Advertentie

Omelet met Turkse knoflook worst, Sucuklu yumurta


Omelet met Turkse knoflook worst, Sucuklu yumurta
Vanmiddag hebben we een omelet met Turkse knoflookworst gegeten. Mijn man vindt dat echt heerlijk. Hij heeft jarenlang in Amsterdam gewoond, omringd door talloze Turkse supermarkten, zonder te weten hoe “sucuk” smaakt. Toen hij mij leerde kennen, maakte hij ook kennis met “sucuk”. Deze Turkse knoflookworst is verkrijgbaar in alle Turkse supermarkten. Hij is verlijdelijk heerlijk.

Wat is Turkse worst “Sucuk”?

Sucuk is een traditionele Turkse worst die bekend staat om zijn kenmerkende smaak en kruiden. Het wordt gemaakt van gehakt vlees, meestal rund- of lamsgehakt, vermengd met knoflook en verschillende kruiden zoals komijn, paprika en rode peper. De worst wordt in een natuurlijke darm gestopt en vervolgens gedroogd en gerookt. Sucuk heeft een pittige en kruidige smaak en wordt vaak gebruikt in verschillende gerechten, waaronder ontbijtgerechten, tosti’s en gegrilde gerechten. Het is een populaire delicatesse in de Turkse keuken en wordt vaak geassocieerd met gezellige maaltijden en barbecues.

Je kunt de gebakken worst met eieren op brood eten. Turkse worst is onze favoriete keuze op de barbecue, zowel in de zomer als in de winter. Je kunt hem ook in een tosti doen. Een tosti met kaas en worst wordt in Turkije “Karisik tost” genoemd, wat “gemengde tosti” betekent. Voor een gemengde tosti hoef je de worst niet te bakken; je hebt gewoon stukjes gesneden worst en een plakje kaas nodig.

Advertentie

Hoe kun je Sucuk bewaren?

Bij het bewaren van sucuk moet de gelatine erop niet worden verwijderd. Je kunt de sucuk in een servet wikkelen en open in de koelkast bewaren. Tot de vervaldatum kan het in de koelkast worden bewaard.

Hoe kun je Sucuk invriezen?

Je kunt Turkse sucuk makkelijk bewaren in de vriezer. Je kunt de sucuk in stukjes snijden en in diepvrieszakjes in de vriezer leggen. Op deze manier kun je de bereide sucuk gedurende 6 maanden bewaren.

Tips

 • Doe de worst onder de lopende kraan zodat de schil nat wordt en makkelijker los komt van de worst.
 • Probeer ook de tradionale Turkse ei “Cilbir” als ontbijt.
 • Sucuk bevat al veel kruiden en smaken, dus je hoeft geen extra kruiden toe te voegen. 

 • Voor een aparte presentatie, bak eerst de sucuk. Haal de gebakken sucuk uit de pan en voeg vervolgens de eiwitten toe aan dezelfde pan. Leg de gebakken sucuk en het eigeel op de eiwitten. Plaats een deksel op de pan en kook de sucuklu yumurta totdat het eigeel aan de buitenkant gaar is geworden.

  Voorbereidingstijd

  10 minuten

  Kooktijd

  10

  Totale bereidingstijd

  20 minuten

  Categorie

  Ontbijt / Lunch

  Keuken

  Turks

  Porties

  3

  Calorieën

  242 kcal per 100 g

Ingrediënten

 • 3 eieren
 • 150 g Sucuk, 2 worst Turkse worst

Bereidingsinstructies

 1. Verwijder de schil van de worst.
 2. Snij de worst in stukjes van ongeveer 1-2 cm dikte
 3. Bak de plakjes aan beide kanten in een anti-aanbakpan. Je hoeft er geen olie aan toe te voegen, want er zit voldoende vet in de sucuk om te bakken.
 4. Voeg nu de geklopte eieren toe aan de worst in de pan en bak ze tot de eieren gaar zijn. Serveer omlet met Turkse brood.

  Afiyet olsun.

  “Karisik Tost”

Tosti met kaas, sucuk en brood. Hier zijn nog twee foto’s van “Karisik tost”
Karisik tost
Karisik tost

Advertentie