Cilbir is simpel gezegd een gepocheerd eieren met yoghurt knoflook en wordt geserveerd met een warme kruidige boter erop. Cilbir wordt gegeten als ontbijt of lunch. Ik raad ook aan om met een Turkse pide, lavash of bazlama in de eieren te dopen.
Wat is Cilbir?
Çılbır ( tsheilber) betekent in het Turks: rauw ei, heel langzaam gaar gekookt in water. Dit kook proces is ook origineel Turks. Eieren pocheren wordt namelijk al gebruikt in de Ottomaanse keuken sinds de 16de eeuw. We weten dat Turkse mensen dol zijn op yoghurt. Wij gebruiken het veel in de Turkse keuken. Boter met pulbiber ( rode paprika vlokken) als laatste combinatie van die twee is dan ook niet gek. Dit recept was het lieveling ei gerecht van de sultans van het Ottomaanse Rijk. Met mijn recept kan jij ook dit ei gerecht van de Sultans maken en proeven.
Je denkt misschien wat een rare samenstelling, maar het is echt wel heel lekker. Je begint met het maken van de yoghurt knoflook saus. Daarna maak je de gepocheerde eieren klaar. Als laatste bak je de boter in de sauspan. Dan is het kwestie van samenstellen. Je serveert de eieren op frisse volle Turkse yoghurt met knoflook en je giet er in het boter gebakken pul bilber overheen.
Hoe kan ik perfect ei pocheren?
Bij pocheren, het is de bedoeling dat het eiwit heel langzaam kookt in het hete water en sterker wordt en dat het eigeel juist midden in het eiwit zacht blijft. Ei pocheren is makkelijker dan je denkt. Je moet een paar stapjes volgen. Het is belangrijk dat de eieren vers zijn. Oude eieren zullen niet zo’n mooie ronde vorm worden. Je hebt ook een scheutje azijn nodig. Azijn zorgt ervoor dat het eiwit beter stolt in het kokende water. En nee, de azijn smaak proef je niet terug in het ei.
- Breek het ei in een klein zeefje, zodat het overtollige vocht verdwijnt. Laat het ei in het zeefje voor paar minuten. Schud daarna het zeefje heel zachtjes zodat het vocht van het eiwit los komt en weg druppelt.
- Leg het rauwe ei van de zeef naar een kleine bakje.
- Doe heet water in een diepe pan en laat het koken.
- Voeg aan het water een snuifje zout en 2 eetlepels witte azijn toe.
- Breng het vuur omlaag; het water moet niet borrelen. Van borrelen kan het eigeel breken.
- Roer nu paar keer achter elkaar in het water met een lepel in een richting. Zo ontstaat een draaikolk.
- Laat de ei in de kommetje midden in de draaikolk glijden. Niet gooien maar heel zachtjes glijden.
- Pocheer het ei in 3 minuten gaar. Als je het meer dan 3 minuten kookt, wordt het eigeel hard.
- Schep het gepocheerde ei met een schuimspaan uit de pan en laat het vocht goed uitlekken.
Voorbereidingstijd
10 minuten
Kooktijd
3 minuten
Totale bereidingstijd
13 minuten
Categorie
Ontbijt
Keuken
Turks
Porties
1
Calorieën
343 kcal per portie
Ingrediënten
- 2 eieren
- 200 gr. Turkse of Griekse yoghurt
- 1 teentje knoflook
- 1 theelepel pul biber
- 1 theelepel rode paprika poeder
- 2 eetlepels boter
- Dille
- Zout
- 2 eetlepels witte azijn
Bereidingsinstructies
- Maak eerst de yoghurt knoflook saus. Pers of rasp de knoflook in de yoghurt en roer het goed. Doe er ook een snufje zout erin.
- Pocheer de eieren 3 minuten perfect zacht in de pan.
- Verdeel 2-3 eetlepels yoghurt in de diep bord. Leg de gepocheerde eieren erop.
- Verhit de boter in de saus pan. Bak de pul biber en paprika poeder erin.
- Schep de hete kruidige boter op de cilbir.
- Strooi wat dille en pul biber op het geheel.
Afiyet olsun.