We zijn dol op kip. We eten thuis regelmatig kip. Kip shish kebab is een van die lekkerste manier. Het geeft voor mij de thuis gevoel, vooral de geur en smaak. Echt lekker en zachte, smeuïge kippen gegrild in de oven.
Waar komt Shish Kebab vandaan?
Deze bekende gerecht komt uit Turkije. Shish zoals “şiş” gezegd in Turks en het betekent zwaard. Kebab is genoemd naar vlees die gegrild en geserveerd in een pita of lavash brood.
Wat maakt Shish Kebab bijzonder?
De marinade maakt de shish kebab bijzonder. Yoghurt, olijfolie, tomaten en paprika puree en uien sap maken de kip vlees mals en sappig. In blokken gesneden kip stukjes gaan in deze marinade staan wachten met specerijen net als, komijn oregano paprika poeder.
Tips
- Geen yoghurt in het huis, melk zal ook goed zijn voor de marinade. Zowel de yoghurt en melk maken de kippen vlees lekker zacht en sappig.
- Hou je van pittig eten, voeg pul biber ( rode paprika vlokken) in de marinade.
- Zorg dat marinade saus bedekt de kippen. En laat ze de marinade goed in trekken in de koelkast tenminste 2 uur.
- In plaats van oven, je kan kip shish in de pan grillen. Smeer een beetje olie in de pan en bak ze om en om tot dat de vlees gaar is.
- Serveer Kip Shish Kebab met Turkse rijst met orzo of Turkse rijst of bulgur pilav, cacik, sumak uien salade en hummus.
- Serveer ook met lavash brood en haydari turkse yoghurt dip
- De zelfde marinade kan je ook gebruiken voor de gehele kippen dijen.
- In plaats van in de oven je kan je kip shish op de barbecue klaar maken
Ingrediënten
- 1 kg Kippen dijen zonder botten
- 3 paprika geel, rood, groen
- 20 stukjes houten saté prikjes
Voor Marinade
- 1 sap van geraspte ui
- 2 eetlepels yoghurt
- 1 eetlepel tomaten puree
- 1 eetlepel rode paprika puree of 1 eetlepel paprika poeder
- 6 eetlepel olijf olie
- 1 theelepel komijn
- 1 theelepel zout
- 1 eetlepel oregano
- 1/2 theelepel knoflook poeder of verse 1 teentje knoflook
- 1/2 zwarte peper
Bereidingsinstructies
- Week de houten saté prikjes in kaud water.
- Maak een marinade met tomaten puree, rode paprika puree, yoghurt, olijf olie en de kruiden.
- Snij de kippen en paprika’s in blokken, doe in dezelfde grotte.
- Mix goed de kippen en paprika stukjes met marinade saus. Doe dicht met een folie en laat rusten ongeveer 2 uren.
- Voorverwarm de gril alvast.
- Prik de kip stukjes en paprika’s in de saté stokjes, om en om. Niet duw te dicht op elkaar, geef een beetje ruimte.
- Grill de kebabs in de oven 230°C ongeveer 15-20 minuten. Daarna keer ze om en cook de andere kant van de kebab nog 15-20 minuten.
- Let op dat kip helemaal gaar wordt maar ook niet te droog.
- Serveer de Kip Shish Kebab met Turkse rijst of bulgur pilav en cacik of in lavash met hummus en sumac uien salade.
Afiyet olsun.