Hummus is een meze uit het Midden Oosten. Dit vegetarische gerecht van kikkererwten geniet al jaren grote populariteit in Turkije, maar ook in landen als o.a. Griekenland, Libanon, Syrië en Israël. Je kan hummus eten op de boterham of op een toastje smeren als starter. Ook als bijgerecht bij vlees is het fantastisch. Turkse hummus wordt gemaakt met knoflook en tahin. Dit laatste is een saus van sesamzaad, zoals we die ook gebruiken in katmer.
Tips
- Pel de schil van de kikkererwten voor nog een romige hummus textuur.
- Je kunt de kruiden naar eigen smaak aanpassen.
- Probeer ook de lekkere zelfgemaakte yoghurt-tahini dip. Heerlijk!!
Ingrediënten
- 200 g gekookt kikkererwten
- 2 teentjes knoflook
- 2 eetlepels tahin
- Sap van een citroen
- 2 eetlepels olijfolie
- 1/2 theelepel komijn
- 1/4 theelepel zout
- 2 eetlepels koud water
- 1/4 theelepel sumak om te garneren
- Peterselie om te garneren.
Bereidingsinstructies
- Week de kikkererwten uit het blik en spoel ze af onder stromend water.
- Meng de kikkererwten, water, geraspte knoflook, olijfolie, tahin, citroensap, komijn en zout samen. Pureer het geheel in een blender tot het een crèmeachtige massa wordt.
- Garneer de hummus met sumak, een paar kikkererwten, olijfolie en fijn gehaakte peterselie.
- Serveer de hummus met andere meze gerechten.
Afiyet olsun.
Ik houd zo veel van hummus! Als ik thuis een bak heb staan, is het na een dag al op 😛
Leuke site, ik moet een vaker iets turks maken…