Turkse Griesmeel Halva, Irmik Helvasi

Irmik helva, een traditioneel Turks dessert op basis van griesmeel, wordt vaak genoten tijdens religieuze feesten, familiebijeenkomsten, gedenkdagen en als teken van gastvrijheid in Turkije.

Griesmeel Halva noemen we in het Turks ‘Irmik Helvasi’. “Irmik” is griesmeel en helva is in Nederland het meest bekent als halva, of halwa. Halwa is Arabisch en betekent zoet. En ja dit is inderdaad een licht zoet toetje.

De basis van Turkse Griesmeel Halva bestaat uit griesmeel (irmik), suiker, boter of olie, water en soms wat melk. Er kunnen ook noten zoals pijnboompitten of gehakte walnoten aan worden toegevoegd voor extra smaak en textuur.

Turkse Griesmeel Halva wordt vaak gegarneerd met gehakte noten en soms met kaneel. Het wordt meestal in kleine stukjes gesneden en geserveerd als dessert. Het kan warm of op kamertemperatuur worden gegeten.

Dit heerlijke en traditionele Turkse dessert wordt vaak bereid bij speciale gelegenheden, feestdagen of als een zoete traktatie voor gasten.

Waarom halva belangrijk is voor Turken?

Irmik helva wordt in Turkije vaak gegeten bij verschillende gelegenheden, waaronder religieuze vieringen, feestdagen en speciale bijeenkomsten. Hier zijn enkele van de situaties waarin irmik helva traditioneel geserveerd kan worden:

 1. Religieuze feesten: Tijdens religieuze feesten zoals het Suikerfeest (Ramadan Bayramı) of het Offerfeest (Kurban Bayramı), wordt irmik helva vaak bereid en gedeeld als een zoete traktatie om de vreugde van de festiviteiten te vieren.
 2. Familiebijeenkomsten: Irmik helva kan worden geserveerd tijdens familiebijeenkomsten en feesten, zoals verjaardagen, huwelijken of andere speciale gelegenheden.
 3. Gedenkdagen: Bij herdenkingsbijeenkomsten, zoals het herdenken van overleden dierbaren, kan irmik helva als een traditioneel comfortfood worden bereid en gedeeld.
 4. Gastvrijheid: Het kan ook als een gastvrijheidsgerecht dienen wanneer gasten op bezoek komen. Het wordt beschouwd als een warm en hartelijk dessert om te delen.

Over het algemeen wordt irmik helva beschouwd als een veelzijdig gerecht dat bij verschillende sociale en culturele gelegenheden in Turkije kan worden genoten. De specifieke reden voor het serveren van irmik helva kan echter variëren afhankelijk van de regio en individuele voorkeuren.

Turkse Griesmeel Halva Maken

 • Roosteren: Griesmeel wordt meestal licht geroosterd in boter of olie om een nootachtige smaak te verkrijgen. Dit proces voegt ook een diepere kleur toe aan het gerecht.
 • Suikersiroop: In een aparte pan wordt suiker opgelost in water om een suikersiroop te maken. Deze siroop wordt vervolgens aan het geroosterde griesmeel toegevoegd.
 • Koken: Het mengsel wordt op laag vuur gekookt tot het dikker wordt en de griesmeel de vloeistof absorbeert.
 • Noten toevoegen: Op dit punt kunnen noten en soms rozijnen worden toegevoegd voor extra smaak en textuur.
 • Rusten: Na het koken wordt het mengsel van het vuur gehaald en mag het een beetje rusten voordat het wordt opgediend.

Is Turkse Griesmeel gezond?

Griesmeel bevat een hoog gehalte aan gluten en is het een calorierijk voedingsmiddel. Daarom is het een zoete lekkernij waarop moet worden gelet.

Turkse griesmeel halva is een lekkernij die voornamelijk bestaat uit griesmeel, suiker, boter of olie en water. Hoewel het een heerlijke zoete traktatie is, bevat het ook ingrediënten zoals suiker en vet, waardoor het calorierijk is.

Of griesmeel halva als “gezond” wordt beschouwd, hangt af van verschillende factoren, waaronder de portiegrootte en hoe vaak het wordt geconsumeerd. Hier zijn enkele overwegingen:

 1. Calorieën en Suiker: Griesmeel halva kan een aanzienlijke hoeveelheid calorieën bevatten, voornamelijk afkomstig van suiker en vet. Overmatige consumptie van suikerhoudende voedingsmiddelen kan bijdragen aan een onevenwichtige voeding.
 2. Voedingsstoffen: Griesmeel bevat enkele essentiële voedingsstoffen, zoals koolhydraten, eiwitten en vezels. Echter, vanwege de toevoeging van suiker en vet, is het geen voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen.
 3. Portiegrootte: Het is belangrijk om de portiegrootte in overweging te nemen. Het genieten van griesmeel halva als een traktatie in redelijke porties kan de impact op de algehele voeding verminderen.
 4. Individuele Gezondheid: Wat als ‘gezond’ wordt beschouwd, varieert van persoon tot persoon, afhankelijk van hun algehele gezondheidstoestand, dieetbehoeften en levensstijl.

Over het algemeen kan griesmeel halva een genot zijn als het met mate wordt geconsumeerd als onderdeel van een gebalanceerd dieet. Het is echter belangrijk om bewust te zijn van de hoeveelheid suiker en calorieën die het bevat. Als je specifieke gezondheidsdoelen hebt of dieetbeperkingen volgt, is het raadzaam om dit dessert met zorg te consumeren.

Tips

 • Turkse griesmeel halva kan zowel koud als warm worden geserveerd.
 • Voor een extra smaakvolle ervaring kun je het serveren met vanille-ijs of slagroom. De combinatie van de rijke, warme griesmeel halva met de verkoelende zachtheid van vanille-ijs of de romigheid van slagroom creëert een heerlijk evenwicht tussen warm en koud, waardoor het dessert nog meer genot biedt

Voorbereidingstijd

5 minuten

Kooktijd

35 minuten

Totale bereidingstijd

40 minuten

Categorie

Dessert

Keuken

Turks

Porties

8

Calorieën

400 kcal per portie

Ingrediënten

 • 175 gram griesmeel
 • 75 gram boter
 • 1 eetlepel zonnebloemolie
 • 30 gram pijnboompitten
 • 1/2 theelepel zout

Voor de melk siroop.

 • 250 ml water
 • 200 ml melk
 • 175 gram witte suiker

Voor topping

 • 1/2 theelepel kaneel poeder

Bereidingsinstructies

 1. Smelt de suiker met melk en water roerend op medium hete vuur. Zet het opzij.
 2. Bak de pijnboompitten in een diepe pan met een dikke bodem, met boter en zonnebloemolie. Niet te bruin maar wel licht bruin.
 3. Doe griesmeel in de pan met pijnboompitten en bak ze constant 10 minuten roerend.
 4. Als ze goud bruin kleur worden, giet langzaam, beetje bij beetje, de melk siroop op de griesmeel. Doe voorzichtig. Het is enorm heet.
 5. Roer alles goed, zet de vuur laag ui en deksel erop. Doe zout erin en sudder ongeveer 5 minuten.
 6. Na 5 minuten zet de vuur uit en roer de halva. Het moet nog vochtig maar niet droog zijn.
 7. Doe wat kaneel erin en roer laatste keer.
 8. Serveer Turkse griesmeel halva met ijs.

Afiyet Olsun.