‘Dolma’ betekent ‘gevuld’ in het Turks. In de Turkse keuken zijn er veel dolma gerechten. Vaak worden er voor dolma’s groenten zoals kool, aubergine, courgette, of paprika’s gevuld met een vulling van rijst en gehakt. Ook zijn er dolma’s van gevulde druivenbladeren, Yaprak Dolmasi. De kruiden en de toevoegingen zoals tomaten, olijfolie en boter zijn heel belangrijk voor het maken van een goede dolma.
Ik heb vandaag courgette dolma’s gemaakt. Hier is mijn recept.
Voorbereidingstijd
15minuten
Kooktijd
35 minuten
Totale bereidingstijd
50 minuten
Categorie
Keuken
Turks
Porties
4
Calorieën
250 kcal per portie
Ingrediënten
- 3 courgette
- 100 gram rundergehakt
- 1 ui, fijn gesneden
- 2 eetlepels rijst, gewassen
- 1/2 eetlepel tomatenpuree
- 1/2 eetlepel rode paprika puree
- 1/2 eetlepel boter
- 1/2 eetlepel olijf olie
- 1/2 handvol peterselie, fijn gesneden
- 1/2 handvol dille, fijn gesneden
- 1 eetlepel gedroogde munt
- 1 theelepel rode paprika vlokjes (Pul Biber in het Turks)
- 1 theelepel zwarte peper
- 1 theelepel komijn
- 1/2 eetlepel zout
Voor de saus
- – 200ml. hete water
- – 1 eetlepel tomatenpuree
- – 1 eetlepel zout
Bereidingsinstructies
Voor de rijst
- – Was de rijst goed en doe de rijst in heet water met zout.
- – Laat de rijst ongeveer 5 minuten staan zodat rijstkorrels een beetje zacht worden.
Voor de gehaktvulling
- Meng het gehakt, de uien, de peterselie, de dille, de rijst, tomaten, rode paprika puree en de kruiden.
- Snij de courgette in stukken van 4-5 cm
- Schep ze uit met een theelepel. Laat er een bodempje in zitten.
- Leeg wat je uit de courgettes heb geschept op de bodem van de pan.
- Vul de lege courgettes met de vulling en zet ze een voor een in de pan op courgette restjes.
- Giet nu de saus over de courgette dolma’s
- Kook de dolma’s voor 30-35 min in de pan met de deksel erop.
Afiyet olsun!