Turkse Gözleme, Platte Brood met Witte Kaas
Gözleme is wel bekend als Turks streetfood. Je maakt het thuis heel makkelijk in 10 minuten. Ik gebruik baklava bladerdeeg. Dat kan je vinden bij Turkse en Arabische supermarkten. Het wordt in de koelkast bewaard. Als het pakketje open is, moet je de bladen bedekken met een keukendoek anders droogt het heel snel uit.
Turkse Gözleme, Platte Brood met Witte Kaas. Heerlijk met watermeloen. |
Met filodeeg kan je ook borek maken. Die zijn heel makkelijk te maken. Bijvoorbeeld Roos borek met spinazie en feta, Roos borek met aardappel of Sariyer borek met gehakt en krenten.
Wat is gozleme?
Gözleme is een traditioneel Turks gerecht dat bestaat uit dunne deegpannenkoeken die worden gevuld met verschillende ingrediënten zoals spinazie, kaas, aardappelen of gehakt, en vervolgens worden gebakken of gegrild. Het is een populaire hartige snack of maaltijd in de Turkse keuken, vaak geserveerd met bijgerechten zoals yoghurtsaus of Turkse thee. Gözleme is geliefd vanwege zijn veelzijdigheid, heerlijke smaak en eenvoudige bereiding.
Kan ik gozleme deeg zelf maken?
Je kan de deeg van de gozleme ook zelf maken met bloem, water, olijfolie en zout.
Hieronder deel ik mijn recept voor 4 personen. In een pakketje zitten meestal 15 bladen, maar voor dit recept gebruik ik 8 bladen. De overige bladen kan je ingepakt bewaren in de koelkast of in de vriezer.
Voorbereidingstijd
Kooktijd
Totale bereidingstijd
Categorie
Keuken
Porties
Calorieën
Ingrediënten
- 8 baklava bladerdeeg bladen
- 100 gram gesmolten boter
- 100 gram witte kaas of feta kaas
- 100 gram Nederlandse kaas, Beemster, geraspt
- 2 eetlepels yoghurt
- 1 ei
Bereidingsinstructies
- Maak een saus met gesmolten boter en yoghurt. Hiermee besmeren we straks de deegbladen.
- Voor de vulling, in een andere bakje, prak de witte kaas en vermeng dat met fijn gesneden peterselie.
- Doe een 1 ei door de kaas met peterselie en klop alles goed.
- Leg 2 deegbladen op elkaar en besmeer de bovenste met het boter-yoghurt mengsel.
- Doe de witte kaas vulling en geraspte gele kaas in het midden van de twee deegbladen en vouw van de randen naar binnen toe dicht. Zie ook mijn video 👆👆 en doe het zoals ik het doe.
- Bak de gözleme zonder olie in de pan aan beide kanten totdat deze goud bruin is worden.
Afiyet olsun.