Turkse Griesmeel Halva, Irmik Helvasi

Over dit gerecht

Turkse Griesmeel Halva noemen we in het Turks ‘Irmik Helvasi’. Irmik is griesmeel en helva is in Nederland het meest bekent als halva, of halwa. Halwa is Arabisch en betekent zoet. En ja dit is inderdaad een licht zoet toetje.

Voorbereidingstijd

5 minuten

Kooktijd

35 minuten

Totale bereidingstijd

40 minuten

Categorie

Dessert

Keuken

Turks

Porties

8

Calorieën

400 kcal per portie

Ingrediënten

  • 175 gram griesmeel
  • 75 gram boter
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 30 gram pijnboompitten

Voor de melk siroop.

  • 250 ml water
  • 200 ml melk
  • 175 gram witte suiker
  • 1/2 theelepel kaneel poeder
  • 1/2 theelepel zout

Bereiding 

  1. Smelt de suiker met melk en water roerend op medium hete vuur. Zet het opzij.
  2. Bak de pijnboompitten in een diepe pan met een dikke bodem, met boter en zonnebloemolie. Niet te bruin maar wel licht bruin.
  3. Doe griesmeel in de pan met pijnboompitten en bak ze constant 10 minuten roerend.
  4. Als ze goud bruin kleur worden, giet langzaam, beetje bij beetje, de melk siroop op de griesmeel. Doe voorzichtig. Het is enorm heet.
  5. Roer alles goed, zet de vuur laag ui en deksel erop. Doe zout erin en sudder ongeveer 5 minuten.
  6. Na 5 minuten zet de vuur uit en roer de halva. Het moet nog vochtig maar niet droog zijn.
  7. Doe wat kaneel erin en roer laatste keer.

Je kan griesmeel halva warm of koud eten. Het is ook lekker met ijs.

Afiyet Olsun ❤️