, dus het vuur moet altijd laag blijven.
- Ik doe de rijst van te voren 10 minuten in een lauw water. Dat maakt rijst zacht en daardoor de kook tijd van rijst korter.
- Voor dit recept kun je de rijst van jouw keuze gebruiken. Het maakt niet uit welk type.
- Je kunt in plaats van rijst ook bulgur gebruiken.
Voorbereidingstijd
20 minuten
Kooktijd
25
Totale bereidingstijd
45 minuten
Categorie
Bijgerecht / Vegetarisch
Keuken
Turks
Porties
4
Calorieën
133 kcal per portie
Ingrediënten
- 600 g. gewassen vers spinazie
- 5 eetlepels olijfolie
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 1 eetlepel tomaten puree
- 3 eetlepels rijst
- Half theelepel zout
- Half theelepel pul biber
- Half theelepel komijn
- Half theelepel rode peper
- Half theelepel zwarte peper
Knoflook Yoghurt Saus
- 6 eetlepels Turkse of Griekse yoghurt
- 1 teentje knoflook
Bereidingsinstructies
- Was de rijst en laat deze 10 minuten weken in een bakje met lauw water. Laat het vervolgens uitlekken.
- Was de spinazie en droog deze goed af.
- Snipper de ui en knoflook. Bak de ui en knoflook in 6 eetlepels olijfolie in een wijde pan. Bak gedurende 5 minuten onder voortdurend roeren totdat de uien zijn gekarameliseerd.
- Voeg de tomatenpuree, zout, zwarte peper, pul biber, komijn toe en bak alles al roerend gedurende 2-3 minuten.
- Zet het vuur laag. Voeg de spinazie geleidelijk aan toe aan de pan, niet alles tegelijk. Roer de spinazie zachtjes gedurende 2-3 minuten.
- Voeg de gewassen rijst toe aan de spinazie. Roer voor de laatste keer en doe de deksel op de pan.
- Laat de spinazie zachtjes koken gedurende 20 minuten totdat de rijst gaar is.
- Na 20 minuten, zet het vuur uit en laat het spinaziegerecht met de deksel rusten.
- Rasp de knoflook in de yoghurt en serveer de warme spinazie met knoflook-yoghurtsaus.
Afiyet olsun.